Επικαιρότητα

Δριμεία η απαντητική επιστολή των τεσσάρων Επισκόπων της Κύπρου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη

εικόνα άρθρου: Δριμεία η απαντητική επιστολή των τεσσάρων Επισκόπων της Κύπρου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Δεν παραλείπουν να ενθυμήσουν στον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι η θέση του ως «πρώτος μεταξύ ίσων» είναι πρωτείο ευθύνης και διακονίας και όχι πρωτείο εξουσίας

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ήταν αναμενόμενο να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, και να ακολουθήσουν καταιγιστικές εξελίξεις στην Κύπρο, μετά από την αντικανονική και αντισυνοδική απόφαση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου να μνημονεύσει τον αχειροτόνητο και σχισματικό Ψευδεπίσκοπο Επιφάνιο εν ώρα Θείας Λειτουργίας. Αυτή η απαράδεκτη και αντιεκκλησιαστική απόφαση του κ. Χρυσοστόμου, που βασίστηκε στην εωσφορική παπική τακτική καταστρατηγώντας τον θεσμό της Συνοδικότητας, έφερε μεγίστη αναστάτωση στην Εκκλησία της Κύπρου, όπως σχετικά αναφερθήκαμε σε προγενέστερο άρθρο της Κατάνυξης.

Αυθωρεί και παραχρήμα οι Μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιος, Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος, Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας και Αμαθούντος Νικόλαος, αντέδρασαν στα επονείδιστα τεκταινόμενα. Η Αρχιερατική τους συνείδηση δεν άντεξε αυτήν την ανήκουστη και αντικανονική πράξη του Αρχιεπισκόπου τους, κατ’ αρχήν ως προς την ίδια την πράξη της αναγνώρισης του παράνομου Αυτοκεφάλου της Ουκρανίας. Επιπρόσθετα όμως, ήταν και το γεγονός ότι παρέκαμψε εντελώς τους Συνοδικούς και τη Συνοδική απόφαση που είχαν πάρει ήδη από τον Σεπτέμβριο, καθώς ομόφωνα όλοι οι συνοδικοί είχαν ξεκάθαρα αποφανθεί αρνητικά, ως προς το θέμα της μνημόνευσης του σχισματικού Επιφάνιου.

Το Φανάρι που παραμένει σβηστό προ πολλού, έριξε μια χειροβομβίδα κρότου λάμψης, έτσι για να δηλώσει «ποιος είναι ο αρχηγός και ποιοι οι υποτακτικοί που έχουν χρέος να υπακούνε». Εμφανώς ενοχλημένος από τις αντιδράσεις των σεβαστών Μητροπολιτών, ο πάπας της Ανατολής, Βαρθολομαίος, έκανε τις πολύκροτες δηλώσεις του ή αλλιώς απειλές με μήνυμα που απηύθυνε σε τηλεοπτική εκπομπή «Εμείς κι ο Κόσμος Μας», του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ). Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο κ. Βαρθολομαίος ανέγνωσε αυτόν τον λόγο με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 29 ετών από την ανάρρησή του στον Οικουμενικό Θρόνο. 

Εικοσιεννέα έτη δεινών και πληγών στο σώμα της Εκκλησίας μας, περιγράφονται από τον κ. Βαρθολομαίο ως το ευχάριστο αποτέλεσμα των προσπαθειών του για την ενότητα της Ορθοδοξίας που έχει επιφέρει. Ο άκρατος παραλογισμός είναι διάχυτος σε όλο το λογύδριό του και χρειάζεται ένα ολόκληρο άρθρο για να σχολιαστεί κάτι το οποίο δεν είναι του παρόντος.

Εμείς θα μείνουμε στα νευραλγικά σημεία αυτού του πατριαρχικού μηνύματος εκφοβισμού, γιατί διαφορετικά δεν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε. Γιατί άσχετα από τη δοθείσα ευκαιρία, θα έβρισκε ο κ. Βαρθολομαίος τον τρόπο να εκτοξεύσει τις απειλές του σε κάθε διαφωνούντα. Αυτήν τη στιγμή στο στόχαστρό του έχουν μπει οι τέσσερις γενναίοι Αρχιποιμένες της ποίμνης της Εκκλησίας της Κύπρου.

Εν προκειμένω, ο οικήτωρ του θρόνου της Κωνσταντινούπολης αναφέρει «ότι ο ρόλος που έχει, δεν μπορεί να αμφισβητείται από κανέναν, αν και δηλώνει δεκτικός στην κριτική». Πάντως τα λεχθέντα του δείχνουν το αντίθετο, ότι δηλαδή, κανείς δεν πρέπει να του φέρνει αντιρρήσεις σε όποια αυθαιρεσία, ασχημοσύνη και παρέκκλιση, δογματική, συνοδική, Κανονική, αυτός διαπράττει. Έτσι ακολούθως ξεκαθάρισε και για το Ουκρανικό αυτοκέφαλο ότι «αποτελεί αυτό ένα τετελεσμένο εκκλησιαστικό γεγονός και πως η μόνη εκκλησιολογικώς συνεπής στάση είναι η αναγνώριση του και εκ μέρους των λοιπών αδελφών Ορθοδόξων προκαθημένων…»

Στη συνέχεια αφού ευχαρίστησε τον Προκαθήμενο της Κυπριακής Εκκλησίας για τη στήριξη προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εκφράστηκε και για αυτούς τους Μητροπολίτες που αμφισβητούν την κίνηση αναγνώρισης της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Είπε αυτολεξεί τα ακόλουθα: «Αυτοί οι Μητροπολίτες αποκαλύπτουν όχι την ευαισθησία τους για την εκκλησιολογία, την κανονική τάξη και την ενότητα της Ορθοδοξίας, αλλά μάλλον την αδιαφορία τους για αυτά, χάριν αλλότριων σκοπιμοτήτων».

