Επικαιρότητα

Διωγμός της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας: Φυλάκιση του Ομολογητή Καθηγουμένου της Λαύρας του Κιέβου

εικόνα άρθρου: Διωγμός της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας: Φυλάκιση του Ομολογητή Καθηγουμένου της Λαύρας του Κιέβου

«Mε δικάζουν για τον Χριστό, για την Εκκλησία, για την πίστη» (Καθηγούμενος της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, Παύλος)

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Κλιμακώνονται οι απηνείς διώξεις της κυβέρνησης Ζελένσκι κατά της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, και η προσπάθεια της να υφαρπάξει διά της βίας, παρανόμων μέσων και ανυπόστατων κατηγοριών, την ιστορική Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Καθηγούμενος της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, Μητροπολίτης Βίσγκοροντ και Τσερνόμπιλ, Παύλος, από την 1η Απριλίου 2023 τελούσε υπό το καθεστώς του κατ’ οίκον περιορισμού επί 24ώρου βάσεως, σε ένα χωριό έξω απ’ το Κίεβο [1].

Την 14η Ιουλίου 2023, βάσει «ετυμηγορίας» του Δικαστηρίου του Δήμου Σολομένσκ του Κιέβου, οι συνθήκες κράτησης για τον Μητροπολίτη Βίσγκοροντ άλλαξαν, καθώς ο 24ώρος κατ’ οίκον περιορισμός μετατράπηκε σε κράτηση έως τουλάχιστον την 14η Αυγούστου, οπότε συνελήφθη και μετήχθη στη φυλακή [2].

Καθηγούμενος της Λαύρας του Κιέβου: «Mε δικάζουν για τον Χριστό, για την Εκκλησία, για την πίστη» (14/07/23)

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Δικαστηρίου, ο Καθηγούμενος της Λαύρας του Κιέβου ανέφερε σε ανταποκριτή της Ένωσης Ορθοδόξων Δημοσιογράφων ότι δεν συμφωνεί με την απόφαση, αλλά την αποδέχεται ως θέλημα Θεού [3]:

«Δεν συμφωνώ με αυτή την απόφαση. Η δικαστής έδειξε ότι δέχεται πιέσεις από ανθρώπους που ενδιαφέρονται για αυτή την απόφαση. Αλλά την δέχομαι ως θέλημα Θεού».

Επίσης, απέστειλε μήνυμα προς τη μητέρα του, δηλώνοντας ότι δεν πρέπει να ντρέπεται για αυτόν και ότι δικάζεται για τον Χριστό, για την Εκκλησία και την πίστη:

«Σήμερα θέλω να απευθυνθώ στη μητέρα μου, να της πω ότι δεν πρέπει να ντρέπεται για μένα, γιατί με δικάζουν για τον Χριστό, για την Εκκλησία, για την πίστη. Δεν πειράζει, αν ο Κύριος το έκανε, είναι το άγιο θέλημά Του. Δεν με θίγει κανένας, απλώς παραδίδω τον εισαγγελέα και τους ανακριτές στα χέρια του Θεού».

Ομολογία πίστεως από το κέντρο κράτησης (17/07/23)

Τρεις μέρες αργότερα, την 17η Ιουλίου 2023, ο Καθηγούμενος της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, Παύλος, από το κέντρο κράτησης απευθύνθηκε προς τους Αδελφούς και Πατέρες του Μοναστηριού, σημειώνοντας ότι «όλες οι κατηγορίες είναι απολύτως ψευδείς» [4].

Επιπλέον, αποκάλυψε ότι επιδίωξη των Ουκρανικών Αρχών ήταν να του απαγορεύσουν την είσοδο όχι μόνο στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου, αλλά και σε οποιαδήποτε εκκλησία της Ουκρανίας, και δήλωσε ότι ως μέλος της Αγίας Εκκλησίας και ως ένας πιστός, με τη βοήθεια του Θεού, θα υπομείνει τα πάντα:

«Ήθελαν να μου απαγορεύσουν όχι μόνο να πατήσω στην Αγία Λαύρα, αλλά και σε οποιαδήποτε εκκλησία, προφανώς, σε όλη την πολύπαθη Ουκρανία. Είμαι άνθρωπος της Αγίας Εκκλησίας, πιστός, με τη βοήθεια του Θεού θα υπομείνω τα πάντα».

Ολοκληρώνοντας το συγκινητικό του λόγο από το κέντρο κράτησης, ο ομολογητής Καθηγούμενος της Λαύρας του Κιέβου εξέφρασε την αγάπη του προς όλους, και ευχαρίστησε το Θεό για όλα: «Σας αγαπώ και σας εκτιμώ όλους πολύ, ευχαριστώ τον Θεό για όλα».

  • [1] Χωρίς δικαίωμα επίσκεψης Λαύρας: το δικαστήριο καταδίκασε τον ηγούμενο σε κατ’ οίκον περιορισμό 60 ημερών (02/04/23) https://spzh.news
  • [2] ABBOT OF KIEV CAVES LAVRA MOVED FROM HOUSE ARREST TO PRE-TRIAL DETENTION CENTER (17/07/23) https://orthochristian.com
  • [3] Ηγούμενος Λαύρας: Με δικάζουν για την Εκκλησία και την πίστη (14/07/23) https://spzh.news
  • [4] Ο Μητροπολίτης Παύλος απευθύνθηκε στους αδελφούς της Λαύρας από τη κέντρο προφυλάκισης Λουκιάνοβσκα https://spzh.news

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧΙ

Δείτε σχετικά:
Ο Ζελένσκι στο αμερικανοκίνητο Φανάρι – Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υφαρπάζει την Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου;
Με τις ευλογίες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου ο διωγμός της κανονικής Εκκλησίας της Ουκρανίας
Βίαιες καταλήψεις και αρπαγές Ι. Ναών της Ουκρανικής Εκκλησίας από τους σχισματικούς Ουκρανούς

Σχετικά άρθρα

Έκκληση στην παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα από το Πατριαρχείο Μόσχας 

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη Θα συγκινηθεί ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος από το δράμα στη θεολογική σχολή Κιέβου;  Πληροφορούμαστε από τον επίσημο ιστότοπο του Πατριαρχείου Μόσχας πως από την Κυβέρνηση Ζελένσκι: “Καταβάλλεται...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.