Επικαιρότητα

Είναι εξοργιστικό να ακούς από χείλη Επισκόπων να μας παροτρύνουν να παρακολουθήσουμε από την τηλεόραση την Θ. Λειτουργία

εικόνα άρθρου: Είναι εξοργιστικό να ακούς από χείλη Επισκόπων να μας παροτρύνουν να παρακολουθήσουμε από την τηλεόραση την Θ. Λειτουργία

…θα διαθέτουν ειδικά απολυμαντικά στις εισόδους των ναών, το αντίδωρο δεν θα προσφέρεται από το χέρι του Ιερέα, ενώ αποφεύγονται οι ασπασμοί…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Βούτυρο στο ψωμί των οικουμενιστών, των άθεων και των αιρετικών είναι όλη αυτή η συζήτηση για τη μετάδοση μικροβίων μέσω της Θείας Κοινωνίας. Ο διάβολος έκανε με μαεστρία πάλι τη δουλειά του, εν μέσω της κατανυκτικής περιόδου της Σαρακοστής που διανύουμε κι εμείς τσιμπίσαμε το δόλωμά του. 

Είναι θλιβερό και εξοργιστικό να ακούς από χείλη Επισκόπων και Αρχιεπισκόπων να μας παροτρύνουν να μείνουμε στο σπίτι, για να παρακολουθήσουμε από την τηλεόραση τη Θεία Λειτουργία. Αυτό είναι εντελώς φυσιολογικό για μια μικρή μερίδα συνανθρώπων μας, που ήδη το έκαναν και πριν εμφανιστεί ο νέος αυτός ιός. Οι ηλικιωμένοι, οι άνθρωποι που βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου και οι οποίοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, οι κατάκοιτοι στο κρεβάτι του πόνου. Οι υπόλοιποι όμως; Γιατί να αδειάσουν οι Εκκλησίες γι’ αυτόν τον λόγο και και να μην αδειάσουν για τις ασέβειες που ακούγονται από στόματα Αρχιερέων; Γιατί πρέπει να απολυμανθούν τα λειτουργικά σκεύη; Γιατί να αποφεύγουμε να ασπαζόμαστε τις Άγιες Εικόνες, τα Ιερά Λείψανα ή τον Σταυρό του Κυρίου μας, ιδιαίτερα τώρα μέσα στη Σαρακοστή, που πλησιάζει η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως; Δεν είναι όλα αυτά φορείς της Θείας Χάρης, στην οποία πιστεύουμε απόλυτα και χωρίς εκπτώσεις ότι σώζει, δυναμώνει, ενισχύει και γιατρεύει από κάθε ψυχική και σωματική νόσο;

Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί γνωρίζουμε φυσικά ότι ο Θεός χρησιμοποιεί υλικά μέσα για να επικοινωνήσει μαζί μας τις ευλογίες και την παρουσία Του. Όμως αυτά τα υλικά μέσα καθαγιάζονται μέσα στα Ιερά Μυστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας και δεν είναι πλέον απλά λειτουργικά μέσα και εργαλεία, αλλά φορείς της αγιαστικής Θείας Χάρης. Γιατί δεν το διευκρινίζουν και δεν το επικοινωνούν σωστά στον κόσμο που τους ακούει; Αν κάποιος είναι αιρετικός και δεν ακούσει από το στόμα του Αρχιερέως ότι η Ορθοδοξία είναι η μόνη αληθινή Εκκλησία με ολοζώντανη την παρουσία του Χριστού μέσα σ΄αυτήν, πώς είναι δυνατόν να κάνει την αυτοκριτική του και να αποφασίσει να γίνει ορθόδοξος; Θα μείνει εκεί που είναι, αφού και οι δικοί του απολυμαίνουν τα σκεύη τους, τρώνε με πλαστικό κουτάλι και ο αγιασμός τους δεν σώζει, γιατί είναι αλατόνερο. Τι είναι η Θεία Χάρη γι’ αυτούς;  Κάτι που το διαβάζουν στα βιβλία της Εκκλησίας και αποτελεί μια αφηρημένη έννοια ή κάτι μεταπατερικό σαν τον μοντέρνο όρο ”θετική ενέργεια”; Μήπως ξεχνούμε αθέλητα ή ηθελημένα πως ό,τι αγιάζεται δεν είναι φορέας ιού αλλά είναι φορέας Υιού; Γιατί το ξεχνούμε και το αμφισβητούμε; Γιατί το αρνούμαστε και το παρερμηνεύουμε; Πού είναι η Πίστη μας; Γιατί το εκλαϊκεύουν ακόμη και οι ίδιοι οι Αρχιερείς μας και δεν το αμφισβητεί η γιαγιά της διπλανής μας πόρτας, η οποία και μόνο που θα σταυρωθεί από το καντηλάκι του σπιτιού της, έχει τη βεβαιότητα ότι θα ρυθμιστεί η ασθένειά της και ότι όντως αυτό συμβαίνει κατά παραχώρηση Θεού, επιβραβεύοντάς την για τη βαθιά της πίστη;

