Επικαιρότητα

Δήλωση μέλους της αντιαιρετικής επιτροπής της Ι.Μ. Πατρών για το ουκρανικό ζήτημα

εικόνα άρθρου: Δήλωση μέλους της αντιαιρετικής επιτροπής της Ι.Μ. Πατρών για το ουκρανικό ζήτημα

ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ Ι.Μ. ΠΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ 

Σπυρίδων Ζορμπαλάς

Κατόπιν των αποφάσεων της Δ.Ι.Σ. της Εκκλησίας της Ελλάδος για το Ουκρανικό ζήτημα (Δελτίο Τύπου 28/08/19), και έχοντας υπ’ όψιν την ύψιστη σοβαρότητα του ζητήματος, καθώς τυχόν εκκλησιαστική κοινωνία με σχισματικούς θέτει τον κοινωνούντα στην ίδια θέση με τον σχισματικό, δηλώνουμε δημοσίως ενώπιον Θεού και ανθρώπων ότι απορρίπτουμε την συγκεκριμένη απόφαση της Δ.Ι.Σ. διότι:

Α) Το Πατριαρχείο Κων/πόλεως δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα να παραχωρεί Αυτοκέφαλο σε σχισματική ομάδα εντός μία επισκοπής και εις βάρος του νόμιμου ποιμένα/ποιμνίου και ενώ αυτή η επισκοπή ανήκει σε μία άλλη (αυτοδιοικούμενη) Εκκλησία (εν προκειμένω στο Πατριαρχείο Μόσχας).

Β) Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, δεν έχει απολύτως κανένα δικαίωμα να χειριστεί περαιτέρω ένα τέτοιο ζήτημα αλλά ούτε και η ΔΙΣ νομιμοποιείται  να του παραχωρήσει κάτι τέτοιο, καθώς τέτοιες ενέργειες αντίκεινται στην συνοδικότητα της Εκκλησίας και δημιουργούν συνθήκες πρωτείου «παπικού τύπου».

Ως εκ τούτου και καθώς οι χειρισμοί ιεραρχών και άλλων εκκλησιαστικών παραγόντων στο εν λόγω ζήτημα κινούνται συνεχώς σε μη νόμιμα πλαίσια, έξω από τους εκκλησιαστικούς κανόνες και ήθος, βρισκόμαστε στην δυσάρεστη πλην αναγκαία θέση να απευθύνουμε αυστηρή προειδοποίηση σε όποιον προτίθεται να προβεί εντός των ορίων της Ιεράς Μητροπόλεως των Πατρών, σε ενέργειες που θα έχουν ως σκοπό την έμμεση ή άμεση αναγνώριση των σχισματικών και καθαιρεμένων Ουκρανών ως τη νόμιμη Εκκλησία της Ουκρανίας, ότι θα αντιμετωπιστεί ως εχθρός της Εκκλησίας με ότι αυτό συνεπάγεται.

ΣΤΩΜΕΝ ΚΑΛΩΣ. ΣΤΩΜΕΝ ΜΕΤΑ ΦΟΒΟΥ.
Πάτρα 29/08/19
Μνήμη της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου

Σπυρίδων Ζορμπαλάς
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ Ι.Μ.ΠΑΤΡΩΝ

Δείτε σχετικά
Η Δ.Ι.Σ. αναγνωρίζει το δικαίωμα του Οικ. Πατριάρχου για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου στην ουκρανική εκκλησία

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Αντικατάσταση Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους από τριανδρία; «Εκατοντάχειρες» κατά Αγίου Όρους;

«Ἔθος ἐγχρονίζον, εἰς νόμον τελεῖ»2 (Συνήθεια ποὺ χρονίζει στὸ τέλος γίνεται νόμος) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com το ακόλουθο άρθρο των Αγιορειτών Κελλιωτών Πατέρων Ἐν Ἁγίῳ Ὄρει...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.