Επικαιρότητα

Είναι δυνατόν να αμφισβητούν τις πρεσβείες της Παναγίας μας στον Υιό της για ίαση όλων αυτών των ανθρώπων από τον κορονοϊό;

εικόνα άρθρου: Είναι δυνατόν να αμφισβητούν τις πρεσβείες της Παναγίας μας στον Υιό της για ίαση όλων αυτών των ανθρώπων από τον κορονοϊό;

“Κάνουμε κάθε σπίτι και μία μικρή εκκλησία. Γιατί αγαπάμε τον Θεό και ας μην μπορούμε να τον συναντήσουμε στον οίκο Του”… (Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος)

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Βρισκόμαστε στους Γ΄ Χαιρετισμούς, όπως μας πληροφορεί και ο κ.Ιερώνυμος και ενώ θα έπρεπε οι Ορθόδοξοι Ιεροί Ναοί να πλημμυρίζουν από τον πιστό λαό, αντ’ αυτού οι εκκλησίες είναι κλειστές για τον κόσμο και δεν τελείται καμία Ακολουθία, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της ΔΙΣ. Η παραπάνω λοιπόν κίνηση, υπακούει τυφλά στα κελεύσματα της Ελληνικής Κυβέρνησης, υπό τον φόβο της μετάδοσης του νέου ιού μέσα στις Ιερές Ακολουθίες της Εκκλησίας μας.

Ο κ.Ιερώνυμος και η ΔΙΣ έχουν καταλάβει ότι αυτοαναιρούνται; Από την μία μας ομιλούν για την ελπίδα για ανανέωση και θεραπεία και από την άλλη μας λένε να καθίσουμε στα σπίτια μας και να προσευχηθούμε από εκεί, γιατί θεωρούν ότι μέσα στους Ιερούς Ναούς μας υπάρχει η πιθανότητα και η βεβαιότητα ότι θα διασπαρεί ο νέος ιός. Τελικά θα μας ξεκαθαρίσουν τι από τα δύο πιστεύουν ότι θα γίνει; Θα νοσήσουμε ή θα θεραπευτούμε;

Έχουν καταλάβει ποιος είναι ο Ένοικος μέσα στον Ιερό Ναό; Έχουν καταλάβει ποιο Ιερό Πρόσωπο χαιρετούμε στις Εκκλησίες μας; Η Υπεραγία Θεοτόκος η Μητέρα του Κυρίου μας, η Παναγία μας, η σεπτού μυστηρίου θύρα, η ελπίς αγαθών αιωνίων, των πιστών αναμφίβολων καύχημα, η κλεις της Χριστού Βασιλείας, με τις πρεσβείες της και την αγάπη της για όλους όσους την ευλαβούνται, την προσκυνούν και προσφεύγουν στην χάρη της, θα άφηνε ποτέ να χαθούν αυτές οι ψυχές; Είναι δυνατόν να αμφισβητούν τις πρεσβείες της Παναγίας μας στον Υιό της για ίαση όλων αυτών των ανθρώπων από τον κορονοϊό;

Έχουν κατασκανδαλίσει τον κόσμο αμφισβητώντας τα Μυστήρια και τις Ακολουθίες που τους εμπιστεύθηκε ο Κύριός μας και οι Άγιοι Του. Έχουν διχάσει όλο τον ελληνικό λαό, βάζοντάς τον να διαπληκτίζεται αυτές τις Άγιες μέρες, αν τελικά ισχύει ή όχι ιαματική δύναμη του Άγιου Τριαδικού Θεού μας. Αμφιβάλλουν ότι ο Θεός μας είναι Παντοδύναμος και σοφός και με την Πρόνοιά Του μπορεί να προσφέρει ίαση, ανακούφιση και σωτηρία στους πανταχού πάσχοντες, όποτε Εκείνος επιτρέψει; Τι πίστη αλά καρτ είναι αυτή;

Τελικά ευτυχώς που εμφανίστηκε ο κορονοϊός και φάνηκε η αδύναμη πίστη τους· τελικά δεν έχουν κάνει κτήμα τους, αυτά που κηρύττουν στο ποίμνιο. Είναι δυνατόν να στερούν από τον πιστό λαό, ειδικά σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο, τις Ιερές Ακολουθίες της Ορθόδοξης Πίστης μας και ειδικά την Θεία Λειτουργία; Είναι η βάση της Ορθοδοξίας, το Μυστήριο των Μυστηρίων, στο οποίο όλοι συμμετέχουμε. Πώς μπορεί να μεταφερθεί αυτό το Θείο Γεγονός σε ένα σπίτι; Θα κοινωνάμε από την εικόνα ή θα κάνουμε πριβέ Θείες Λειτουργίες στα σπίτια μας μόνοι μας; Πώς και πού θα εξομολογείται το ποίμνιο; Πηγαίνοντας σε ψυχολόγους και ψυχιάτρους;

