εικόνα άρθρου: Μητροπολίτης Τούλτσιν: «Παράξενα και παρανοϊκά» τα λόγια του κ. Βαρθολομαίου

Τα επικριτικά λόγια έναντι του ομολογιακού άθλου των Ουκρανών ιεραρχών, οι οποίοι υπερασπίζονται την Ορθοδοξία και την κανονική τους Εκκλησία, είναι σκοπίμως συκοφαντικά, αμαρτωλά, ακόμη και βλάσφημα

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Την έντονη απογοήτευσή του εξέφρασε ο σεβάσμιος, ηλικιωμένος και με σοβαρότατα προβλήματα υγείας, διωκόμενος ομολογητής Μητροπολίτης Τούλτσιν και Μπράτσλαφ, Ιωνάθαν, καλούμενος να σχολιάσει τη θέση του Πατριάρχη Κων/πόλεως Βαρθολομαίου περί των ποινικών διώξεων των Ιεραρχών της μαρτυρικής Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας [1].

Υπενθυμίζεται ότι την 5η Οκτωβρίου 2023, ο κ. Βαρθολομαίος σε συνάντηση που πραγματοποίησε στη Μαδρίτη με κληρικούς της Μητροπόλεως Ισπανίας και Πορτογαλίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υποστηρίζοντας το αδίστακτο καθεστώς Ζελένσκι και τους διώκτες των Ορθοδόξων, δήλωσε ότι θεωρεί δίκαιη και αιτιολογημένη την ποινική δίωξη σε βάρος των Ιεραρχών της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Μητροπολίτης Ιωνάθαν: Συκοφαντικά, αμαρτωλά, ακόμη και βλάσφημα τα λόγια του κ. Βαρθολομαίου

Στην Ιστοσελίδα της εκκλησιαστικής επαρχίας Τούλτσιν, ο Μητροπολιτης Ιωνάθαν δήλωσε ότι τα επικριτικά λόγια έναντι του ομολογιακού άθλου των Ουκρανών ιεραρχών, οι οποίοι υπερασπίζονται την Ορθοδοξία και την κανονική τους Εκκλησία, είναι σκοπίμως συκοφαντικά, αμαρτωλά, ακόμη και βλάσφημα.

«Παράξενα και παρανοϊκά τα λόγια του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Μαδρίτη ομοιάζουν με στομωμένη και σκουριασμένη ρομφαία, η οποία αναλεήτως και απηνώς έπληξε τις ψυχές των διωκομένων ιεραρχών της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, των κληρικών και των λαϊκών της και στην Ουκρανία, αλλά και σε μακρινές χώρες», συμπλήρωσε ο Σεβασμιώτατος.

Ο κ. Ιωθάναν υπογράμμισε ότι πλήθος ιεραρχών, κληρικών και λαϊκών της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας έχασαν οριστικά την εμπιστοσύνη τους στην αντικειμενικότητα των κρίσεων του Πατριάρχη Κων/πόλεως «μετά τα τρομακτικά λόγια του επικεφαλής του Φαναρίου προς τους κληρικούς του στη Μαδρίτη εν μέσω πογκρόμ και αρπαγών ιερών ναών και μονών, εκδιώξεως της Ιερατικής Σχολής και της Θεολογικής Ακαδημίας του Κιέβου από τη Λαύρα των Σπηλαίων, εν μέσω ανακρίσεων, συλλήψεων και δικών ιεραρχών της κανονικής Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, εν μέσω θρήνων και οδυρμών των πιστών της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Ο κατά το παρελθόν βραβευμένος από τον Οικουμενικό Πατριάρχη με εκκλησιαστικό παράσημο, και σήμερα αδίκως διωκόμενος Ιεράρχης της Ουκρανίας, ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του δηλώνοντας:

«Εγώ δε ο ταπεινός και ανάξιος, που προηγουμένως καταδικάσθηκα αναιτίως από τον δικαστή της Βίνιτσα σε πέντε χρόνια φυλακίσεως και κάποτε έλαβα από τα χέρια του Πρωθιεράρχη της Νέας Ρώμης εκκλησιαστικό παράσημο, τολμώ να του δηλώσω: «Σφάλλετε! Συνέλθετε και εγκαταλείψατε την οδό των αμαρτωλών, πλύνατε τα μάτια σας με το ύδωρ της μετανοίας και της ειρήνης του Θεού! Και τότε θα καθαρισθείτε από την αμαρτία της ψευδομαρτυρίας κατά των κρατουμένων συνειδήσεως και από την αιώνια αισχύνη!»».

