Επικαιρότητα

Έφηβέ μου, αγαπημένε μου…

εικόνα άρθρου: Έφηβέ μου, αγαπημένε μου…
Αρθρογράφοι: Μαρία Κοσμίδου, Σοφία Σ.
αποκλειστικά για την katanixi.gr

Απαντήσεις και λύσεις στα θέματα της εφηβείας, μέσα από τα λόγια του π. Νικολάου Μανώλη…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Στο προηγούμενο άρθρο προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε την τέχνη του ορθόδοξου πνευματικού, εν προκειμένω του π.Νικολάου Μανώλη, να “εγκλωβίζει”, σαν άλλος μαθητής του Χριστού, τους εφήβους στα δίχτυα της χάριτος. Ο έφηβος το κυριότερο που χρειάζεται σε αυτή την ηλικία είναι αγάπη, γιατί μισεί τον εαυτό του. Χρειάζεται έναν άνθρωπο να τον αγαπάει και να του δώσει τα φόντα πώς να προχωρήσει στη ζωή. Αν ο πνευματικός καταφέρει να εγκλωβίσει συναισθηματικά το παιδί, με την καλή έννοια, όχι με δικτατορικό και φασιστικό τρόπο, τότε το έχει κερδίσει.

Ο Χριστός χρησιμοποίησε τα δίχτυα της χάριτος για να εγκλωβίσει τους Αποστόλους. Τα δίχτυα της χάριτος πρέπει να χρησιμοποιήσει ο πνευματικός και να μάθει και στους γονείς να κάνουν κατά το μέτρο της δικής τους δύναμης το ίδιο. Αν ο πνευματικός κερδίσει το παιδί, το παιδί δε θα αμαρτάνει για να μην στενοχωρήσει τον πνευματικό κι αυτό είναι πάρα πολύ σπουδαίο.

Αυτό δε γίνεται με έναν έντονο τρόπο, ώστε το παιδί να αποκτήσει έναν ενοχικό χαρακτήρα, αλλά είναι μία καθαρά αγαπητική έκφραση. Περιορίζει π.χ. ο έφηβος το πάθος του καπνίσματος, της πορνείας, των καταχρήσεων κ.ο.κ., γιατί δε θέλει να στενοχωρήσει τον πνευματικό που ξέρει πως τον αγαπάει, τον προσεύχεται, τον φροντίζει, όλα του τα σηκώνει και τα συγχωρεί.

Ειδικά στην πανσεξουαλική εποχή που ζούμε έρχονται στο πετραχήλι του πνευματικού πολλά παιδιά δεκατριών, δεκατεσσάρων χρονών με σεξουαλικές εμπειρίες πολύ σοβαρές για την ηλικία τους. Παιδιά διαλυμένα από αυτές τις εμπειρίες. Οι πλάνες που σχηματίζουν οι έφηβοι σε αυτή την ηλικία, στις οποίες έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο μας, τους οδηγούν στο να τα δίνουν όλα σε σχέσεις και φιλίες (1). Όλα αυτά πληγώνουν βαθιά την ψυχή των εφήβων. Η κατάσταση αυτή του πανσεξουαλισμού που προσφέρεται απλόχερα και με όλα τα μέσα χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία δεν μπορεί να περιοριστεί, αν ο πνευματικός δεν ενεργήσει καταλυτικά στην ψυχή του νέου ανθρώπου, να του πει ποιος είναι ο Χριστός και τι θέλει ο Χριστός στη ζωή του. Η εφηβική ηλικία έχει μια αγνότητα, που πρέπει να τη δει ο πνευματικός. Και να μάθει και στους γονείς να βλέπουν αυτή την αγνότητα πίσω από τα τυχόν παραστρατήματα και τις επαναστάσεις. Αυτό είναι όλη η βάση, μαζί με το παρακάτω: “πρέπει να αποκτήσουν οι έφηβοι τις γνώσεις που θα τους επιτρέψουν να σκεφτούν, που θα τους δώσουν υλικό για να κρίνουν και να εκτιμήσουν”.

Θα κλείσουμε το αφιέρωμά μας στις περιπέτειες της εφηβικής ηλικίας με το διαχρονικό μήνυμα γεμάτο καρδιακή αγάπη που θέλησε να στείλει ο π.Νικόλαος Μανώλης στα παραδαρμένα χριστιανόπουλα. Το αναπαράγουμε με την πίστη ότι τα καρδιακά αυτά λόγια μπορούν να αγγίξουν τις ψυχές των εφήβων και να συντείνουν στην αλλαγή της πορείας της ζωής τους σε μια πλεύση προς τον Παράδεισο:

Έφηβέ μου, αγαπημένε μου, ταλαιπωρημένε μου, αγωνιστή, ο οποίος είσαι μπερδεμένος εν πολλοίς, βιώνεις την καταθλιψάρα που είπαμε σε προηγούμενη ομιλία, που βιώνεις την έλλειψη αγάπης, την έλλειψη έρωτος, την έλλειψη κοινωνίας, που βιώνεις το μίσος και την εμπάθεια για ανθρώπους και εξουσιαστές της ζωής σου, βιώνεις την άρνηση στην αυθεντία. Θέλεις να καταρρίψεις όλες τις αρχές και τις εξουσίες, έχεις όλα εκείνα τα ευαίσθητα και ευγενικά συναισθήματα για την αλλαγή του κόσμου, που θέλεις να αλλάξει ο κόσμος, να φέρουμε την ανατροπή σε όλα αυτά τα δεινά, στο θάνατο, στις αρρώστιες, στην αλλαγή την κλιματική. Να φέρουμε ανατροπή σε όλη την καταστροφή που συντελείται στον πνευματικό και στον υλικό κόσμο. Σε σένα απευθύνομαι, ο οποίος είσαι ευαίσθητος και μισείς τις αδικίες του κόσμου. Να πω ότι για σένα υπάρχει ο Πράος, ο οποίος μπορεί να σε πάρει στην αγκαλιά Του, να σε χαϊδέψει, να σου δώσει το πιο στοργικό φιλί, να ακούσει τα προβλήματά σου και αυτομάτως, θαυματουργικά να σου τα λύσει! Να σε παρηγορήσει αγόρι μου και κορίτσι μου, που είσαι σε αυτή τη δύσκολη ηλικία και που δεν ξέρεις πού να στρέψεις το βλέμμα σου κι από πού να ζητήσεις βοήθεια και πού να στηριχθείς, και να σου πω, αδελφέ μου και αδελφή μου, ότι ο Χριστός, ο Ιησούς ο Ναζωραίος, ο Σταυρωμένος Ιησούς, που άπλωσε τα χέρια Του, ο αθώος πάνω στο Σταυρό να χύσει το αίμα Του για σένα, είναι ο προσωπικός σου Θεός. Μια συμβουλή θα σου δώσω: Πάνω στην άγνοια, στην απιστία, στην αθεΐα, στην ευαισθησία σου, στον πόνο σου, στην ανασφάλειά σου, στην αγωνία σου, πες ένα “Κύριε ελέησον”.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από αυτό να σας πω. Δεν υπάρχει κανένα καλύτερο δώρο απ’ αυτό να σας κάνω. Να μάθετε αυτό που λένε οι άγιοι έφηβοι, οι οποίοι χύσαν το αίμα τους για το Χριστό κατ’ επιλογή τους. Κύριε Ιησού Χριστέ, εδώ στα σκοτάδια της ύπαρξής μου, στα σκοτεινά δωμάτια του μυαλού μου και της ψυχής μου, μες στη σκοτεινιά του άυλου διαδικτυακού κόσμου, μες στα πατώματα του σπιτιού μου και στα υπόγεια, Χριστέ μου, κατέβα! Έλα! Τετ α τετ είμαι αυτή τη στιγμή μόνο μαζί Σου! Θέλω την ύπαρξή Σου. Θέλω να μου εμφανιστείς. Θέλω να με πληροφορήσεις. Θέλω να με φωτίσεις. Θέλω να με διδάξεις. Θέλω να με κάνεις ώριμο άνθρωπο, για να μπορώ να πιάσω τη ζωή και σαν πέτρα, να πιάσω την πέτρα και να βγάλω ζουμί από αυτήν.

Αδελφοί μου, μια συμβουλή μαζί με την προσευχή: Είτε είστε στα καλύτερά σας, είτε είστε στα πατώματα, όπως είπα, είτε πιστεύετε πολύ είτε πιστεύετε λίγο, θα βοηθούσε πάρα πάρα πολύ αν έστω μία φορά το μήνα κοινωνούσατε των αχράντων μυστηρίων και αν μπορούσατε έστω και μόνοι σας – κάνετε τόσες επιλογές μόνοι σας – να βρείτε πνευματικό και με την άδεια των μεγαλυτέρων, των γονιών σας, πηγαίνετε στον πνευματικό αυτό να εξομολογηθείτε τις αμαρτίες σας. Όλα ξεκινούν από το “Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με”. Αν μπορέσετε να αναπτύξετε πνευματική σχέση με το Χριστό, τότε φτάνουμε στον υπότιτλο αυτής της Ομιλίας: Αν έχεις το Χριστό μέσα σου, μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις (2). Κάνε ό,τι θες, αν έχεις το Χριστό μέσα σου. Γιατί αν έχεις το Χριστό μέσα σου, τότε αναπτύσσεις συναισθήματα με τον ίδιο το Ναζωραίο Ιησού Χριστό και αφήνεις Αυτός, ο Χριστός, να πορεύεται μαζί σου και να σε στηρίζει στις επιλογές σου.

Ο Γέροντας μου έλεγε πάντοτε και για τα παιδιά μου και για τα πνευματικά μου παιδιά: “Να τους μαθαίνεις δύο πράγματα: Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με, Υπεραγία Θεοτόκε, σώσον με”. Αυτό ανατινάζει όλη την κατάσταση, αναστρέφει τα κακώς κείμενα, δημιουργεί ελπίδα για το αύριο. Κι επειδή η ελπίδα είναι το δώρο του Θεού στο σύγχρονο άνθρωπο της σκλαβιάς και της υποδούλωσης, ζητήστε την. Ζητήστε από τον ίδιο το Χριστό να σας δώσει ελπίδα ζωής και θα είναι αυτό εφόδιο ζωής αιωνίου.”

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
– Γιατί οι έφηβοι αισθάνονται χάλια;
– Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους εφήβους μας;
– Γνωρίζεις τον έφηβο που έχεις δίπλα σου;
– Γιατί δεν πρέπει να θυμώνεις με τους εφήβους, αλλά να τους συμπονάς;
– Οι έφηβοι πρέπει να τα γκρεμίσουν όλα
– Κινητά τηλέφωνα… αυτός ο βραχνάς…
Τα δίχτυα της χάριτος και οι έφηβοι

Σχετικά άρθρα

Μη σκοτώσεις το παιδί σου!

της Μαρίας Κοσμίδου. Στο σούπερ μάρκετ άκουσα μια συζήτηση για μια κοπέλα που έμεινε έγκυος και οι φίλες της ήταν υπέρ της έκτρωσης… Έγραψα αυτά που θα ήθελα να της πω και σε όλα τα κορίτσια που είναι στη θέση της

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.