Επικαιρότητα

Δυστυχώς, ο Βαρθολομαίος ενεργεί ως πρώτος και σε τιμή και σε εξουσία

εικόνα άρθρου: Δυστυχώς, ο Βαρθολομαίος ενεργεί ως πρώτος και σε τιμή και σε εξουσία

της Μαρίας Κοσμίδου
αρθρογραφεί για katanixi.gr

“…Και κάτι, το οποίο είναι το πλέον θλιβερό, είναι ότι δεν διαφαίνονται οι προϋποθέσεις για την Ορθόδοξη μεταβολή αυτής της διεφθαρμένης τάσεως επιβολής ενός Ορθόδοξου παπισμού”…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


Δυστυχώς, ο Βαρθολομαίος ενεργεί ως πρώτος και σε τιμή και σε εξουσία

της Μαρίας Κοσμίδου

Ο Προκαθήμενος της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος, σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό “Ποιμήν και ποίμνιο” τοποθετείται για τα επίκαιρα γεγονότα στην Ουκρανία αλλά και σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο. Ο κανονικός Μητροπολίτης Κιέβου Ονούφριος μας υπενθυμίζει με ξεκάθαρο τρόπο και με τη σεμνότητα που τον διακρίνει, τις θέσεις της Αγίας μας Εκκλησίας απέναντι στα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τους ορθοδόξους χριστιανούς και σήμερα.

Περιληπτικά, τα θέματα τα οποία πραγματεύεται στη συνέντευξη αυτή είναι τα ακόλουθα:

-Τι κοινό έχει το σχίσμα του 1054 με τη ρήξη των Εκκλησιών σήμερα;

– Πώς μπορούμε να επαναφέρουμε στην ενότητα την παγκόσμια Ορθοδοξία και να υπερκεράσουμε το σχίσμα;

-Τι χρειάζεται για την αποκατάσταση της ευχαριστιακής κοινωνίας μεταξύ του Φαναρίου και της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας;

-Η απειλή προς την Ουκρανική Ορθοδοξία από πλευράς του μουσουλμανικού κόσμου και η θέση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο ζήτημα. 

-Πώς επιτελεί σήμερα την αποστολή της η Εκκλησία και ο ιερός κλήρος και πώς επηρεάζουν την πνευματική ζωή των πιστών οι σημερινές δοκιμασίες;

Το ουκρανικό ζήτημα και το σχίσμα που έφερε ο Βαρθολομαίος στην παγκόσμια Ορθοδοξία δε συνέβη από τη μια μέρα στην άλλη. Εμείς, από το μετερίζι της Κατάνυξης, δεν θα σταματήσουμε να κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για το εργαστήριο του Οικουμενισμού (όπως χαρακτήρισε ο Πάπας την Ουκρανία), όπου γίνεται σε πραγματικό χρόνο το πείραμα της διαβολο-ένωσης και σερβίρεται κατόπιν μέσω του Φαναρίου στον ελληνικό και στον υπόλοιπο ορθόδοξο κόσμο. Επιβάλλεται, λοιπόν, να διαδώσουμε όσα μας λέγει ο Μητροπολίτης Κιέβου Ονούφριος, επειδή και στη χώρα μας πολλοί χριστιανοί είναι ακόμα μπερδεμένοι για το Ουκρανικό ζήτημα και δεν έχουν καταλάβει ότι ο Βαρθολομαίος, με τον αδελφό του τον Πάπα, έχουν στόχο να κάνουν Ουνίτες τους Ορθόδοξους Χριστιανούς παγκοσμίως. Ας δώσουμε προσοχή τουλάχιστον στα σημεία εκείνα της συνέντευξης, που θα βοηθήσουν κάθε χριστιανό να καταλάβει αν ο επίσκοπος τον οποίο ακολουθεί, μνημονεύοντας τον αρχηγό της σχισματοαίρεσης, βρίσκεται εντός Εκκλησίας ή αν έχει αποσχισθεί από αυτήν και παρασύρει στην απώλεια το ποίμνιο που του έχει εμπιστευθεί το Κύριος.

Μητροπολίτες και Ηγούμενοι στην Πατρίδα μας υποδέχτηκαν και συλλειτούργησαν με Ουκρανούς σχισματικούς κληρικούς, κάνοντας υπακοή στις εντολές του κ. Βαρθολομαίου και όχι στις εντολές του Θεού. Μητροπολίτες και Ηγούμενοι στην Πατρίδα μας, ενώ γνωρίζουν την αιτία των δεινών, ενώ κοντεύει να βυθιστεί η Κρήτη όπου έλαβε χώρα η ψευδοσύνοδος του Κολυμπαρίου, ακόμα φοβούνται να διακόψουν τη μνημόνευση του αιρεσιάρχη.