Το φάρμακο για τον κορονοϊό και τις υπόλοιπες ασθένειες υπάρχει εδώ και 2020 χρόνια, αλλά δυστυχώς εμείς εθελοτυφλούμε. Είμαστε ανάξιοι να λεγόμαστε τελικά χριστιανοί ορθόδοξοι, όταν δεν είμαστε ικανοί να διακρίνουμε το χρυσάφι που βρίσκεται μπροστά μας,από την ημέρα της βαπτίσεως μας. Μήπως είναι μία εξαιρετική συγκυρία να ξεχωρίσει η ήρα από το σιτάρι; Να τακτοποιήσουμε τους λογισμούς μας και τη σχέση μας με τον Άγιο Τριαδικό Θεό, ο Οποίος βρίσκεται μέσα στο Άγιο Ποτήριο και μας περιμένει; Τόσα χρόνια βαπτισμένοι και δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι κοινωνούμε Σώμα και Αίμα Χριστού και όχι οίνο και ψωμί; Χρειαζόμαστε κατήχηση, εξομολόγηση και πνευματική επανεκκίνηση. Όμως για να επιτρέπει ο Κύριός μας μία τέτοια κατάσταση, δηλαδή να βλασφημηθεί το Όνομά Του, σημαίνει ότι κάτι καλό περιμένει να βγει από όλο αυτό. Αλλά ντροπή και αίσχος μας! Να περιμένουμε να υβρισθεί ο Κύριος και Θεός μας, για να φτάσουμε σε σημείο να ταρακουνηθούμε και να σκύψουμε μέσα μας να δούμε αν έχει μείνει ένα ψίχουλο Ορθοδοξίας. Ας δούμε λοιπόν τι μεγαλείο έχει ο Χριστός μας! Υπομένει τη βλασφημία, για να ξεκαθαρίσουμε τελικά τι είδους Πίστη έχουμε. 

Διαβάζουμε στο ekklisiaonline.gr:


 Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής απαγόρευσε τον ασπασμό του Σταυρού

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέδωσε ανακοίνωση με 10 οδηγίες, στο πλαίσιο προστασίας από τον κορωνοϊό – Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι οι κληρικοί δεν θα προσφέρουν τα χέρια τους για ασπασμό και θα αποφεύγουν να αγγίζουν τους πιστούς είτε με χειραψία είτε με εναγκαλισμό.

Οδηγίες εξέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κκ. Ελπιδοφόρος προς τον κλήρο και τους πιστούς σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στις εκκλησίες.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «σε μια τέτοια κρίση, πρέπει να επαγρυπνούμε ως κοινότητα, μήπως οι εκκλησίες μας γίνουν σημεία μετάδοσης της νόσου» και παράλληλα ζητείται από όσους ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες να προστατεύονται και να αποφεύγουν να παρακολουθούν τις λειτουργίες. “Αυτά τα μέτρα δεν αλλάζουν τις παραδόσεις της Εκκλησίας, αλλά είναι μάλλον προσωρινές προφυλάξεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κρίσης” υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής.

