Ελευθέριος Κοσμίδης
Δυστυχώς, περισσεύει η πονηρία σε όποιον παραδίδεται στον «Μαμωνά»
16 Ιούλ 2022
του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη, Contributor Editor
αρθρογραφεί για katanixi.gr
Δεν πρέπει, όμως, να λησμονούμε ότι ζούμε σε μια εποχή παγκοσμιοποιημένης οικονομίας
Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Γενικός Διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Οικονομικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδας (ΕΚΥΟ), Αρχιμ. Δρ. Νικόδημος Φαρμάκης, σχετικά με το ενδιαφέρον επενδυτικών κολοσσών για τα Εκκλησιαστικά ακίνητα, μεταξύ άλλων ανέφερε:
(..)Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και από άλλες πλευρές, από παγκόσμιας εμβέλειας πολυεθνικές επιχειρήσεις. Δεν σας κρύβω ότι θα θέλαμε ιδανικά τα επενδυτικά κεφάλαια να είναι ελληνικά ή Ελλήνων του εξωτερικού, που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην πατρίδα. Δεν πρέπει, όμως, να λησμονούμε ότι ζούμε σε μια εποχή παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.
(..)Η οικονομική εκδοχή του εκκλησιαστικού οργανισμού, ενός ζωντανού οργανισμού που παλεύει και αγωνίζεται μέσα στον κόσμο για έναν καλύτερο κόσμο, δεν σημαίνει εκκοσμίκευση αλλά γνήσια εκκλησιαστικότητα.
(..)Τα χρήματα είναι ένα μέσο για να κινηθούμε αποτελεσματικότερα στο δρόμο της αγάπης και να φτάσουμε στον προορισμό μας, που είναι ο άνθρωπος. Δεν είναι ο δρόμος, δεν είναι ο προορισμός. Η Εκκλησία ξέρει να πορεύεται και στη φτώχεια και στον πλούτο, και ξυπόλητη αν χρειαστεί, αλλά και με όλα τα μέσα που προσφέρει κάθε εποχή, ώστε να παράγει πρώτιστα μετρήσιμο κοινωνικό όφελος, αλλά και ανυπολόγιστης αξίας πνευματικό πλούτο.
Γίνεται κατανοητό πως η Διοικούσα Εκκλησία βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και θέτει μόνη της το δίλημμα δια στόματος του γενικού διευθυντή της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Οικονομικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος: Εκκοσμίκευση ή γνήσια Εκκλησιαστικότητα.
Ο ίδιος ομολογεί πως ο κίνδυνος είναι σαφής και ξεκάθαρος: “Δυστυχώς, περισσεύει η πονηρία σε όποιον παραδίδεται στον «Μαμωνά»“.
Σε εγκύκλιό της η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας «Θεολογική θεώρηση της οικονομικής κρίσεως», ήδη από το 2015 είχε επισημάνει πως: “Η ευθύνη της οικονομικής κρίσεως ανήκει και σε όσους κατά καιρούς διαχειρίζονται τα κοινά πράγματα, όταν δεν δίνουν σωστές κατευθύνσεις στον λαό, αλλά τον προκαλούν ακόμη περισσότερο, όταν δεν διαχειρίζονται καλά τους εισπραττόμενους φόρους, οι οποίοι πρέπει να είναι ανταποδοτικοί, όταν δεν ομιλούν την αλήθεια, δεν σέβονται τους ανθρώπους που τους εμπιστεύθηκαν και δεν λαμβάνουν μέτρα με υψηλό αίσθημα δικαιοσύνης. Η ευθύνη τους είναι μεγάλη, διότι κατά τον Μέγα Βασίλειο: «τα των αρχόντων κακά, συμφορά τοις αρχομένοις γίνεται»”.
Σήμερα, επτά χρόνια αργότερα, η ίδια ευθύνη βαραίνει την Εκκλησιαστική μας Διοίκηση στο επίπεδο της διαχείρισης της Εκκλησιαστικής περιουσίας, με όρους παγκοσμιοποιημένης επιχειρηματικότητας.
Δεν είναι ανάγκη να ερευνήσουμε σε βάθος, για να φανερωθούν οι κίνδυνοι από ένα τέτοιο σφιχταγκάλιασμα της Εκκλησίας με τον «Μαμωνά». Η πορεία του Βατικανού, όπως περιγράφεται σε δημοσίευμα του 2015, ξεδιπλώνει τις πτυχές της επιχειρηματικότητας με τις οποίες θα έρθει αντιμέτωπη η Εκκλησιαστική μας Διοίκηση, για να αποκτήσει περισσότερα χρήματα που “είναι ένα μέσο για να κινηθούμε αποτελεσματικότερα στο δρόμο της αγάπης”:
- Το Βατικανό διέθετε (2015) στοιχεία ενεργητικού αξίας πάνω από 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ εκτός των ισολογισμών του
- Η Τράπεζα του Βατικανού διαθέτει (2015) στοιχεία ενεργητικού ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων
- Η Καπέλα Σιξτίνα ενοικιάζεται. (Σαράντα θαυμαστές της Porsche πλήρωσαν 5.900 δολάρια ο καθένας για να παρευρεθούν σε ένα γκαλά εκεί, στα πλαίσια του πρότζεκτ Art for Charity υπό την αιγίδα του Πάπα Φραγκίσκου).
- Πόσο κοστίζει να γίνεις άγιος; Η εκκλησία Our Lady of Victory στην Νέα Υόρκη έχει συγκεντρώσει πάνω από 250.000 δολάρια σε μια προσπάθεια αγιοποίησης του πρώην ιερέα της. Η σχετική αίτηση έγινε δεκτή από το Βατικανό το 2011 αλλά η εκκλησία πρέπει να αποδείξει ότι ο Μπέικερ έκανε θαύματα
- Ο τουρισμός στην Πόλη του Βατικανού έχει τριπλασιαστεί υπό τον Πάπα Φραγκίσκο
Το αφήγημα της εμπιστοσύνης στους ποιμένες για τη διαχείριση της Εκκλησιαστικής περιουσίας, μετά τη στάση τους στο Κολυμπάρι απέναντι στην παναίρεση του οικουμενισμού, η οποία είναι φλέγον θέμα πίστεως, έχει καταρρεύσει από καιρό.
Ο Θεός να μας φυλάει…
- Εγκύκλιοι της Ιεράς Συνόδου: Εγκύκλιος υπ. αριθμ. 2894: «Θεολογική θεώρηση της οικονομικής κρίσεως»
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra
Δείτε σχετικά:
– Στο ξεπούλημα και η εκκλησιαστική περιουσία
– Μήπως θα έπρεπε ο Αρχιεπίσκοπος να είναι περισσότερο προσεχτικός με αυτούς που συναλλάσσεται;