Επικαιρότητα

Δύο Κύπριοι Αρχιερείς ταράζουν τα νερά

εικόνα άρθρου: Δύο Κύπριοι Αρχιερείς ταράζουν τα νερά

Δηλώσεις βόμβα θα κάνουν πολλούς Αρχιερείς να χάσουν τον ύπνο τους…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ως Κατάνυξη θα επιχειρήσουμε να διαβάσουμε ανάμεσα από τις γραμμές τα όσα δύο Ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου, ο Κύκκου Νικηφόρος και Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, αναφέρουν στην από κοινού εισήγησή τους.

Η εισήγηση εκφωνήθηκε 16 Σεπτεμβρίου 2021 στο πλαίσιο του συνεδρίου με θέμα «Παγκόσμια Ορθοδοξία: πρωτείο και συνοδικότητα υπό το φως της Ορθοδόξου διδασκαλίας», το οποίο διεξήχθη στο ναό του Σωτήρος Χριστού της Μόσχας. Σε κάποιο σημείο της κοινής εισήγησης διαβάζουμε:

Ὁποιαδήποτε παρερμηνεία καί ἀπόπειρα μετατροπῆς τῶν πιό πάνω τιμητικῶν πρεσβείων τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου σέ «πρωτεῖο ἐξουσίας» ἀλλοιώνει τήν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησιολογία, καταργεῖ τό Συνοδικό Δημοκρατικό Σύστημά της καί εἰσάγει μία μοναρχική ἐξουσία παπικοῦ τύπου, μέ τόν Οἰκουμενικό Πατριάρχη νά μετατρέπεται σέ Πάπα τῆς Ἀνατολῆς, πού θά ἐκφράζει «ἀπό καθέδρας» (ex cathedra) τήν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία, χωρίς τή γνώμη τῶν ἄλλων Ὀρθοδόξων Προκαθημένων.

Μία τέτοια φιλοδοξία από μέρους του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, θα σκανδάλιζε και τον πλέον φιλοπατριαρχικό πιστό. Στην περίπτωση του σχίσματος με τη Ρωσική Εκκλησία όμως, ο περισσότερο τιμημένος, εν ζωή, Οικουμενικός Πατριάρχης φαίνεται να έχει λησμονήσει την πλέον χαρακτηριστική, την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ρωσικής ομοσπονδίας από το Τάγμα του Αγίου αποστόλου Ανδρέα του Πρωτόκλητου (Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία 1993). [Εκτιμούμε πως τα ιδρύματα προς τιμήν του δεν μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, αλλά θα αναφερθούμε εκτενέστερα σε άλλο άρθρο μας, και οι τιμητικές του διακρίσεις, οι οποίες σύμφωνα με τον ιστότοπο Wikipedia, ξεπερνούν τις 20 παγκοσμίως].

Αν και με μια πρόχειρη έρευνα δεν καταφέραμε να διασταυρώσουμε την πληροφορία, είτε έχει τιμηθεί είτε όχι από τη Ρωσική ομοσπονδία, η ουσία του προβληματισμού μας παραμένει:

Αντιλαμβάνονται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πατριάρχης Πασών των Ρωσιών Αλέξιος την ιστορική τους ευθύνη;

Ο δια δηλώσεων, αρθρογραφίας και δημοσιευμάτων, διαξιφισμός τους, με διαρροές και δια εκπροσώπων και από τις δύο πλευρές, απλώς καταξεσκίζει περεταίρω τον άρραφο χιτώνα του Χριστού.

Βαθαίνει το ρήγμα μέσα στα σπλάχνα της Καθολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και το επαπειλούμενο οριστικό Σχίσμα καθίσταται στατιστικώς βεβαιότητα.

Με a la carte συνέδρια, με κατά παραγγελία προσκλήσεις για βραβεύσεις, με εγκαινιασμούς ιδρυμάτων προς τιμήν του εαυτού των, με εράνους ματαιοδοξίας, με πλειστηριασμούς κενοδοξίας και υπόγειες διαδρομές πακτωλού χρηματοδοτήσεων, που θα σκανδάλιζαν και τον πλέον καλόπιστο, καθένας από τους δύο μονομάχους απλώς αυτοδικαιώνεται.