Ο Μητροπολίτης Κιέβου Ονούφριος μας υπενθυμίζει τα πολλά κοινά στοιχεία του σχίσματος του 1054 με το σχίσμα που έγινε το 2019 μεταξύ της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Και στις δύο περιπτώσεις προηγήθηκαν εκκλησιαστικές συζητήσεις επί μακρόν για την καθαρότητα της Αγίας Πίστεως και κάποιοι εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως προσπάθησαν να δικαιολογήσουν να να ασπασθούν τους ασύμβατους με το Ιερό Ευαγγέλιο νόμους.

Στις μέρες μας η πνευματική χαλάρωση της Κωνσταντινουπόλεως, όσον αφορά στη διαφύλαξη της αμώμου Ορθοδόξου πίστεως, αποτέλεσε την πρώτη αιτία του σχήματος που επήλθε το 2019, λέγει ο σεμνός Ονούφριος. Επισημαίνει ακόμα ότι θεωρητικά η διακοπή της Ευχαριστιακής κοινωνίας, που επήλθε το 2019, δύναται να θεραπευθεί αλλά με την προϋπόθεση ότι ο σεβαστός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως πρέπει να συμπεριφέρεται έναντι όλων ως πρώτος σε τιμή και ίσος σε εξουσία. Δυστυχώς, ο Αγιώτατος ενεργεί ως πρώτος και σε τιμή και σε εξουσία, κάτι που είναι ξένο στο Ορθόδοξο πνεύμα της συνοδικότητας, το οποίο διείπε και διέπει την Ορθόδοξη Εκκλησία. Και κάτι, το οποίο είναι το πλέον θλιβερό, είναι ότι δεν διαφαίνονται οι προϋποθέσεις για την Ορθόδοξη μεταβολή αυτής της διεφθαρμένης τάσεως επιβολής ενός Ορθόδοξου παπισμού.

Ερωτηθείς για την τάση να τεθεί υπό τον πλήρη έλεγχο του κράτους η ζωή των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης και της θρησκευτικής ζωής, ο Μητροπολίτης Ουκρανίας Ονούφριος, απάντησε ότι στα έσχατα αυτά χρόνια, όποιος θα επικαλεσθεί το όνομα του Κυρίου θα σωθεί. Και εξέφρασε την πεποίθηση ότι από πλευράς αριθμού πιστών η Εκκλησία θα αποδυναμώνεται αλλά ως προς την ποιότητα της πνευματικής ζωής των πιστών η Εκκλησία θα ισχυροποιηθεί.

Απάντησε και σε ερώτηση για την άρνηση χριστιανών να συμμετάσχουν στα Μυστήρια από φόβο μην αρρωστήσουν από κορονοϊό. Χαρακτήρησε μάταιο το φόβο ορισμένων να μολυνθούν κατά τη μετάληψη των Αγίων Μυστηρίων στην Εκκλησία και αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους πράγματι ο άνθρωπος μπορεί να αρρωστήσει και ακόμη να πεθάνει από την Αγία Κοινωνία: “Όταν κάποιος κοινωνεί με την υπερήφανη παραφροσύνη, κυνικά, περιφρονητικά ή με σκοπό την τέλεση μαγικών τελετών ή με κάποιες άλλες διεφθαρμένες σκοπιμότητες, από μια τέτοια κοινωνία οι άνθρωποι αρρωσταίνουν ακόμη και πεθαίνουν”.

Ολόκληρη την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
– Θύελλα αντιδράσεων! Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου αναγνωρίζει την Ψευδοεκκλησία της Ουκρανίας αντορθόδοξα, αντισυνοδικά και αυθαίρετα
Ο Ονούφριος απειλεί τον Ιερώνυμο με διακοπή κοινωνίας
– Ο Μόρφου Νεόφυτος ξεκαθαρίζει τη στάση της Κύπρου για το Ουκρανικό αυτοκέφαλο (απομαγνητοφώνηση και βίντεο)
Σχόλιο στην ομολογία του Μόρφου ότι ο Ονούφριος είναι ο κανονικός Μητροπολίτης Κιέβου και…
Ο κανονικός Μητροπολίτης Κιέβου π.Ονούφριος παραχώρησε συνέντευξη στα ΜΜΕ του Μαυροβουνίου
12 ερωτήσεις στον κανονικό Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο
Ρελάνς της κανονικής Ουκρανικής Εκκλησίας μετά το Βατερλώ Ποροσένκο-Τι ζήτησε από τον νέο Πρόεδρο
– Η Εκκλησία της Ουκρανίας του Μητροπολίτη Ονουφρίου ευχαριστεί Έλληνες κληρικούς και λαϊκούς
Βάσει σημαντικών επιστολών περιμένουμε η Εκκλησία της Ελλάδος να αλλάξει την άνανδρη στάση…

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.