εικόνα άρθρου: Διωγμός Ουκρανικής Εκκλησίας: Πενταετής φυλάκιση στον Μητροπολίτη Τούλτσιν και Μπρατσλάφ, Ιωνάθαν

Όπως τόνισαν οι δικηγόροι του, τα αποδεικτικά στοιχεία της υποθέσεως αποδείχθηκε ότι είναι παραποιημένα

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ο βίαιος διωγμός και τα μαρτύρια της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από το αδίστακτο καθεστώς Ζελένσκι κορυφώνονται, τη στιγμή που οι προσαγωγές και οι καταδικαστικές «αποφάσεις» εναντίον των Ιεραρχών της, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Πενταετής φυλάκιση στον Μητροπολίτη Τούλτσιν και Μπρατσλάφ, Ιωνάθαν

Την 7η Αυγούστου 2023, το δημοτικό δικαστήριο Βίνιτσα εξέδωσε καταδικαστική απόφαση κατά του Μητροπολίτη Τούλτσιν και Μπρατσλάφ της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, Ιωνάθαν Γελέτσκιχ [1].

Ο δικαστής, Γεννάδιος Κασπρούκ, ανέγνωσε την ετυμηγορία, σύμφωνα με την οποία ο Μητροπολίτης κ. Ιωνάθαν καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης με κατάσχεση περιουσίας. Μέχρι την έναρξη ισχύος της ετυμηγορίας, ο Ιεράρχης θα τελεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Όπως τόνισαν οι δικηγόροι του, τα αποδεικτικά στοιχεία της υποθέσεως αποδείχθηκε ότι είναι παραποιημένα, ενώ αγνοήθηκαν οι νομικές και έμπρακτες αποδείξεις της αθωότητας του Ιεράρχη, που προέβαλε η υπεράσπιση.

Κατηγορητήριο

Ανάμεσα στις «κατηγορίες» που απευθύνθηκαν στον Μητροπολίτη Ιωνάθαν συμπεριλαμβάνονται: «Ενέργειες, οι οποίες αποβλέπουν στην βίαιη αλλαγή ή ανατροπή του συνταγματικώς κατοχυρωμένου καθεστώτος ή την κατάληψη της κρατικής εξουσίας» καθώς και «την προσβολή της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» [2].

Κακόβουλη προπαγάνδα παραπληροφόρησης και παράνομες έρευνες με πλαστά στοιχεία

Ο διωκόμενος ηλικιωμένος Ιεράρχης δήλωσε αθώος και προτίθεται να ασκήσει έφεση. Σε μήνυμά του προς τον ευαγή κλήρο και το ποίμνιο της εκκλησιαστικής επαρχίας Τούλτσιν, τόνισε: 

«Ο Θεός της Δικαιοσύνης και της Αλήθειας είναι με το μέρος μου και αυτή η ομολογία για μένα ως ορθόδοξο χριστιανό και επίσκοπο είναι η μεγαλύτερη νίκη!».

Επιπρόσθετα, σε μήνυμά του προς τους κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως, έκανε λόγο για κακόβουλη προπαγάνδα παραπληροφόρησης και παράνομες έρευνες με πλαστά στοιχεία [3].

Αντίδραση από τον Πατριάρχη Μόσχας: Απολύτως ανυπόστατες οι κατηγορίες, παραποιημένα τα λεγόμενα αποδεικτικά στοιχεία 

Ο Πατριάρχης Μόσχας, Κύριλλος, διαμαρτυρόμενος για τη δίωξη του Μητροπολίτη Τούλτσιν και Μπρατσλάφ, Ιωνάθαν, απέστειλε μηνύματα στους Προκαθημένους των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, καθώς και σε θρησκευτικούς «ηγέτες» και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών.

Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας υπογράμμισε ότι ο ηλικιωμένος και βαριά ασθενής Ιεράρχης, καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση με κατάσχεση περιουσίας, για παράλογες κατηγορίες.

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι οι κατηγορίες είναι απολύτως ανυπόστατες και τα αποδεικτικά στοιχεία παραποιημένα:

«Όλες αυτές οι κατηγορίες είναι απολύτως ανυπόστατες και τα λεγόμενα αποδεικτικά στοιχεία είναι παραποιημένα. Ο Σεβασμιώτατος Ιωνάθαν, όπως και σύμπασα η Εκκλησία, δέεται υπέρ της ειρήνης, καλεί σε πνευματική ενότητα της Αγίας Γης των Ρως, καθώς και υπερασπίζεται τα δικαιώματα της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, επικρίνοντας την από ιεροκανονικής απόψεως αδικία του σχίσματος. Αυτός ακριβώς ήταν ο λόγος που καταδικάσθηκε».

Δίωξη διάρκειας ενός χρόνου από τον καθεστώς Ζελένκι και προβλήματα υγείας 

Η κρατική δίωξη του Μητροπολίτη Ιωνάθαν από το καθεστώς Ζελένσκι συνεχίζεται εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, καθώς ξεκίνησε με την έρευνα στο σπίτι του τον περασμένο Οκτώβριο, κατά τη διάρκεια της οποίας η Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας ισχυρίζεται ότι βρήκε φυλλάδια «υπέρ του Κρεμλίνου» [4]. 

Ο Σεβασμιώτατος μάλιστα χρειάστηκε να υποβληθεί σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς τον περασμένο Νοέμβριο, εν μέσω της κρατικής δίωξης εναντίον του.

Ο ομολογητής Ιεράρχης είναι 74 ετών και επιπλέον, έχει βαριά μορφή σακχαρώδους διαβήτη. Η πενταετής φυλάκισή του θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή του, καθώς εγκυμονεί μία περαιτέρω επιδείνωση της ήδη κλονισμένης υγείας του.

Βιογραφικό – Καθηγούμενος της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου

Ο Μητροπολίτης Ιωνάθαν είναι πολιός Ιεράρχης της διωκόμενης κανονικής Ουκρανικής Εκκλησίας [5]. 

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 διετέλεσε Kαθηγούμενος της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου και συνέδραμε στην αναγέννηση αυτού του Ιερού σεβάσματος, από το οποίο σήμερα οι μοναχοί εκδιώκονται από τις Αρχές του κράτους.

Αργότερα ποίμανε διαδοχικά διάφορες εκκλησιαστικές επαρχίες της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και από τον Αύγουστο του 2014, την επαρχία Τούλτσιν και Μπρατσλάφ. 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
«Ιερέας» της ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας σπάει με βαριοπούλα την πόρτα Ι. Ναού της διωκόμενης Ουκρανικής Εκκλησίας
Διωγμός της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας: Φυλάκιση του Ομολογητή Καθηγουμένου της Λαύρας του Κιέβου
Ο Ζελένσκι στο αμερικανοκίνητο Φανάρι – Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υφαρπάζει την Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου;

Σχετικά άρθρα

Αιφνίδια αποφυλάκιση του Μητροπολίτη Τούλτσιν από το καθεστώς Ζελένσκι

Οι διώξεις κατά των ιεραρχών της Ουκρανικής Εκκλησίας έχουν πολιτικά κίνητρα και επιδιώξεις Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Επικύρωση της καταδίκης σε πέντε χρόνια φυλάκιση (18η Ιουνίου 2024) Την 18η Ιουνίου 2024, το...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.