Κακόβουλη προπαγάνδα παραπληροφόρησης, παράνομες έρευνες με πλαστά στοιχεία και πέντε χρόνια φυλάκισης

Η κρατική δίωξη του Μητροπολίτη Τούλτσιν και Μπρατσλάφ, Ιωνάθαν Γελέτσκιχ, από το εθνικιστικό καθεστώς Ζελένσκι ξεκίνησε με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του τον Οκτώβριο του 2022, κατά τη διάρκεια της οποίας η Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας ισχυρίστηκε ότι βρήκε φυλλάδια «υπέρ του Κρεμλίνου».

Τον Νοέμβριο του 2022, εν μέσω της κρατικής δίωξης εναντίον του, ο ηλικιωμένος Σεβασμιώτατος χρειάστηκε να υποβληθεί σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς.

Την 7η Αυγούστου 2023, το δημοτικό δικαστήριο Βίνιτσα εξέδωσε καταδικαστική απόφαση εναντίον του. Ο δικαστής, Γεννάδιος Κασπρούκ, ανέγνωσε την ετυμηγορία, σύμφωνα με την οποία ο Μητροπολίτης κ. Ιωνάθαν καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης με κατάσχεση περιουσίας.

Όπως τόνισαν οι δικηγόροι του, τα αποδεικτικά στοιχεία της υποθέσεως αποδείχθηκε ότι ήταν παραποιημένα, ενώ αγνοήθηκαν οι νομικές και έμπρακτες αποδείξεις της αθωότητας του Ιεράρχη, που προέβαλε η υπεράσπιση.

Μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης, ο διωκόμενος Ιεράρχης σε μήνυμά του προς τους κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως, έκανε λόγο για κακόβουλη προπαγάνδα παραπληροφόρησης και παράνομες έρευνες με πλαστά στοιχεία.

Δήλωσε αθώος και σε μήνυμά του προς τον ευαγή κλήρο και το ποίμνιο της εκκλησιαστικής επαρχίας Τούλτσιν, τόνισε: «Ο Θεός της Δικαιοσύνης και της Αλήθειας είναι με το μέρος μου και αυτή η ομολογία για μένα ως ορθόδοξο χριστιανό και επίσκοπο είναι η μεγαλύτερη νίκη!».

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τον Μητροπολίτη Τούλτσιν και Μπρατσλάφ, ποινικές διώξεις υφίστανται εκτός των άλλων και ο Μητροπολίτης Βίσγκοροντ και Τσερνόμπιλ, Παύλος, ο Μητροπολίτης Τσερκάσι, Θεοδόσιος και ο Μητροπολίτης Μπάντσεν, Λογγίνος.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
Ο πατριάρχης Βαρθολομαίος επικροτεί την δίωξη των ομολογητών Ορθοδόξων Ιεραρχών της Ουκρανίας
Διωγμός Ουκρανικής Εκκλησίας: Πενταετής φυλάκιση στον Μητροπολίτη Τούλτσιν και Μπρατσλάφ, Ιωνάθαν
Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας στο πλευρό των διωκόμενων νεομαρτύρων Ιεραρχών της Ουκρανικής Εκκλησίας

Σχετικά άρθρα

Ο Ζελένσκι και οι σχισματικοί της Ουκρανίας σε διαθρησκειακή τελετή στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου

Ψευδεπίσκοποι, αιρετικοί και αλλόθρησκοι στο λίκνο της Ορθοδοξίας Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Κατά την 90ή επέτειο του Γολοντομόρ, την 25η Νοεμβρίου, ο διώκτης των Ορθοδόξων, πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετέβη στον...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.