Επικαιρότητα

Δένδιας: Πλήρης και συνεπής εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

εικόνα άρθρου: Δένδιας: Πλήρης και συνεπής εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Σε ιδιαίτερα καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τη Βουλγάρα ομόλογό του στη Σόφια.

Αναφορά στη Συνθήκη των Πρεσπών αλλά και την εφαρμογή της από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης έκανε λόγο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τη Βουλγάρα ομόλογό του Εκατερίνα Ζαχαρίεβα στη Σόφια.

«Ως πυλώνας σταθερότητας και συνεργασίας στα Βαλκάνια, η Ελλάδα ήταν πάντα ένθερμος υποστηρικτής της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ. Ενθαρρύνουμε και υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται τα σχετικά κριτήρια και η αιρεσιμότητα που έχουν καθοριστεί. Σε αυτό το πλαίσιο, και σχετικά με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην πλήρη και συνεπή εφαρμογή της Συνθήκης των Πρεσπών», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε παράλληλα το γεγονός ότι η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των σημαντικότερων επενδυτών στη Βουλγαρία. «Ενθαρρύνουμε πάντα τις ελληνικές επενδύσεις στη φίλη χώρα σας, ενώ ταυτοχρόνως, προσκαλούμε τους Βούλγαρους εν δυνάμει επενδυτές στην Ελλάδα», τόνισε.

Όσον αφορά τη συζήτηση περί ενεργειακών θεμάτων, ο κ. Δένδιας επανέλαβε στην υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης για ολοκλήρωση της διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για το έργο του Διασυνδετήριου Αγωγού Φυσικού Αερίου (Gas Interconnector Greece – Bulgaria (IGB)).

Τέλος ο Νίκος Δένδιας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή. «Όπως γνωρίζετε, παρά τα ισχυρά και σαφή μηνύματα της ΕΕ, καθώς και τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας, όπως αυτές έχουν ρητά εκφραστεί, η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο με τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητές της εντός των χωρικών υδάτων και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Δημοκρατίας της Κύπρου, η οποία είναι κράτος-μέλος της ΕΕ. Επιδεικνύει, επίσης, μια ολοένα και πιο επικίνδυνη συμπεριφορά στην περιοχή του Αιγαίου», είπε ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στην κ. Ζαχαρίεβα.

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Οι εξελίξεις στην Ψευτομακεδονία και το τέλος του ημετέρου καραγκιόζ μπερντέ…

του Νεκτάριου Δαπέργολα Διδάκτορος Βυζαντινής Ιστορίας. "Ἐδῶ τώρα τελειώνει λοιπὸν καὶ αὐτὸ τὸ παραμύθι, γιατί ὄχι μόνο βαριὰ καρδιὰ δὲν βλέπουμε, ἀλλὰ βλέπουμε ἀγωνία μήπως ἡ ἄθλια συμφωνία ἀκυρωθεῖ"

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.