π. Νικόλαος Μανώλης
Δροσερή άλαδη σαλάτα με μαρούλι, αγγούρι, λάχανο και σπάνια βινεγκρέτ
30 Μαρ 2021
Μαγειρική συνταγή του πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη
Κατόπιν παρακλήσεων φίλων της Κατάνυξης, δημοσιεύουμε μία σειρά αναρτήσεων με άλαδες συνταγές κατάλληλες για την περίοδο της αυστηρής νηστείας.
Ἐπιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
Καμία ανάγκη για λάδι…
ΥΛΙΚΑ
1 μαρούλι (καλύτερα δύο ειδών από μισό) ψιλοκομμένο
2 φλυτζάνια άσπρο λάχανο ψιλοκομμένο
1 αγγούρι με τη φλούδα, κομμένο στη μέση και μετά σε λεπτές κάθετες φέτες (μπορείτε να δώσετε σχέδιο στα κομματάκια αν πριν κόψετε το αγγούρι, με ένα πιρούνι χαράξτε με κάποια δύναμη, από πάνω ως κάτω όλη τη φλούδα. Όταν θα κόψετε τα κομματάκια θα έχουν όμορφο σχέδιο).
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα ή 1 μεγαλύτερο
αλάτι 1 κ.γ.
μισό ρόδι (τους σπόρους). Πριν κόψετε το ρόδι, με μια κουτάλα χτυπήστε το δυνατά γύρω γύρω, Κατόπιν κόψτε το στη μέση, γυρίστε την παλάμη σας με το μισό ρόδι με την κομμένη επιφάνεια να κοιτά σε ένα μπολ. Στη συνέχεια με την κουτάλα χτυπήστε πάλι το ρόδι και θα πέσουν όλα τα σπόρια εύκολα.
ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΝΕΓΚΡΕΤ
1 κ.σ. γεμάτη από την νηστίσιμη αλοιφή χούμους, εδώ η συνταγή
1 κ.σ. μουστάρδα
2 κ.σ. ξύδι
λίγο νερό
πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε τα υλικά όλα μαζί σε ένα μεγάλο μπολ εκτός του αγγουριού που το προσθέτουμε λίγο πριν σερβίρουμε τη σαλάτα και δεν το αλατίζουμε από πριν. Αλατίζουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και τα αφήνουμε κάμποση ώρα να μαλακώσουν με το αλάτι. Προσωπικά ετοιμάζω τη σαλάτα ως αυτό το στάδιο 2 ώρες πριν το φαγητό. Μάλιστα αφού πλύνω τα λαχανικά τα αφήνω σε λεκάνη με κρύο νερό για κανένα τέταρτο. Έτσι ξανανιώνουν και είναι όλο φρεσκάδα. Μετά τα κόβω.
Ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τα υλικά. Προσθέτουμε το αγγουράκι στη σαλάτα περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ, ανακατεύουμε με τα χέρια καλύτερα να ενωθούν όλα, σερβίρουμε στη σαλατιέρα και πασπαλίζουμε τους σπόρους ροδιού.
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra