εικόνα άρθρου: Έφτασε η ώρα της Εσφιγμένου;
Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη

Τι κρύβει η απαίτηση του Πατρ. Βαρθολομαίου για “αναγκαίες κυβερνητικές ενέργειες”


Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος την Παρασκευή 5 Απριλίου χοροστάτησε στην Ακολουθία της Γ’ Στάσης των Χαιρετισμών, στην Παναγία των Βλαχερνών. Καλωσορίζοντας ιδιαιτέρως τον Ηγούμενο της νέας Ι.Μ. Ψευδοεσφιγμένου Αγίου Όρους, αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο, μεταξύ άλλων ανέφερε:

Ευχαριστούμε ολοθέρμως τον άγιο Ηγούμενο για την αγάπη και την αφοσίωσί του προς την Μητέρα Εκκλησία και επιθυμούμε να τον διαβεβαιώσουμε και για την δική μας αγάπη και διαρκή μέριμνα προς την περί αυτόν προσφιλή αδελφότητα. Επιλαμβανόμεθα δε της ευκαιρίας διά να εκφράσουμε την ευαρέσκειά μας προς τον νέον Πολιτικόν Διοικητήν του Αγίου Όρους κ. Αναστάσιον Μητσιάλην, ο οποίος σε πρόσφατη δήλωσή του εξέφρασε την υποστήριξή του προς τον δίκαιο αγώνα της “κανονικής” αδελφότητος Εσφιγμένου έναντι των καταπατητών της περιουσίας και της ιστορίας της. Ευχόμεθα ολοκαρδίως η εκφρασθείσα αυτή συμπαράστασις του κυρίου Πολιτικού Διοικητού να μη μείνει μόνον εις το επίπεδο των ωραίων λόγων, αλλά να συνοδευθή και από τις αναγκαίες προς τούτο κυβερνητικές ενέργειες. Διότι είναι πράγματι προκλητικόν και απογοητευτικόν, αι σχετικαί αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης να παραμένουν μέχρι και σήμερα ανεφάρμοστες και ανεκτέλεστες από τους εκάστοτε κρατούντες ενός Κράτους Δικαίου και ιστορικού μέλους της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και του Συμβουλίου της Ευρώπης”.

Ενώ όλοι μας, το κατά δύναμιν, την κατανυκτική περίοδο του πνευματικού αγώνα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής αγωνιζόμαστε για να καθαρίσουμε τον έσω άνθρωπο και η ευχή του Αγίου Εφραίμ μας δείχνει τον δρόμο: “Κύριε, καὶ Δέσποτα τῆς ζωῆς μου, πνεῦμα ἀργίας, περιεργίας, φιλαρχίας, καὶ ἀργολογίας μή μοι δῷς. Πνεῦμα δὲ σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, ὑπομονῆς καὶ ἀγάπης, χάρισαί μοι τῷ σῷ δούλῳ. Ναί, Κύριε Βασιλεῦ, δώρησαί μοι τοῦ ὁρᾶν τὰ ἐμὰ πταίσματα, καὶ μὴ κατακρίνειν τὸν ἀδελφόν μου, ὅτι εὐλογητὸς εἶ, εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Ἀμήν” , στο Φανάρι φαίνεται πως έχουν άλλες προτεραιότητες!

Ψάλλουμε στην Υπεραγία Θεοτόκο και Αειπαρθένο Μαρία στους Χαιρετισμούς της:

Χαῖρε, τεχνολόγους ἀλόγους ἐλέγχουσα.
Χαῖρε, ὅτι ἐμωράνθησαν οἱ δεινοί συζητηταί.
Χαῖρε, ὅτι ἐμαράνθησαν οἱ τῶν μύθων ποιηταί.

Κανένας μας δεν είναι στο απυρόβλητο. Είναι εξίσου σημαντικό και το τι λέμε αλλά και πότε το λέμε. Δεν είναι όλες οι ώρες κατάλληλες. Η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής επιβάλλει με το παράδειγμά μας να διδάσκουμε τη μετάνοια, τη συγχώρεση και την ταπείνωση. Ο μέχρι σήμερα χειρισμός της υπόθεσης σχετικά με την παλαιά Ιερά Μονή Εσφιγμένου δεν έχει δικαιώσει τις άνομες προσδοκίες του.

Είναι γνωστό πως δεν έχουμε πνευματική κοινωνία με τους Εσφιγμενίτες εξαιτίας των ακραίων ζηλωτικών θέσεών τους. Δυστυχώς, οι πατέρες της Μονής άρπαξαν το σπαθί να πολεμήσουν την παναίρεση, αλλά ξέχασαν να πάρουν μαζί τους την ασπίδα προστασίας από την πλάνη του άκριτου ζηλωτισμού… Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε τον αγώνα τους κατά του Οικουμενισμού.

Μοιάζει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος να είναι εκτός τόπου και χρόνου και μεσούσης της Μεγάλης Τεσσαρακοστής να προκρίνει προσωπικές φιλοδοξίες και σχέδια. Είτε γίνεται για να ρίξει στάχτη στα μάτια των δικών του “προστατευομένων”, είτε για να ασκήσει πίεση στο Νέο Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους, σίγουρα πάντως όχι για να ευαρεστήσει την Μητέρα του Θεού.

Θέλουν δε θέλουν όλοι τούτοι οι φιλενωτικοί νέας κοπής, οικουμενιστές Ιεράρχες, παρασύρονται σε δηλώσεις και πράξεις που τους εκθέτουν στη συνείδηση του λαού και κυρίως ενώπιον του Θεού.

Ευχόμαστε καλή μετάνοια και στους δύο Βαρθολομαίους! Ο Κύριος να ματαιώσει τα ασεβή σχέδιά τους!

Καλό υπόλοιπο Σαρακοστής
Καλή Μετάνοια!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
Νέα και παλαιά Εσφιγμένου… Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα
Ο θρύλος του τέρατος του… Οικουμενισμού και η Ι. Μ. Εσφιγμένου
Ο κύβος ερρίφθη για την Ιερά Μονή Εσφιγμένου

Σχετικά άρθρα

Μια αποτίμηση της (μη) επισκέψεως του Πατριάρχου Βαρθολομαίου στην Αθήνα (στο Περιστέρι)

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη. Η Α.Θ.Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πραγματοποίησε τετραήμερη επίσημη επίσκεψη, από τη Δευτέρα 15 έως και το μεσημέρι της Πέμπτης 18 Απριλίου 2024, στην Αθήνα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.