Ελένη Καμπούρη

Δολοφονίες γυναικών, μία σύγχρονη μάστιγα

εικόνα άρθρου: Δολοφονίες γυναικών, μία σύγχρονη μάστιγα
Άρθρο της Ελένης Καμπούρη
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Η πραγματική και κατά Θεόν αγάπη δεν ωθεί σε φόνο, δε ζηλεύει, δεν καταπιέζει, δεν κακομεταχειρίζεται και δεν υποτιμά…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Το σπίτι, μέρος θαλπωρής ή κολαστήριο;

Ποιο είναι το ασφαλέστερο μέρος για τον άνθρωπο για να νιώσει ασφάλεια, ζεστασιά και θαλπωρή; Η πρώτη απάντηση που μας έρχεται στο νου, είναι το σπίτι του. Και κυρίως για τις γυναίκες, για τις οποίες, λόγω της φύσης τους, το σπίτι και η οικογένεια είναι κατά κύριο λόγο το καταφύγιό τους.

Όμως, για μερικές γυναίκες δεν ισχύει αυτό. Το σπίτι αποτελεί ένα μέρος από το οποίο θέλουν να δραπετεύσουν λόγω της βίαιης συμπεριφοράς των συζύγων ή των συντρόφων τους. Μιλάμε για βία ψυχολογική, συναισθηματική, λεκτική, σεξουαλική και φυσικά σωματική.

Ένα παλιό πρόβλημα σε έξαρση

Πρόκειται για ένα πρόβλημα βαθιά ριζωμένο στην ελληνική κοινωνία από τα πολύ παλιά χρόνια, το οποίο όμως ποτέ δεν είχε πάρει διαστάσεις τόσο ανησυχητικές όσο σήμερα. Και το λέμε αυτό, γιατί πλέον, όπως διαβάζουμε, ακούμε και ενημερωνόμαστε, σε πολλές περιπτώσεις αυτά τα φαινόμενα βίας καταλήγουν σε δολοφονίες. Πρόκειται για τις λεγόμενες “γυναικοκτονίες” ή απλά δολοφονίες γυναικών. Ένα παθολογικό φαινόμενο το οποίο προϋπήρχε, αλλά λόγω των εγκλεισμών για τον covid-19, εντάθηκε ή βγήκε πιο γρήγορα στην επιφάνεια.

Ένα μεγάλο ποσοστό κρουσμάτων βίας δεν αποκαλύπτονται σχεδόν ποτέ, είτε για κοινωνικούς λόγους είτε από φόβο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις να οδηγούνται οι δράστες σε ανθρωποκτονία. Όμως οι δολοφονίες αυτές δεν έρχονται ξαφνικά. Τα σημάδια βίας κάνουν αισθητή την παρουσία τους από νωρίς με διάφορους τρόπους, ακόμη και με την πιο απλή μορφή τους, την χειριστική συμπεριφορά απέναντι στα θύματα. Έτσι “αποτελούν την κορύφωση μιας εξακολουθητικής βίαιης συμπεριφοράς”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Με το νομικό πλαίσιο να έχει σημαντικότατες ελλείψεις και να χρειάζεται τροποποίηση, η ατιμωρησία και η έλλειψη αποτελεσματικού σωφρονισμού και ορίων, μοιάζουν να είναι πολύ σημαντικές αιτίες δημιουργίας τέτοιων καταστάσεων.

Μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρουν και τα ΜΜΕ, που προβάλλουν την εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος, δίνοντας λάθος πρότυπα, παρουσιάζοντας την γυναίκα ως σκεύος αχαλίνωτου θαυμασμού και ηδονής. Όλοι γνωρίζουμε πως ο μιμητισμός στην σημερινή εποχή ευθύνεται εν πολλοίς γι’ αυτή την ελευθεριότητα που επικρατεί στην καθημερινότητά μας. Άλλο ελευθερία όμως και άλλο ελευθεριότητα. Η ελευθεριότητα συνεπάγεται την έλλειψη σεβασμού.

Η εξαιρετική τιμή της Εκκλησίας στο γυναικείο φύλο

Ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων, κατηγορούν και την ορθόδοξη διδασκαλία ως μια ακόμη αιτία δημιουργίας αυτών των νοσηρών καταστάσεων. Είναι ολοφάνερο ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν πλήρη άγνοια των ορθόδοξων διδαχών και της ορθόδοξης ζωής γενικότερα. Αν υπάρχει μια θρησκεία στο κόσμο η οποία σέβεται την γυναίκα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, είναι η Ορθοδοξία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Υπεραγία Θεοτόκος. Είναι η γυναίκα εκείνη που κυοφόρησε και γέννησε τον Ιησού Χριστό και στο πρόσωπό Της τιμάται το γυναικείο φύλλο. Ο ίδιος ο Κύριος, εκτός από τους μαθητές του, είχε και γυναίκες μαθήτριες, δίνοντάς μας έτσι την ευκαιρία να κατανοήσουμε ότι η θέση της γυναίκας στην Ορθοδοξία δεν είναι καθόλου υποτιμημένη. Όλος ο ορθόδοξος συναξαριστής και το Γεροντικό επίσης, είναι γεμάτοι από βίους Αγίων γυναικών, οι οποίες με την ζωή τους απέδειξαν ότι ο Κύριός μας εστιάζει στις συμπεριφορές και όχι στο φύλο. Για τον Άγιο Τριαδικό Θεό δεν μετράει αν είσαι άντρας ή γυναίκα αλλά το τι προσφέρεις σε Εκείνον και στο συνάνθρωπο.

