Ελένη Καμπούρη
Ειρήνη, αγάπη, θρησκεία και οικολογική θεολογία από τον κ. Βαρθολομαίο
6 Οκτ 2023
Άρθρο της Ελένης Καμπούρη
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μιλά περί ειρήνης στην παπική “μονή” Pannonhalma στην Ουγγαρία
Στην Ουγγαρία βρέθηκε για λίγες μέρες ο κ.Βαρθολομαίος και προέβη ξανά στις γνωστές του πράσινες-οικουμενιστικές αγαπολογίες, μιλώντας φυσικά για ένωση, στο όνομα της απροϋπόθετης αγάπης που όλοι γνωρίζουμε ότι εννοεί.
Πατρ. Βαρθολομαίος και πάπας Φραγκίσκος σε οικουμενιστικές δηλώσεις
Σύμφωνα με δημοσίευμα (1), “ο κ. Βαρθολομαίος πραγματοποίησε την Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, την κεντρική ομιλία κατά την έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Οικουμενικού Συνεδρίου περί ειρήνης, υπό τον τίτλο «Ζήτησον εἰρήνην καί δίωξον αὐτήν» που διοργανώνει η ιστορική ΡΚαθολική Ι. Μονή Pannonhalma στην Ουγγαρία”.
Ο πάπας Φραγκίσκος έστειλε και αυτός μήνυμα το οποίο διαβάστηκε στην έναρξη του συνεδρίου και “πραγματοποιήθηκε επίσημη παρουσίαση της Ουγγρικής μεταφράσεως του βιβλίου «Global Initiatives of Ecumenical Patriarch Bartholomew. Peace, Reconciliation, and Care for Creation» του Ιερολ. Αρχιδιακόνου του Οικουμενικού Θρόνου κ. Ιωάννη Χρυσαυγή”.
Το απόγευμα ο κ.Βαρθολομαίος αφού ξεναγήθηκε στην παπική “μονή”, παρέστη στον “εσπερινό”, “κατά τον οποίο κήρυξε τον θείο λόγο, επί τη βάσει περικοπών (δ´, 7-16) από την Α´ Καθολική Επιστολή του Ιωάννου”. (2)
Οικουμενιστικό παραλήρημα με όχημα την αγάπη και την ειρήνη για απροϋπόθετη συνεργασία και ένωση
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, παραθέτουμε μερικά (3) από όσα είπε ο κ. Βαρθολομαίος, με την βοήθεια της μετάφρασης της Google. Ο κ.Βαρθολομαιος:
– Εκφράζεται με ιδιαιτέρως θερμά λόγια για τους συμμετέχοντες και φυσικά για την εκδήλωση αυτή.
– Προσπαθεί να πείσει το κοινό του ότι είναι υπέρ του διαλόγου και δεν αδιαφορεί για τα σύγχρονα προβλήματα και τις προκλήσεις της εποχής μας, λέγοντας ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η πρώτη Χριστιανική Εκκλησία που ανέδειξε τις πνευματικές και ηθικές διαστάσεις του οικολογικού προβλήματος.
– Μακαρίζει τον αποθανόντα Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη Ζηζιούλα για τον οποίο μας ενημερώνει ότι “τον περιέγραψε ο αδελφός μας Παναγιώτατος Πάπας Φραγκίσκος ως τον μεγαλύτερο σύγχρονο θεολόγο στο σύνολο του χριστιανισμού”.
– Συνεργάζεται με τον πάπα και μας ενημερώνει ότι “Μαζί με τον Πάπα Φραγκίσκο, τονίζουμε τις κοινωνικές διαστάσεις και τις επιπτώσεις της οικολογικής κρίσης και το γεγονός ότι αυτή πρώτα και κύρια επηρεάζει τους αδύναμους και τους φτωχούς της γης”.
– Η ειρήνη, η αγάπη και η ενότητα είναι ο αγώνας της σημερινής “οικουμενικής κίνησης” ιδρυτικό μέλος της οποίας είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
– Ο διάλογος μεταξύ της παπικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας θεωρήθηκαν κινήματα ειρήνης και ο διάλογος αυτός θεωρείται επιτυχημένος, δίνοντας ως παράδειγμα την αγαστή συνεργασία του Πατριάρχη Αθηναγόρα με τον πάπα Παύλο ΣΤ’, τους οποίους τολμά και χαρακτηρίζει ως “οι «μακάριοι ειρηνοποιοί», που θα ανακηρυχθούν «υιοί του Θεού» (Ματθαίος 5.9)”.
– Οι πάπες Παύλος ΣΤ’, Ιωάννης Παύλος Β’, Βενέδικτος ΙΣΤ’ και Φραγκίσκος επισκέφθηκαν την Κωνσταντινούπολη. Το Βατικανό επισκέφθηκαν Οικουμενικοί Πατριάρχες, μεταξύ των οποίων ο Πατρ. Αθηναγόρας, ο Πατρ. Δημήτριος, καθώς και ο ίδιος ο κ. Βαρθολομαίος και παρευρέθηκαν και στην τελετή ενθρόνισης του πάπα Φραγκίσκου, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία. Είχαν επίσης ένα κοινό προσκύνημα και συνάντηση ο πάπας Φραγκίσκος και ο κ. Βαρθολομαίος, στην Ιερουσαλήμ τον Μάιο του 2014. Όλα αυτά τα περιγράφει με ιδιαίτερο θαυμασμό.
