Ειρήνη Ιωαννίδου

Δεν υπάρχει σχίσμα για τον Μητροπολίτη Ιταλίας

εικόνα άρθρου: Δεν υπάρχει σχίσμα για τον Μητροπολίτη Ιταλίας
της Ειρήνης Ιωαννίδου

Παραβρέθηκε «στη χειροτονία του παπικού Αρχιεπισκόπου Φλωρεντίας»


Στις 24 Ιουνίου 2024, Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, πραγματοποιήθηκε «εις επίσκοπον χειροτονία και ενθρόνισις» στον παπικό ναό Santa Maria del Fiore του νέου «αρχιεπισκόπου» της Φλωρεντίας Gerardo Gambelli.

Στο αχαρίτωτο γεγονός παρέστη ο Ορθόδοξος κατ’ όνομα και όχι κατά το φρόνημα Μητροπολίτης Πολύκαρπος.

Είναι ηλίου φανεινότερον ότι για τον κ. Πολύκαρπο δεν υφίσταται σχίσμα μεταξύ των δύο εκκλησιών, γι’ αυτό και επιλέγει να καταπατά σωρεία Ιερών Κανόνων που απαγορεύουν πράξεις όπως η δική του.

Ο μακαριστός πνευματικός μας πατέρας, π. Νικόλαος Μανώλης, σημειώνει τα εξής σημαντικά: «Μέχρι και τον 8ο αιώνα, όταν επί Μεγάλου Φωτίου έγινε και το πρώτο λεγόμενο σχίσμα μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Εκκλησίας και καταδικάστηκε το παπικό πρωτείο, η Εκκλησία της Ρώμης κράτησε την Ορθοδοξία μακριά από τις αιρέσεις. Ένα παράδειγμα, από τον καιρό του μονοθελητισμού, είναι όταν στην Εκκλησία της Ρώμης κατέφυγε ο Άγιος Μάξιμος και είχε διαδραμα­τίσει πρωτεύοντα ρόλο για την συγκρότηση της ορθόδοξης τοπικής Συνόδου της Ρώμης (649). Η Σύνοδος αυτή  καταδίκασε τον Μονοθελητισμό, έχοντας διακόψει την εκκλησιαστική κοινωνία με τους πα­τριαρχικούς θρόνους της Ανατολής, επειδή είχαν εκ­πέσει στην αίρεση. Η αναφορά του είναι στην ορθο­δοξούσα τότε Ρώμη και στον Ομολογητή άγιο Πάπα Μαρτίνο. Αυτό είναι το ένδοξο παρελθόν της Εκκλησίας της Ιταλίας και έτσι θέλουμε να είναι η Μητρόπολη Ιταλίας, ορθόδοξη όχι μόνο κατ’ όνομα…..»

Χρειάζεται να σταματήσει να διοχετεύεται ψευδώς ανάμεσα στους μητροπολιτικούς και πατριαρχικούς κύκλους πως το παράδειγμα του Αγίου Μαξίμου είναι παρωχημένο. Κάθε άλλο. Με το παράδειγμα αυτό, όπως βέβαια και με τα παραδείγματα όλων των ομολογητών Αγίων μας, τίθενται οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους αγίους και στους αγρίους άνδρες της εποχής μας, ξεχωρίζει η ήρα από το σιτάρι, ώστε να λάμψει το ορθόδοξο και να κατακρημνιστεί το ξένο και αιρετικό που μας επιβάλλουν.

Η τραγική αυτή κίνηση ενός κατ’ όνομα όπως αναφέραμε Μητροπολίτη , να παραβρεθεί και κατ’ επέκταση να συμπροσευχηθεί μέσα σε έναν παπικό ναό, είναι η επί του πρακταίου εφαρμογή όσων θεσπίστηκαν στην Ψευδοσύνοδο του Κολυμπαρίου, σύμφωνα με την οποία δόθηκε εκκλησιαστικότητα και σωστική ικανότητα σε όλες τις αιρέσεις. Αυτή η μιαρή Ψευδοσύνοδος αθωώνει κινήσεις σαν και αυτή του κ. Πολύκαρπου αντί να καταδικάζει τον ίδιο σε καθαίρεση.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι «Ἡ Ἐκκλησία δέν βρίσκεται ἐκεῖ πού βρίσκονται αὐτοί οἱ ὁποῖοι τήν διοικοῦν, οἱ πατριάρχες, οἱ ἐπίσκοποι, οἱ σύνοδοι, ἀλλά ἐκεῖ πού ὑπάρχει ἡ σωτήρια ὁμολογία τῆς πίστεως. Τίς συνόδους δέν τίς νομιμοποιεῖ ὁ συγκαλῶν καί οἱ συγκαλούμενοι, ἀλλά “ἡ τῶν δογμάτων ὀρθότης”».

Ευχόμαστε καλή μετάνοια!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Οι πρασινάδες της οικουμενιστικής κλιματικής αλλαγής

Άρθρο της Ελένης Καμπούρη Για να αγαπήσεις εν αληθεία την κτίση, θα πρέπει να αγαπάς και να λατρεύεις ορθά τον Παντοδύναμο Δημιουργό Η είδηση O Πατριάρχης Βαρθολομαίος [1] σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.