Επικαιρότητα

«Εδώ, δυστυχώς οι χριστιανοί αυξάνονται πάρα πολύ…» – Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΒΙΝΤΕΟ]

εικόνα άρθρου: «Εδώ, δυστυχώς οι χριστιανοί αυξάνονται πάρα πολύ…» – Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΒΙΝΤΕΟ]
Ομιλία του πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση

Ο Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης και Μεγαλομάρτυς, ο βίος του, το έργο του, το μαρτύριο, η σταύρωσή του φρικτότερη από του Χριστού…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
Αναδημοσιεύουμε από το Ιστολόγιο Κατάνυξη

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015, από το αρχονταρίκι του ι.ν. Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης, ο π. Θεόδωρος, μίλησε για τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Θεόδωρο τον Στρατηλάτη. Το βίντεο της ομιλίας αυτής παρακολουθούμε στη σημερινή ανάρτηση.

Μας αναφέρει στοιχεία για τον βίο του Αγίου, την καταγωγή, την ευφυΐα του, τα χαρίσματά του εξαιτίας των οποίων έγινε Στρατηγός στην Ηράκλεια του Εύξεινου Πόντου. Το πρώτο διάστημα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, δεν απεκάλυπτε ότι ήταν χριστιανός. Σύντομα όμως όχι μόνο φανέρωσε την πίστη του αλλά κατηχούσε τους κατοίκους της πόλης που διοικούσε και τους έκανε χριστιανούς, όπως έκανε ο Άγιος Δημήτριος, στη Θεσσαλονίκη.

Ανησύχησαν οι ειδωλολάτρες και τον κατήγγειλαν στον Λικίνιο, ο οποίος διέτριβε στη Νικομήδεια τότε. Με τέχνασμα θέλησε να ξεγελάσει τον Άγιο Θεόδωρο, ώστε να τον φέρει στη Νικομήδεια για να τον συλλάβει εκεί και να τον τιμωρήσει. Αλλά ο Άγιος, με ένα εξυπνότερο αντι-τέχνασμα τον προσκάλεσε στη δική του πόλη, να φέρει τα είδωλα ώστε να προσελκύσουν τους χριστιανούς της Ηράκλειας που «δυστυχώς» αυξανόταν πάρα πολύ. Στην πραγματικότητα ο ίδιος φρόντιζε να τους αυξήσει.

Ο Λικίνιος, αποδέχτηκε την πρόταση, μετέβη στην Ηράκλεια όπου τον υποδέχτηκε ο Θεόδωρος, με τιμές. Του ζήτησε όμως ο Θεόδωρος, πριν θυσιάσουν στα είδωλα δημόσια, να του επιτρέψει να τα πάρει στον οίκο του για να προφέρει θυσία ιδιωτικώς. Εκεί ο Άγιος, κομμάτιασε τα χρυσά και αργυρά είδωλα, και τα κομμάτια τα μοίρασε στους φτωχούς. Όταν ενημερώθηκε ο Λικίνιος, για το τι συνέβη, τον κάλεσε προς απολογία και εκεί του είπε ο Θεόδωρος, ότι το έκανε για να αποδείξει την ασθένεια των θεών του. Του είπε επίσης ότι «οι θεοί» αυτοί είναι ψεύτικοι, είναι άδεια αγάλματα, δεν μπόρεσαν να προστατέψουν τον εαυτό τους, πώς μπορούν να προστατέψουν τους ανθρώπους;

Στη συνέχεια υπέστη πολλά μαρτύρια. Τον μαστίγωσαν, τον σταύρωσαν και η σταύρωσή του όπως περιγράφεται και στην υμνογραφία μας, ήταν πιο φρικτή και από του Χριστού. Τον βασάνιζαν επάνω στον σταυρό, έβαλαν μικρά παιδιά να του ρίχνουν βέλη ώσπου του έβγαλαν τα μάτια. Τον ανέστησε όμως ο Κύριος, και έτσι πίστεψαν χιλιάδες κόσμου στον Θεό των Χριστιανών. Ο Λικίνιος, φοβούμενος την οργή του όχλου, διέταξε να τον αποκεφαλίσουν.

Μας μεταφέρει τέλος ο π. Θεόδωρος, ορισμένα από τα τροπάρια προς τιμήν του Αγίου, στα οποία περιγράφεται το φρικτό μαρτύριό του. Μακάρι να αξιωθούμε κι εμείς αυτά και πολύ φρικτότερα μαρτύρια για τον γλυκύτατό μας Ιησού. Αμήν.

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης – Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης [ΒΙΝΤΕΟ 2015].wmv

Ι.N. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης – Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015 (21/2/2015)

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

Ο πολύαθλος Άγιος Ευστάθιος ο μεγαλομάρτυς [mp3 2020]

Κήρυγμα τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση. "Τά πάθη Χριστοῦ, σαφῶς μιμησάμενος, καί τούτου πιῶν, πιστῶς τό ποτήριον, κοινωνός Εὐστάθιε, καί τῆς δόξης σύγκληρος γέγονας, παρ' αὐτοῦ τοῦ πάντων Θεοῦ, λαμβάνων ἐξ ὕψους θείαν ἄφεσιν" (Κοντάκιον)

Φωτιά!!! Το θαύμα: Τιμώντας την Ιεροσύνη και την αγία Πίστη μας (Μέρος Α’)

της Βασιλικής Οικονόμου. «ἐπὶ σοὶ ἤλπισαν οἱ πατέρες ἡμῶν, ἤλπισαν, καὶ ἐῤῥύσω αὐτούς· πρὸς σὲ ἐκέκραξαν καὶ ἐσώθησαν, ἐπὶ σοὶ ἤλπισαν καὶ οὐ κατῃσχύνθησαν» Ψαλμός κα’ 5-6

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.