Αποδίδεται στο Γέρο του Μοριά η παροιμία “Δυο ψυχικοί1 μαλώνουνε σε ξένο αχυρώνα”, μα στην περίπτωσή μας ταιριάζει εξίσου και η αραβική παροιμία ” Όταν δυο κλέφτες μαλώνουν, τα κλεμμένα φανερώνονται”

Ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Τα think tanks των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων που σέρνουν το χορό, όπως το MIT στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, επεξεργάζονται διαφορά σενάρια για το μέλλον της ανθρωπότητας, με έναν κοινό παρονομαστή: την εξαφάνιση – αντικατάσταση του μόνου αληθινού Θεού.

Ο οικουμενισμός, ως συγκρητιστικός καλός μύλος, αλέθει ψεύτικες θρησκείες και τις ομογενοποιεί.

Ευθύνη των Ορθοδόξων Αρχιερέων είναι να διακηρύττουν στεντορεία τη φωνή πως η μόνη αληθινή πίστη που οδηγεί στη σωτηρία είναι η Ορθοδοξία.

Αυτή είναι η μόνη θυσία μέχρις εσχάτων που καλούνται να δώσουν οι ανά την όλη Ορθοδοξία Αρχιερείς.

Οι γεωπολιτικοί “τσαμπουκάδες” CIA και Κρεμλίνου καθιστούν μαριονέτες τους δύο Πατριάρχες, σε ένα ασήμαντο κουκλοθέατρο ενώπιον του Θεού.

Στον αγώνα της αληθείας κατά της παναίρεσης, Οικουμενικός Πατριάρχης και Πατριάρχης Πασών των Ρωσιών είναι σύμμαχοι. Μόνο που τραγικώς έχουν διαλέξει τη λάθος πλευρά: είναι και οι δύο πρωτοπαλίκαρα του Οικουμενισμού.

Ποια η ενδεδειγμένη Αγιοπατερική στάση όλων των υπολοίπων Αρχιερέων σε κάθε Ορθόδοξη γωνιά της γης, στην παρούσα συγκυρία;

Ο Κύκκου Νικηφόρος και Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, στην ως άνω εισήγησή τους, διατυπώνουν με απόλυτο τρόπο την στάση που αρμόζει σε Ορθόδοξο Αρχιερέα:

Σέ μία τέτοια περίπτωση, ὁ κάθε Ἐπίσκοπος τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας δέν μπορεῖ νά μένει ψυχρός καί ἀδιάφορος, ἀλλά ὀφείλει νά μετασχηματίζει τήν παθητική του ἀγωνία σέ ἐνεργή ὑπευθυνότητα καί νά ὑψώνει τό ἀνάστημά του, καί μέ ὁδηγό τήν ἀρχιερατική του συνείδηση νά ἀγωνίζεται, χωρίς σκοπιμότητες καί φοβίες, ἐνάντια σέ κάθε αὐθαιρεσία, πού ἐπιβουλεύεται τή Συνοδικότητα τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας, ἀπειλώντας μέ διχασμό τήν Οἰκουμενική Ὀρθοδοξία“.

Άγιοι Ορθόδοξοι Αρχιερείς σε όλη τη γη, δεν εντρέπεστε

διόλου τον Θεόν;

Καλή Μετάνοια!

1 γάιδαροι

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Oι τέσσερις Συνοδικοί απέχουν από τα συλλείτουργα με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου
– Δριμεία η απαντητική επιστολή των τεσσάρων Επισκόπων της Κύπρου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη
– Θύελλα αντιδράσεων! Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου αναγνωρίζει την Ψευδοεκκλησία της Ουκρανίας αντορθόδοξα, αντισυνοδικά και αυθαίρετα
Παρέμβαση από Ιεράρχες της Κύπρου για το Ουκρανικό

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.