Μεταξύ των μέτρων που λαμβάνονται είναι ότι οι πιστοί δεν θα φιλούν πλέον το χέρι του ιερέα ούτε θα λαμβάνουν το αντίδωρο από τον ίδιο αλλά από το καλάθι.

Αναλυτικά οι οδηγίες προς τους κληρικούς:

1) Όλες οι ενορίες θα παρέχουν σταθμούς στον νάρθηκα και / ή στον κυρίως ναό για τους πιστούς ώστε να απολυμαίνουν τα χέρια τους καθώς εισέρχονται στην Εκκλησία.

2) Ανακοινώσεις θα αναρτηθούν στην είσοδο, οι οποίες θα συνιστούν σε άρρωστα άτομα να μην παρευρίσκονται στις λειτουργίες, αλλά συμμετέχουν μέσω τηλεόρασης ή Διαδικτύου (η διεύθυνση URL πρέπει επίσης να αναρτηθεί).

3) Οι κληρικοί δεν θα προσφέρουν τα χέρια τους για ασπασμό και θα αποφεύγουν να αγγίζουν τους πιστούς είτε με χειραψία είτε με εναγκαλισμό.

4) Ανακοινώσεις θα αναρτηθούν συνιστώντας ο σεβασμός στις εικόνες και στον σταυρό να αποδίδεται μόνο με κλίση.

5) Κανένα βιβλίο – Λειτουργική ή Γραφή δεν θα φυλάσσεται στις θήκες. Οι ενορίτες θα λάβουν οδηγίες να φέρουν τα δικά τους βιβλία από το σπίτι τους.

6) Οι πιστοί δεν θα λάβουν το Αντίδωρον από τους Κληρικούς, αλλά από μόνοι τους όταν φεύγουν από την εκκλησία. Την Τετάρτη (Άγιο Ευχέλαιο), κάθε ιερέας θα χρίσει τον κάθε πιστό χρησιμοποιώντας ξεχωριστά βαμβακάκια.

8) Η Ευχαριστία θα διανεμηθεί όπως συνήθως.

9) Στις τελετές, ο «ασπασμός ειρήνης των κληρικών (“Kiss of Peace”) θα εγίνεται μέσω υπόκλισης τους ενός στον άλλο. Στις ενορίες όπου ο λαός ανταλλάσσει το Kiss of Peace, θα αποφύγουν την επαφή με το να υποκλίνονται ο ένας στον άλλο.

10) Μετά από κάθε λειτουργία όλα τα λειτουργικά αντικείμενα και επιφάνειες να καθαρίζονται προσεκτικά.

Αναλυτικά το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής:

«Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές στον Χριστό, η εμφάνιση της πανδημίας Covid-19 (κορονοϊός) παγκοσμίως και στις Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησε φόβο, άγχος και γνήσια ανησυχία. Όλα αυτά πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και οι φόβοι κανενός δεν πρέπει να απορριφθούν άκριτα. Ήδη, θρησκευτικά σώματα ανταποκρίνονται με παρόμοιους τρόπους, αλλά τρόπους που δεν είναι απαραίτητα συνεπείς. Προκειμένου να βοηθήσουμε τους πιστούς, αυτή η ανακοίνωση έχει σκοπό να μας καθοδηγήσει και να μας ενημερώσει όλους.

Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί γνωρίζουμε ότι ο Θεός χρησιμοποιεί υλικά μέσα για να επικοινωνήσει μαζί μας τις ευλογίες και την παρουσία Του. Η γεμάτη χάρη παρουσία των εικόνων, των λειψάνων, του Αγιασμού, των σταυρών, αντικειμένων (όπως τα λουλούδια) και ακόμη και ο ασπασμός του χεριού ενός ιερέα, μεταφέρουν στον πιστό τη χάρη και την ενέργεια του Θεού. Τα ίδια υλικά στοιχεία που μπορούν να μεταφέρουν τις ευλογίες του Θεού υπόκεινται επίσης στην κατεστραμμένη φύση του έκπτωτου κόσμου. Η επιστήμη και ο λόγος που μας έδωσε ο Θεός απαιτούν να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσουμε τους εαυτούς και τις οικογένειές μας από την εξάπλωση του Covid-19 και κάθε άλλης ασθένειας.

Σε μια κρίση σαν αυτή, πρέπει να επαγρυπνούμε ως κοινότητα, μήπως οι εκκλησίες μας γίνουν σημεία μετάδοσης της νόσου. Τα άχραντα μυστήρια, η Αγία Ευχαριστία, δεν είναι απλά ένα υλικό στοιχείο αλλά το ίδιο το σώμα και το αίμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Ως εκ τούτου, συμβουλεύουμε αυτούς που αισθάνονται σωματικά άσχημα να απέχουν από τις λειτουργικές συγκεντρώσεις μέχρι να είναι σίγουροι για τη διάγνωσή τους. Η ακολούθηση των βασικών βημάτων της καλής υγείας, όπως συνιστάται από τις υγειονομικές αρχές, δεν είναι μόνο λογική, αλλά συνετή και κατανοητή από τους άλλους. Στην πραγματικότητα, είναι μια πράξη αγάπης.

Οι κληρικοί και οι λαϊκοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν βέλτιστες πρακτικές όπως σχολαστικό και λεπτομερές πλύσιμο των χεριών και συχνό καθαρισμό του λειτουργικού χώρου και των αντικειμένων (π.χ. σταυροί, εικόνες κ.λπ.).

Εκείνοι που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες (οι ηλικιωμένοι σε κίνδυνο, αυτοί με κατασταλμένο αυτοάνοσο σύστημα και όσοι πάσχουν από χρόνιες ασθένειες) θα πρέπει να προστατεύουν τον εαυτό τους αποφεύγοντας την παρακολούθηση εκκλησιαστικών λειτουργιών κατά τη διάρκεια της κρίσης. Επίσης, όσοι ταξιδεύουν σε διεθνές επίπεδο, να αποφεύγουν να έρθουν σε εκκλησιαστικές λειτουργίες για περίοδο δεκατεσσάρων ημερών (χρονικό διάστημα επώασης). Χάρη στα θαύματα της τεχνολογίας, ο καθένας μπορεί να επωφεληθεί πλήρως από τις ακόλουθες υπηρεσίες στην τηλεόραση ή στο διαδίκτυο και οι κληρικοί μπορούν να τους επισκεφθούν στο σπίτι για να τους προσφέρουν τα Μυστήρια. Επιπλέον, κανένας δεν πρέπει να επικριθεί γιατί επέλεξε να απέχει για λίγο από τη συμμετοχή τους στις παραδοσιακές λειτουργικές πρακτικές της Αγίας Εκκλησίας μας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δείτε σχετικά:
Η εωσφορική απόφαση της Δ.Ι.Σ. και η παρέμβαση του Καίσαρα Μητσοτάκη για αναστολή της Θείας Λειτουργίας
– Ο Κορονοϊός πετσοκόβει τίς ακολουθίες και στη μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής!
– Ιερώνυμος για κορωνοϊό: Η Εκκλησία εφαρμόζει τις οδηγίες των ειδικών – Δεν έχουμε «μετρητή πίστης»
– π.Νικόλαος Μανώλης, Η Θεία Κοινωνία και οι ασθένειες [ΒΙΝΤΕΟ 2020]
– Τρέμουν τον Κορωνοϊό και στη Βηθλεέμ!
– Εμείς στους ιερούς Ναούς δυναμώνουμε, θεραπευόμαστε και δεν αρρωσταίνουμε… ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – πράξη νομοθετικού περιεχομένου
– Τί μας είπε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον κοροναϊό!
– Άσπρο Μαύρο: Παπικο-ρωνοϊός

Σχετικά άρθρα

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.