Σε αυτό το προσβλητικό και κακόηθες τελεσίγραφο του κ. Βαρθολομαίου άμεσα απάντησαν με επιστολή οι τέσσερις σεβαστοί Μητροπολίτες. Αυτήν την επιστολή την βρίσκουμε αναρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα της Μητροπόλεως Λεμεσού. Εκφράζουν ευλόγως τη θλίψη τους για τον τρόπο που απευθύνθηκε ο κ. Βαρθολομαίος για τα πρόσωπά τους, ακριβώς επειδή διαφώνησαν με την πράξη του Αρχιεπισκόπου κ. Χρυσοστόμου. Και συνεχίζουν λέγοντας ότι «απορούν αν τελικά έχουν το δικαίωμα να διατυπώνουν τις απόψεις τους ελεύθερα και άφοβα, έστω και αν είναι διαφορετικές από τις απόψεις των άλλων αδερφών».

Φέρνουν τον Οικουμενικό, προ των ευθυνών του, και με ένα ρητορικό ερώτημα του αποδίδουν τον έλεγχο των όσων ανυπόστατων, αντιεκκλησιαστικών και αντικανονικών είπε. Του έθεσεν έτσι το ερώτημα, «αν είναι ορθόν και συνάδον με την ιεράν παρακαταθήκην του Ιερού Συνοδικού Θεσμού… εάν κάποιοι Συνοδικοί Αρχιερείς διαφωνούν, να δέχονται ύβρεις και προπηλακισμούς και εκφράσεις προσβλητικές, επειδή έχουν άλλη γνώμη με τον Προκαθήμενό τους».

Εύστοχα και φωτισμένα από το Πνεύμα του Θεού, που αυτό άλλωστε φώτισε τις καρδιές τους να αντιδράσουν κατ’ αυτόν τον τρόπο, του κατέθεσαν το ερώτημα που γίνεται κόσκινο για να κοσκινιστεί ο κ. Βαρθολομαίος που έχει καταπατήσει συλλήβδην Κανόνες και Συνόδους. Τον ρωτούν λοιπόν, κατά πόσο είναι ορθό και σύμφωνα με τον 34ο Αποστολικό Κανόνα, να αποφασίζει ομόφωνα η Σύνοδος για ένα τόσο σοβαρό θέμα και ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας να καταργεί αυθαιρέτως αυτήν τη Συνοδική απόφαση!!!

Δικαίως απορρίπτουν θαρραλέα τον προσβλητικό λόγο του Οικουμενικού Πατριάρχη περί εξυπηρέτησης αλλότριων σκοπών εκ μέρους των τεσσάρων Μητροπολιτών. Αδιάψευστα, η διακονία και το ήθος που έχουν επιδείξει διακονώντας την Εκκλησία του Χριστού από τη θέση στην οποία βρίσκονται, μαρτυρεί το αντίθετο. Δεν παραλείπουν ακόμα να ενθυμήσουν στον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι η θέση του ως «πρώτος μεταξύ ίσων» είναι πρωτείο ευθύνης και διακονίας και όχι πρωτείο εξουσίας. Καιρό είχαμε να ακούσουμε τέτοιο λόγο. Να αρχίσουν να μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους και οι παπικού φρονήματος εκκλησιαστικοί ταγοί, να αναχωρήσουν για την παπίζουσα Δύση, εφόσον το επιθυμούν.

Σταθεροί και ακλόνητοι στην προγενέστερη απόφασή τους οι Μητροπολίτες, Αθανάσιος, Νικηφόρος, Ησαΐας και Νικόλαος, ξεκαθαρίζουν με τον τρόπο τους, ότι η τακτική της απειλής του κ. Βαρθολομαίου δεν τους κλονίζει. Εμμένουν στην απόφασή τους που είναι απόφαση Ορθόδοξου Ποιμενάρχη να μην κάνουν δεκτή την αντικανονική και αντιεκκλησιαστική αναγνώριση του μορφώματος του Αυτοκεφάλου της Ουκρανίας. Έρρωσθε σεβαστοί Μητροπολίτες! «Εἰ ὁ Θεός μεθ’ ἡμῶν οὐδείς καθ’ ἡμῶν».

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Θύελλα αντιδράσεων! Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου αναγνωρίζει την Ψευδοεκκλησία της Ουκρανίας αντορθόδοξα, αντισυνοδικά και αυθαίρετα
“Θέλετε να υπηρετήσετε και το Θεό και το Διάβολο, κ. Χρυσόστομε Κύπρου;” (Μητρ. Ζαπορόζιε…
Συνεχίζει το δίπορτο ο Μακαριώτατος Κύπρου …
– Δριμεία επίθεση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου σε τρεις μητροπολίτες του, αλλά και στον Πατριάρχη Μόσχας. Η απάντησή τους…
Κύπρου: Είπα στον Ονούφριο να ζητήσει Αυτοκεφαλία από τον Μόσχας
Ταύτιση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου με τον Πατριάρχη
Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κατά Ρώσου Πατριάρχη για την διακοπή μνημόνευσης του Ιερώνυμου
Δήλωση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου για Ουκρανικό – Αλβανίας Αναστάσιο
– Έχουμε μάθει και κρατάμε «ομπρέλα» όταν κάνει δηλώσεις ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου
– “Με λένε Ρίζο κι όπως θέλω τα γυρίζω” από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου
 Αλήθεια, από Αποτείχιση στην Κύπρο πώς πάτε; Κορωνοϊός: Χριστιανοί και μουσουλμάνοι προσεύχονται!

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.