Ο πιστός λαός αγαπάει τον Θεό και θέλει να τον συναντήσει στον οίκο Του για να μεταλάβει το Σώμα Του και το Αίμα Του, το οποίο βρίσκεται κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά, μέσα στο Άγιο Ποτήριο. Η Θεία Κοινωνία μεταδίδει μικρόβια; Οι Ιερές Εικόνες, τα Ιερά Σκεύη και τα Ιερά Λείψανα των Αγίων μας είναι φορείς μικροβίων και πρέπει να απολυμανθούν; Οτιδήποτε βρίσκεται μέσα στους Ιερούς Ναούς δεν καθαγιάζεται; Έχουν αναλογιστεί πού θα οδηγήσει αυτή η οπισθοχώρηση και η υπακοή τους στην αθεΐα των κυβερνώντων;

Ξεκινώντας με το προφανές, ότι έκαναν τον κόσμο να μην τους εμπιστεύεται πλέον και τους γέμισαν φόβο και λογισμούς απιστίας, δε θα θέλουν να έρχονται στην Θεία λειτουργία γιατί θα νομίζουν ότι θα κολλήσουν μικρόβια. Μπορούν να μας διασφαλίσουν ότι οι αποφάσεις τους αυτές δεν θα προκαλέσουν την οργή του Θεού; Μένω σπίτι επειδή αγαπώ τον άλλον και τον εύχομαι με το κομποσχοίνι μου, όμως η πίστη μου και η αγάπη μου στον Κύριο και Θεό μου με κάνει να έρχομαι στην Εκκλησία και να έχω την απόλυτη βεβαιότητα ότι εκεί μέσα θα θεραπευτώ, θα προστατευθώ και θα δυναμώσω, έτσι ώστε όταν γυρίσω σπίτι μου, η προσωπική μου προσευχή θα γίνει δυνατότερη και ποιοτικότερη.

Μας εγκατέλειψαν τώρα που τους χρειαζόμασταν περισσότερο από ποτέ να μας καθοδηγήσουν και υπέκυψαν στο να είναι αρεστοί στους κυβερνώντες και όχι στον Χριστό μας. Δεύτε προσκυνήσωμεν και προσπέσωμεν ποιον; Τους άπιστους που νομίζουν ότι η Θεία Κοινωνία μεταδίδει ιό και όχι Υιό; Είναι ανεξήγητα αυτά που κάνουν και ανεπίτρεπτα. Συμμορφωνόμαστε και εναρμονιζόμαστε στις απαιτήσεις της Πολιτείας και μένουμε σπίτι τηρώντας όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα προσωπικής φροντίδας και υγιεινής, αλλά δεν συναινούμε σε μια άνευ προηγουμένου βλάσφημη διαπίστωση περί μετάδοσης ιών και μικροβίων μέσω των Ιερών Ναών στις Ακολουθίες της Ορθόδοξης Πίστης μας. Καμία έκπτωση, καμία οπισθοχώρηση, κανένας συμβιβασμός σε θέματα Πίστης. Επειδή δεν υπάρχει χρονικός ορίζοντας για το πότε θα ανοίξουν οι Ναοί μας, λόγω της γενικής άσχημης κατάστασης, θα πρέπει να υποστούμε αυτό το μαρτύριο και φυσικά να ταπεινωθούμε… στην ακοινωνησία με τον Θεό μας.

Θα πληρώσουμε βέβαια, ως ποίμνιο κι εμείς το επιτίμιο αυτό, λόγω της απιστίας μας, της αμετανοησίας μας, της χλιαρότητάς μας, της δυτικής τύπου πίστης μας στο Χριστό. Επιπλέον, η ανοχή μας σε γεγονότα όπως το μιαρό Κολυμπάρι, ο Οικουμενισμός, η σχισματοαίρεση της Ουκρανίας, οι εκτρώσεις και η ομοφυλοφιλία, συνοδεύουν και εμπλουτίζουν τον κατάλογο των παθών και αμαρτιών μας που δυστυχώς… δεν έχει τελειωμό!

