Επικαιρότητα

Διφορούμενη η στάση του Πατριαρχείου Γεωργίας για την Πανορθόδοξη στο Αμμάν

εικόνα άρθρου: Διφορούμενη η στάση του Πατριαρχείου Γεωργίας για την Πανορθόδοξη στο Αμμάν

… ο λόγος είναι, ότι δεν συμμετέχουν σε αυτήν η Α.Θ.Π ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και εκπρόσωποι άλλων Εκκλησιών…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Πριν λίγες ημέρες απεστάλη στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο η απάντηση του Πατριαρχείου Γεωργίας σχετικά με τη Σύναξη των Προκαθημένων στο Αμμάν της Ιορδανίας. Το Πατριαρχείο Γεωργίας αποφάσισε να απουσιάσει από τη Σύναξη με δικαιολογία την μη συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και μερικών άλλων Προκαθημένων. Η στάση όμως, του Πατριαρχείου Γεωργίας είναι διφορούμενη… Από την μία ο Πατριάρχης Γεωργίας επαινεί την προσπάθεια αυτή για ενότητα των Εκκλησιών και αναφέρει πως η σύναξη αυτή αποτελεί και επιθυμία του ίδιου. Από την άλλη όμως, αρνείται να συμμετάσχει.

Αναρωτιόμαστε πώς μπορούν να θεραπευτούν οι «πληγές» αν δεν τις αντιμετωπίσουμε… Το Πατριαρχείο Γεωργίας φαίνεται πως ελπίζει στην ενότητα, αλλά δεν κάνει κάτι για την αποκατάστασή της. Δυστυχώς, η ενότητα των Εκκλησιών πλήχτηκε με τις σχισματικές τάσεις του Οικουμενικού Πατριάρχου. Είναι ανόητο να περιμένουμε να θεραπεύσει τις «πληγές» αυτός που τις δημιούργησε!

Διαβάσαμε στο orthodoxianewsagency.gr:


«Όχι» από τη Γεωργία για την Πανορθόδοξη στο Αμμάν

Την απόφασή της να μην συμμετάσχει στην Πανορθόδοξη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Αμμάν της Ιορδανίας στις 26 Φεβρουαρίου, κατόπιν πρωτοβουλίας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ανακοίνωσε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Γεωργίας.

Όπως ανακοινώθηκε, ο λόγος για οποίον, το Πατριαρχείο Γεωργίας αποφάσισε να μην παρευρεθεί στη συνάντηση είναι ότι δεν συμμετέχουν σε αυτήν η Α.Θ.Π ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και εκπρόσωποι άλλων Εκκλησιών.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας δημοσίων σχέσεων του Γεωργιανού Πατριαρχείου, δημοσίευσε την επιστολή του Πατριάρχη Γεωργίας κ.κ. Ηλία, προς τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, κ.κ.Θεόφιλο στην οποία του αναλύει τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να μην παρευρεθεί στη συνάντηση στο Αμάν.

Στην επιστολή του ο Προκαθήμενος της Γεωργιανής Ορθοδόξου Εκκλησίας, σημειώνει πως «καταλαβαίνουμε καλά ότι η προσπάθειά σας προέρχεται από τη φροντίδα σας για την ενότητα των Εκκλησιών και για τη θεραπεία των “πληγών’’.

Σε άλλο σημείο της επιστολής ο κ. Ηλίας αναφέρει ότι ο σκοπός αυτής της συνάντησης αποτελεί και επιθυμία του Πατριαρχείου Γεωργίας, αλλά για να έχει αποτέλεσμα ένα τέτοιο εγχείρημα θα πρέπει να λάβουν μέρος όλοι οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.

«Εφόσον δεν θα υπάρχει η ενότητα, αυτήν τη στιγμή κρίνουμε σκόπιμο να μην συμμετάσχουμε» επισημαίνει στην επιστολή του και προσθέτει:
«Ελπίζουμε ότι η Σύναξη των Προκαθημένων θα πραγματοποιηθεί με την τήρηση των ιερών κανόνων της Εκκλησίας για να συζητηθούν τα θέματα που ζημιώνουν την ενότητά μας. Όσο πιο γρήγορα θα γίνει αυτό τόσο καλύτερα».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δείτε σχετικά:
Την Τρίτη 25/2/2020 η σύναξη Προκαθημένων στο Αμμάν, κατά τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων
– Επιστολή Αρχιεπισκόπου Αλβανίας στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων
– Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αποδοκίμασε την πρόταση του Πατριάρχου Ιεροσολύμων
– Η ομιλία του Πατρ. Ιεροσολύμων Θεοφίλου Γ’ και η πρόσκλησή του στους προκαθημένους για την ενότητα της Εκκλησίας (βίντεο)
– Ο Πατριάρχης Θεόφιλος καλεί τους Προκαθημένους στην Ιορδανία για την διατήρηση της Ενότητας
– Αρχιεπίσκοπος Αθηνών: «Δεν μπορεί ο καθένας να καλεί πανορθόδοξη σύνοδο»
– «Όχι» Φαναρίου, Γαλλίας και Κύπρου στην πρόταση του Ιεροσολύμων για σύναξη των ηγετών Ορθόδοξων Εκκλησιών
– Ενόψει μιας Πανορθόδοξης για το Ουκρανικό: Επιστολή στον Πατριάρχη Αντιοχείας
– Μητρ. Ιλαρίωνας: Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας βλέπει πολύ θετικά την πρωτοβουλία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων
– Το ΝΑΙ της Τσεχίας και το ΟΧΙ της Ελλάδας στην Πρόταση για Σύνοδο προκαθημένων στην Ιορδανία τον Φεβρουάριο

Σχετικά άρθρα

Ο Ζελένσκι και οι σχισματικοί της Ουκρανίας σε διαθρησκειακή τελετή στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου

Ψευδεπίσκοποι, αιρετικοί και αλλόθρησκοι στο λίκνο της Ορθοδοξίας Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Κατά την 90ή επέτειο του Γολοντομόρ, την 25η Νοεμβρίου, ο διώκτης των Ορθοδόξων, πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετέβη στον...

Πατερικά

3 Δεκ

π.Αθανάσιος Μυτιληναίος: Aγαπητόν ποίμνιον, προστατέψετε τον εαυτό σας

“Δυστυχώς, δεν είναι σήμερα εκείνοι οι ταγοί της Εκκλησίας μας σε θέση να βοηθήσουν το ποίμνιο και το αφήνουν να κατασπαράζεται“ Ομιλία του μακαριστού π. Αθανασίου Μυτιληναίου,  02/11/81 Αγαπητοί μου, προσέξτε....

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.