Επικαιρότητα

Διαθρησκειακή προσευχή στην Αυστραλία – Και καθαιρείσθω και αφοριζέσθω

εικόνα άρθρου: Διαθρησκειακή προσευχή στην Αυστραλία – Και καθαιρείσθω και αφοριζέσθω
Γράφει η Μαρία Κοσμίδου 
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Όπου διακόπτεται η συνέχεια της πίστεως, δεν υπάρχει διαδοχή…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Η “είδηση”

Στη μακρινή Αυστραλία, ο Επίσκοπος Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίος, συμμετείχε σε διαθρησκειακή προσευχή για το λαό της Ουκρανίας, κατόπιν προσκλήσεως του Αγγλικανού Αρχιεπισκόπου Καμπέρας.

Η διαθρησκειακή προσευχή για την επικράτηση της ειρήνης στην Ουκρανία έλαβε χώρα στις 2 Μαρτίου. Στη διαθρησκειακή προσευχή παραβρέθηκε και ο επιτετραμμένος της Ουκρανίας στην Αυστραλία, Volodymyr Shalkivskyi, ο οποίος σε συνομιλία που είχε με τον Επίσκοπο Χαριουπόλεως, ευχαρίστησε την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας για τη στήριξη στο λαό της Ουκρανίας αυτές τις δύσκολες ώρες.

Ο Επίσκοπος κ. Βαρθολομαίος μίλησε επίσης στους ηγέτες των αιρέσεων που έλαβαν μέρος στη διαθρησκειακή προσευχή για την κοινή προσπάθεια οργάνωσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν την Ουκρανία και πρόκειται να υποδεχτεί η Αυστραλία. Δεν παρέλειψε να επαναλάβει την υποστήριξη προς την Ουκρανία, τόσο του οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, του οποίου έλαβε το όνομα, όσο και σύσσωμης της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

Δεν τηρεί την υπόσχεση που έδωσε κατά τη χειροτονία του

Η είδηση της συμπροσευχής με αιρετικούς δεν είναι τόσο αναπάντεχη, θα λέγαμε, δεδομένης της κατάστασης στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, στην οποία έχουμε αναφερθεί πολλάκις στην Κατάνυξη, με πόνο και αγωνία. Ο ρόλος του Επισκόπου Χαριουπόλεως σκιαγραφήθηκε από τον ίδιο την ημέρα της χειροτονίας του. Κατά την προσφώνησή του, αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του στα πρόσωπα που τον ευεργέτησαν στην πορεία του, δήλωσε την αφοσίωσή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στον Οικ. Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, και υποσχέθηκε να τιμήσει το επισκοπικό αξίωμα, καταβάλλοντας όλη του τη δύναμη για να φανεί αντάξιος των προσδοκιών της Εκκλησίας. Δεν διευκρίνισε βέβαια ποιας Εκκλησίας. Αυτό, το έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, κ. Μακάριος, στο νουθετήριο λόγο του προς το νέο Επίσκοπο. Διαβεβαίωσε ότι ο νέος Επίσκοπος διαθέτει τα εχέγγυα για να δικαιώσει πράγματι τις προσδοκίες της Εκκλησίας που υπηρετεί και ο ίδιος. Επισήμανε μάλιστα στο νέο Επίσκοπο ότι η τιμή του να φέρει στο εξής το όνομα Βαρθολομαίος, συνιστά ταυτόχρονα και μέγιστη ευθύνη, καθότι θα πρέπει να προσπαθήσει να ομοιάσει, όσο μπορεί, στο πρόσωπο του “μεγάλου Πατριάρχου μας Βαρθολομαίου… αυτού που κράτησε στους ώμους του την Ορθοδοξία για τριάντα ολόκληρα χρόνια…

Η αλήθεια

Άραγε, τί σημαίνει για έναν Επίσκοπο να τιμήσει το επισκοπικό αξίωμα; Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, μας εξηγεί πως η αποστολική διαδοχή δεν αρκεί να είναι μόνο χρονική. Οι διάδοχοι των Αποστόλων πρέπει να είναι κυρίως διάδοχοι προς την ευσέβεια. Όπου διακόπτεται η συνέχεια της πίστεως, δεν υπάρχει διαδοχή. Διάδοχος των Αποστόλων δεν είναι εκείνος ο οποίος βιάζει με διάφορους τρόπους την ψήφο για να γίνει Επίσκοπος, αλλά ο βιαζόμενος, αυτός που τον κάνουν με το ζόρι Επίσκοπο!

Για να κατανοήσουμε λοιπόν ότι κάθε προσευχή με αιρετικούς απαγορεύεται, ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο παίζει το να γνωρίζουμε τον ΞΕ΄ Κανόνα των Αγ. Αποστόλων: «Ει τις κληρικός, ή λαϊκός εισέλθοι εις συναγωγήν Ιουδαίων, ή αιρετικών προσεύξασθαι, και καθαιρείσθω, και αφοριζέσθω».

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Αυστραλίας Μακάριος: Ημέρα Ορόσημο με αρνητικό πρόσημο
– Ο Αυστραλίας Μακάριος κηρύττει την αίρεση του πρώτου άνευ ίσων. Άξιος συνεχιστής του Στυλιανού…
– Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας τίμησε τον Παπικό Αρχιεπίσκοπο του Σύδνεϋ
– Μία ακόμη οικουμενιστική χειροτονία στην Αυστραλία

Σχετικά άρθρα

Συμπροσευχήθηκε με αιρετικούς ο Μητροπολίτης Σουηδίας με αφορμή την επέτειο της δεκαετούς αρχιερατείας του

της Ειρήνης Ιωαννίδου. Δε βιώνεται έτσι η Ορθοδοξία… με την καταπάτηση των κανόνων και την μύηση σε μία καινούργια «πίστη», αυτή του Οικουμενισμού

Αυστραλιανές κολακίες και φιλοφρονήσεις

Άρθρο της Ελένης Καμπούρη Εάν λοιπόν οι κ.Βαρθολομαίος και κ.Μακάριος επιθυμούν να γίνουν επόμενοι τοις Αγίοις Πατράσι και διάδοχοι του Αγίου Αποστόλου Βαρθολομαίου, θα πρέπει να τον μιμηθούν χωρίς να κάνουν εκπτώσεις στην Πίστη

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.