Έστω και τώρα στην ύστατη ώρα ο Άγιος Τριαδικός Θεός περιμένει την μετάνοιά μας. Ας ανοίξουν τις Εκκλησίες, ας ξεκινήσουν οι δεήσεις και οι λιτανείες με τα όσια και τα ιερά μας, ας ραντισθούν οι δρόμοι και τα κτήρια με τον ζωηφόρο Αγιασμό κι ας πέσουμε στα γόνατα κλήρος και λαός ζητώντας συγχώρεση από τον Δημιουργό και Ιατρό του κόσμου όλου… Ξένον τόκον ιδόντες, ξεωθώμεν του κόσμου, τον νουν εις ουρανόν μεταθέντες. Διά τούτο γαρ ο υψηλός Θεός επί γης εφάνη ταπεινός άνθρωπος, βουλόμενος ελκύσαι προς το ύψος τους αυτώ βοώντας….αλληλούϊα.
ΚΑΛΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑ σε όλους μας!

Διαβάσαμε στο iaath.gr:


Mήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου

Αγαπητοί μου αδελφοί, παιδιά μου αγαπημένα! 

Από την πρώτη στιγμή που χτύπησε την πόρτα της χώρας μας αυτή η ασύμμετρη παγκόσμια απειλή της πανδημίας του κορονοϊού, η Ιερά Σύνοδος αλλά και όλοι οι Eπίσκοποι της Εκκλησίας της Ελλάδος και όλοι οι Κληρικοί μας, αναλογιστήκαμε την ευθύνη που μας αναλογεί και την φροντίδα που οφείλουμε ως ποιμένες και αδελφοί σας να επιδείξουμε προς όλους εσάς και τον καθένα χωριστά. 

Ιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και υπηρετούντες στην δημόσια υγεία, οι οποίοι δίνουν, με αυταπάρνηση και αυτοθυσία, έναν υπεράνθρωπο αγώνα για όλους τους συνανθρώπους μας που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, εκθέτοντας συνειδητά και χάριν του λειτουργήματός τους τους εαυτούς τους σε κίνδυνο. Επιστήμονες και ερευνητές, που εργάζονται νυχθημερόν αναζητώντας αποτελεσματικές θεραπείες για το εμβόλιο που θα λυτρώσει την ανθρωπότητα από τον ιό. Ασθενείς που δίνουν με τη βοήθεια των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού τον δικό τους αγώνα και τους οποίους συνοδεύουν περισσότερο από τον οποιονδήποτε αυτή τη στιγμή οι ευχές και οι προσευχές της Εκκλησίας μας, για να εξέλθουν δυνατοί και υγιείς από τη μεγάλη δοκιμασία που βιώνουν. 

Πήραμε τις απαραίτητες αποφάσεις ακολουθώντας πιστά τις υποδείξεις και τις οδηγίες των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών που σχεδιάζουν, συντονίζουν και υλοποιούν τις πολιτικές εκείνες που είναι κομβικές για την διαχείριση και αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Με αίσθηση ευθύνης απέναντι στο ποίμνιό μας.

Από την πρώτη στιγμή στείλαμε με διάκριση το μήνυμα προς όλους όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αλλά και προς όλους όσοι ανησυχούν και φοβούνται να μείνετε στα σπίτια σας για το κοινό καλό. Για την πρόληψη και αναχαίτιση της εξάπλωσης αυτής της πανδημίας. 

Η Εκκλησία μας είναι κοντά σας. Μαζί σας, δίπλα σας. Όλους σας αγαπά και για όλους σας προσεύχεται.

Σήμερα που ψάλλουμε την Γ´ Στάση των Χαιρετισμών προς την Παναγία μας διαβάζουμε για την καινή κτίση που προσέφερε η Υπεραγία Θεοτόκος προς την Οικουμένη με την σάρκωση και γέννηση του Υιού και Λόγου του Θεού. («Νέαν έδειξε κτίσιν, εμφανίσας ο Κτίστης») Αυτή την ελπίδα για ανανέωση και θεραπεία θέλω όλοι να κρατήσετε μέσα σας. 