Είναι πολύ χαρακτηριστικά τα χωρία στην Αγία Γραφή τα οποία περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο οι Άγιοι Πατέρες καταδεικνύουν την ισοτιμία μεταξύ των δύο φύλων….“η γυνή του ιδίου σώματος ουκ εξουσιάζει, αλλά ο ανήρ. Ομοίως δε και ο ανήρ του ιδίου σώματος ουκ εξουσιάζει αλλ’ η γυνή”.Όπως επίσης, ο Απόστολος Παύλος είναι κάθετος και απόλυτος στις προτροπές του απέναντι στους άντρες και τον σεβασμό και την αγάπη που πρέπει να δείχνουν στις συζύγους τους… “οι άνδρες αγαπάτε τας γυναίκας εαυτών, καθώς και ο Χριστός ηγάπησε την εκκλησίαν και εαυτόν παρέδωκεν υπέρ αυτής”…….“ούτως οφείλουσιν οι άνδρες αγαπάν τας εαυτών γυναίκας ως τα εαυτών σώματα. Ο αγαπών την εαυτού γυναίκα εαυτόν αγαπά”.

Πραγματικά αν μελετήση κανείς τις ευχές στο Ιερό Μυστήριο του Γάμου, τότε θα συγκλονιστεί με την λεπτότητα και τη διάκριση με την οποία η ορθόδοξη πίστη αντιμετωπίζει τις σχέσεις ενός παντρεμένου ζευγαριού. Αλλά δυστυχώς, εμείς οι άνθρωποι παρερμηνεύουμε και αλλάζουμε την ουσία αυτής της σχέσης, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται ο ιερός δεσμός του γάμου και πολλές φορές να οδηγούμαστε σε τέτοια περιστατικά γεμάτα παθογένειες.

Εμείς εδώ δεν θα αναλύσουμε αυτές τις τραγικές συμπεριφορές ως άλλοι ψυχίατροι ή ψυχολόγοι. Ούτε θα δανειστούμε τον θεάρεστο ρόλο του πνευματικού για να ρίξουμε φως σ’ αυτό το ζοφερό θέμα. Όμως ως έλληνες σκεπτόμενοι πολίτες και ορθόδοξοι πιστοί, οι οποίοι κάθε μέρα πέφτουμε και σηκωνόμαστε, προσπαθώντας να εφαρμόσουμε το Θείο Θέλημα, δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την βαθιά μας θλίψη και ανησυχία για τέτοια νοσηρά φαινόμενα.

Πρέπει ως γονείς να μεγαλώσουμε τα αγόρια μας και τα κορίτσια μας με τέτοιο τρόπο, ώστε να τους μεταδώσουμε αυτά που ζητάει η ορθόδοξη πίστη. Αγάπη, σεβασμό, δικαιοσύνη. Ξεκινώντας από τον εαυτό μας και τις οικογένειές μας πρέπει να γίνουμε το πρώτο σχολείο και η πρώτη μικρογραφία της κοινωνίας που ζούμε. Τα παιδιά μας βλέπουν και αφουγκράζονται τις δικές μας συμπεριφορές και αυτές κουβαλούν ως πρότυπα στη μετέπειτα ζωή τους. Ας γίνουμε γι’ αυτά τα υγιή πρότυπα που θέλει ο Κύριός μας και έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Η πραγματική και κατά Θεόν αγάπη δεν ωθεί σε φόνο, δε ζηλεύει, δεν καταπιέζει, δεν κακομεταχειρίζεται και δεν υποτιμά.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

Οι πρασινάδες της οικουμενιστικής κλιματικής αλλαγής

Άρθρο της Ελένης Καμπούρη Για να αγαπήσεις εν αληθεία την κτίση, θα πρέπει να αγαπάς και να λατρεύεις ορθά τον Παντοδύναμο Δημιουργό Η είδηση O Πατριάρχης Βαρθολομαίος [1] σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά...

To ΑΠΘ εάλω;

Άρθρο της Ελένης Καμπούρη. Αυτό που περιμένουμε από τα Πανεπιστήμια είναι να προάγουν την πνευματική πρόοδο κι όχι την ηθική παρακμή και κατάπτωση

Αυστραλιανές κολακίες και φιλοφρονήσεις

Άρθρο της Ελένης Καμπούρη Εάν λοιπόν οι κ.Βαρθολομαίος και κ.Μακάριος επιθυμούν να γίνουν επόμενοι τοις Αγίοις Πατράσι και διάδοχοι του Αγίου Αποστόλου Βαρθολομαίου, θα πρέπει να τον μιμηθούν χωρίς να κάνουν εκπτώσεις στην Πίστη

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.