Ελευθέριος Κοσμίδης

Δύο ευκαιρίες…

εικόνα άρθρου: Δύο ευκαιρίες…
του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη, Contributor Editor
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Είναι το μυστικό πνευματικό προσκλητήριο στην καρδιά μας, που λαχταρά να φωνάξει: «παρών» στον πικρό Γολγοθά, προσμένοντας την Ανάσταση!

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Στην πορεία μας μέσα στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή και πλησιάζοντας προς τα Άγια Πάθη του Κυρίου μας, οι ωφέλιμες ηλιαχτίδες της νηστείας φωτίζουν με λάμψη θεϊκή τις ψυχές των ανθρώπων. Η εγκράτεια κατά πάντα και με την ευχή του γέροντα, σα φωτεινό ένδυμα στολίζει μυστικά την ταλαιπωρημένη μας ψυχούλα. Όχι ως δικό μας κατόρθωμα αλλά σαν δώρο του Θεού για την ελάχιστη ιδικήν μας προσπάθεια.

Έτσι μεταμορφώνεται σιωπηλά η υπομονή από μια συνηθισμένη λέξη, στην πιο γλυκιά αρετή. Υπομονή και αγώνας. Υπομονή και ελπίδα στο Θεό. Υπομονή και κυνήγι της Χάριτος. Υπομονή και σιωπή. Υπομονή και συγχώρεση. Όχι πως λιγοστέψανε οι πειρασμοί, κάθε άλλο, μάλλον δυνατότεροι και με περισσότερη σφοδρότητα ορμούν ασταμάτητα καταπάνω στους αγωνιζόμενους Χριστιανούς. Είναι ειδικός διάβολος ο σαρακοστιανός, όπως μας έχει διδάξει ο Γέροντάς μας, ο στοργικός πνευματικός πατέρας μας, ο μακαριστός π. Νικόλαος Μανώλης. Θέματα ασθενείας, θέματα οικογενειακά, θέματα εργασίας, η φτώχεια μας, η κρατική φοβέρα, η παγκόσμια σκλαβιά… Ατελείωτος ο κατάλογος των παγίδων στο στίβο της μάχης για όλους μα και για τον καθένα ξεχωριστά.

Είναι τόσο πολύς ο προσωπικός πόνος τριγύρω, που κάθε απόπειρα για την ανάδειξη ενός όντως σημαντικού κοινωνικού ή εθνικού θέματος, κινδυνεύει να αφήσει αδιάφορους τους περισσότερους από εμάς. Όχι λόγω κάποιας αναισθησίας, ή αναλγησίας μα λόγω αυτού του πόνου που ο καθένας μας βιώνει και σαν μαύρη συννεφιά που πυκνώνει σαρακοστιάτικα, για να κρύψει το φως του νοητού Ήλιου της δικαιοσύνης.

Είναι όμως δύο ευκαιρίες που δεν πρέπει να τις αφήνουμε ανεκμετάλλευτες: Πρώτη ευκαιρία είναι το να κοινωνούμε τακτικά, με την άδεια του πνευματικού μας, να ενισχυόμαστε «εν μετανοία και εξομολογήσει». Βεβαίως με την εξομολόγηση! Με εντολή του γλυκύτατου Ιησού ο απλανής πνευματικός οδηγός μας καθίσταται «αρσιβαρίστας για τα βάρη του άλλου». Σιωπηλά, αγόγγυστα, υπομονετικά, με άπειρη κατανόηση και πατρική στοργή, μας δέχεται, μας παρηγορεί, μας αλαφρώνει.

Δεύτερη ευκαιρία είναι η Κατήχηση, ο ορθόδοξος λόγος, η ορθόδοξη διδαχή πάνω σε πνευματικά θέματα, ο λόγος και ο τρόπος των πατέρων πάνω σε θέματα πνευματικής ενίσχυσης και αντιμετώπισης των πειρασμών. Είναι πονηρές οι εποχές, πονηροί οι άνθρωποι και παμπόνηρος ο διάβολος που ειρωνεύεται, χλευάζει και λοιδορεί όποιον πιστό, τολμά να αναζητήσει τον λόγο του Θεού, που δεν αντέχει η συνείδησή του τις μεταπατερικές διδασκαλίες. Πόσο μάλλον εάν ο πιστός μετά από αναζήτηση, βρίσκει λιγοστές περιπτώσεις, ίσως και να ΄ναι μόνο μία τελικά, όπου ακούγεται και αντιοικουμενιστικός λόγος και αναδημιουργούνται τα πατριωτικά μας γονίδια. Να μη μας πιάσουνε στον ύπνο και ξεπουλήσουμε την Πίστη και την Πατρίδα μας.

Δεδομένων των περίεργων συνθηκών και του ξεκάθαρου πολέμου εναντίον της Πίστεως που βιώνουμε τελευταία, είναι δύσκολο να βρουν οι χριστιανοί, ιερούς ναούς όπου μπορούν να εκκλησιάζονται χωρίς τα βλάσφημα μέτρα που η πολιτεία επέβαλε και η διοικούσα εκκλησία ευλόγησε. Είναι ακόμα πιο δύσκολο να ακούσουν την Αλήθεια από άμβωνος.

Κι όμως, υπάρχει τρόπος και τόπος! Σε αυτή τη μικρή γωνιά του διαδικτύου, στο Ιστολόγιο της Κατάνυξης, χτυπά δυνατά η καρδιά για την Ορθοδοξία και την Πατρίδα. Στον Ορθόδοξο Χριστιανικό Σύλλογο “Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής”, που ιδρύθηκε με τις ευλογίες του μακαριστού μας Γέροντα, φτάνει το ενδιαφέρον απλών ανθρώπων από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Είναι συγκινητική η δίψα του κόσμου για τις γνήσιες ελληνορθόδοξες αξίες και την αναζήτηση της Ιεροκανονικής Αποτείχισης. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, ακόμα και από άλλες πόλεις, ή από το εξωτερικό, ομολογούν την χαρά της ασφάλειας που τους πλημμυρίζει ακούγοντας τον αγιοπατερικό λόγο, διαβάζοντας τα άρθρα με πνευματικό περιεχόμενο αλλά και τη γνήσια αγάπη για την πατρίδα. Ο αγώνας μας είναι κοινός. Είναι το μυστικό πνευματικό προσκλητήριο στην καρδιά μας, που λαχταρά να φωνάξει: «παρών» στον πικρό Γολγοθά, προσμένοντας την Ανάσταση!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

Μια εγκύκλιος για τις βαπτίσεις από την Αρχιεπισκοπή Κρήτης και πολλά ερωτηματικά!

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη. Εγκύκλιος της Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, με ημερομηνία 9/2/2024 που ρυθμίζει τη διαδικασία βάσει της οποίας θα τελούνται πλέον οι βαπτίσεις, προκάλεσε ανάποδη δημοσιότητα

Προς βαπτισμένους Ορθόδοξους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη. “Τὸ δὲ τὴν πόλιν σοι δοῦναι, οὔτ’ ἐμόν ἐστιν οὔτ’ ἄλλου τῶν κατοικούντων ἐν ταύτῃ· κοινῇ γὰρ γνώμῃ πάντες αὐτοπροαιρέτως ἀποθανοῦμεν καὶ οὐ φεισόμεθα τῆς ζωῆς ἡμῶν” . Ο Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος (γενν.σαν σήμερα)

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.