Μπορούμε όλοι οι πιστοί να μετατρέψουμε τα σπίτια μας σε Εκκλησίες και να προσευχηθούμε, να ενώσουμε τις καρδιές μας ζητώντας την άμετρο χάρι και το έλεος του Θεού στην ανθρωπότητα. Να αισθανθούμε και απόψε και κάθε ημέρα, πως γινόμαστε μια ενωμένη γροθιά προσευχής προς την Παναγία μας. Για όλους, ασθενείς και ιατρούς. Για όλους όσοι στερούμαστε την κοινωνία των αγίων μέσα στην ευχαριστιακή κοινότητα. Να δακρύσουμε μπροστά στην εικόνα Της και να την παρακαλέσουμε για τις μεσιτείες Της στον Υιό της. 

Να ζητήσουμε από τον Θεό την συγχώρηση που όλοι έχουμε ανάγκη. Να ξεπλύνουν τα δάκρυα μας τον εγωισμό και την ατομικότητα που μας διακρίνει, να αναβαπτιστούμε προετοιμαζόμενοι για το Άγιον Πάσχα. Και να θυμόμαστε πάντοτε πως η Χριστιανική αγάπη είναι το κίνητρο για την προφύλαξη των αδελφών μας. Μένω σπίτι επειδή αγαπώ τον άλλο. Τον κάθε άλλο. Δεν μένω επειδή φοβάμαι, αλλά επειδή αγαπώ. Η αγάπη έξω βάλλει τον φόβο! 

Κάνουμε κάθε σπίτι και μία μικρή εκκλησία. Γιατί αγαπάμε τον Θεό και ας μην μπορούμε να τον συναντήσουμε στον οίκο Του. Γιατί αγαπάμε τον πλησίον μας. Ο Θεός είναι παντού. Τον συναντούμε παντού με την προσευχή μας.

Και να θυμάστε την φράση του Γρηγορίου του Θεολόγου, του μεγάλου αυτού Αγίου της Εκκλησίας μας. «Νεφύδριον εστί και θάττον παρελεύσεται». Ένα συννεφάκι είναι και γρήγορα θα περάσει! Σας μιλώ λοιπόν ως ο πνευματικός σας πατέρας και σας παρακαλώ να το έχετε καλά αυτό μέσα στο νου σας. Γρήγορα θα παρέλθει κάθε δοκιμασία. Δείχνουμε υπευθυνότητα επειδή αγαπάμε και όχι επειδή ο φόβος χτυπά την πόρτα μας. Κρατάμε την καινούρια κτίση που μας χάρισε η Παναγία μας και αναμένουμε προσευχητικά το Άγιον Πάσχα. Θα έρθει! Δεν θα αργήσει. Και τότε θα λάμψει όλη η κτίσις από το φως της Ανάστασης, της χαράς, της ελπίδας. Θαρσείτε αδελφοί μου, παιδιά μου αγαπημένα! Ο Κύριος εγγύς! 

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δείτε σχετικά:
– Θα κάνουμε τη Θεία Κοινωνία delivery ασχέτως αν ο πιστός μπορεί σωματικώς να παραστεί στη Θεία Λειτουργία;
– Ο Μητσοτάκης ταπείνωσε την Εκκλησία εκθέτοντάς την στην κοινή γνώμη ως ανεύθυνη. Ιδού το ΦΕΚ που «κλείνει» τις Εκκλησίες!
 Είναι εξοργιστικό να ακούς από χείλη Επισκόπων να μας παροτρύνουν να παρακολουθήσουμε από την τηλεόραση την Θ. Λειτουργία
– Η εωσφορική απόφαση της Δ.Ι.Σ. και η παρέμβαση του Καίσαρα Μητσοτάκη για αναστολή της Θείας Λειτουργίας
– Ο Κορονοϊός πετσοκόβει τίς ακολουθίες και στη μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής!
– Ιερώνυμος για κορωνοϊό: Η Εκκλησία εφαρμόζει τις οδηγίες των ειδικών – Δεν έχουμε «μετρητή πίστης»
– π.Νικόλαος Μανώλης, Η Θεία Κοινωνία και οι ασθένειες [ΒΙΝΤΕΟ 2020]
– Τρέμουν τον Κορωνοϊό και στη Βηθλεέμ!
– Εμείς στους ιερούς Ναούς δυναμώνουμε, θεραπευόμαστε και δεν αρρωσταίνουμε… ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – πράξη νομοθετικού περιεχομένου
– Τί μας είπε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον κοροναϊό!
– Άσπρο Μαύρο: Παπικο-ρωνοϊός

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.