– Μας υπενθυμίζει τα λόγια του αποθανόντος Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού Χαρκιανάκη: “ο θεολογικός διάλογος, ως κορυφαία πνευματική προσπάθεια, «δεν χρειάζεται μόνο την αδιάλειπτη συνοδεία της προσευχής πριν και κατά τη διάρκεια αυτής της εργασίας. Και αυτός ο ίδιος ο διάλογος, ως προσπάθεια, είναι η πιο ιερή μορφή προσευχής»”.
– Κοινός στόχος αποτελεί- σύμφωνα με τα λεγόμενά του- “όπως σημείωσε η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η «τελική αποκατάσταση της ενότητας στην αληθινή πίστη και αγάπη»” και φυσικά “ο αγώνας για την ενότητα του χριστιανικού κόσμου συμβάλλει ουσιαστικά στην προώθηση της θρησκευτικής ειρήνης, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την παγκόσμια ειρήνη” (απροϋπόθετα, αναρωτιόμαστε εμείς;).
– Μίλησε για την αναγκαιότητα επίτευξης της ειρήνης μεταξύ του ανθρώπου και της υλικής κτίσεως.
– Αναφέρθηκε στην “οικολογική θεολογία” που ανέπτυξε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και επηρέασε, όπως είπε, τον παπισμό, τον προτεσταντισμό αλλά και γενικά όλους τους Διαχριστιανικούς Οργανισμούς.
– Ο διαχριστιανικός και διαθρησκειακός διάλογος είναι αυτός που θα βοηθήσει να επικρατήσει η ειρήνη στον κόσμο.
– Δεν επιδιώκει τον πόλεμο αλλά την ειρήνη, λέει όχι στην διαμάχη αλλά ναι στην ομοφωνία, όχι στην υπερηφάνεια αλλά ναι στην ταπείνωση, όχι στο μίσος αλλά ναι στην αγάπη.
– Εκφράζει την βεβαιότητα ότι η παπική Μονή Pannonhalma αποτελεί “ορατό σύμβολο της δυνατότητας και της ευκαιρίας για τις Εκκλησίες να ξεπεράσουν τα λάθη του παρελθόντος, να επανασυνδεθούν μεταξύ τους και με την αποστολή και το μήνυμα της Θείας Αγάπης ….”.
– Με όχημα την αγάπη να επιδοθούν σε κοινή προσπάθεια για οικουμενιστικές και διαθρησκειακές δράσεις.
Ας μιλήσουν οι Άγιοί μας
Γι αυτά και ακόμα περισσότερα αγόρευσε στην ομιλία του στην παπική μονή, επιβεβαιώνοντας όσα προφήτευσε ο Αγ. Ανάτολιος της Όπτινα(4), “ Ὁ ἐχθρὸς τοῦ ἀνθρωπίνου γένους θὰ ἐνεργεῖ μὲ πονηρία…Δὲν θὰ ἀρχίσει κατ᾽ εὐθείαν νὰ ἀπορρίπτη τὰ δόγματα τῆς Ἁγίας Τριάδος, τὴν θεότητα τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ καὶ τὴν ἀρετὴ τῆς Θεοτόκου, ἀλλὰ θὰ ἀρχίση ἀνεπαισθήτως νὰ διαστρέφη τὶς διδασκαλίες καὶ τοὺς θεσμοὺς τῆς Ἐκκλησίας καὶ τὸ πραγματικὸ νόημά τους, ὅπως μᾶς παρεδόθησαν ἀπὸ τοὺς Ἁγίους Πατέρες ἐν Ἁγίῳ Πνεύματι”.
Δεν χρειάζεται να μιλήσουμε εμείς για τα φρονήματα του κ.Βαρθολομαίου. Τα λεχθέντα και πραχθέντα του καταδεικνύουν ποιος είναι, τι πρεσβεύει και τι ευαγγελίζεται(5). Δεν φτάνει η προσωπική του πνευματική κατηφόρα αλλά αποδίδει τις πράξεις του στην Μητέρα Εκκλησία, σαν να είναι ο ίδιος η εκκλησία.
Χρειαζόμαστε επειγόντως έναν Πατριάρχη σαν τον Ιερό Χρυσόστομο ή τον Μέγα Βασίλειο. Να βάλει τέλος στις αιρέσεις, στον οικουμενισμό, στα σχισματοαιρετικά μορφώματα, να καταδικάσει με σφοδρότητα τις παγανιστικές οικολογικές θεολογίες-θολολογίες, την ειδωλολατρία της Μητέρας Γης, το παρδαλό δαιμόνιο του βδελυρού πάθους της ομοφυλοφιλίας, τον πανσεξουαλισμό, την παιδεραστία και τόσα άλλα. Ατελείωτος ο κατάλογος των ηθικών και πνευματικών εκτροπών για τον οποίο, δυστυχώς, ο κ.Βαρθολομαίος τηρεί σιγή ιχθύος.
Πρέπει να γίνουμε ανδρείοι όπως μας προτρέπει ο Μακαριστός Αυγουστίνος Καντιώτης. “…Διαμαρτυρόμενος ὁ λαὸς κατὰ τῶν ἀναξίων ἀρχιερέων δὲν ἀσεβῇ, διότι·Ὁ εὐσεβὴς λαὸς κατὰ τὸ κανονικὸ δίκαιο εἶνε ὁ ΦΡΟΥΡΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ καὶ ἔχει ὑποχρέωσι, ὅσες φορές κάποιος ἀρχιερεὺς παρεκκλίνει ἐκ τῶν γραμμῶν τῆς Ὀρθοδοξίας καὶ γυμνῇ τῇ κεφαλῇ κηρύττει κάτι ποὺ εἶνε ἀσυμβίβαστον μὲ τὴν Ὀρθόδοξη πίστι, ὁ λαὸς ὄχι μόνον πρέπει νὰ διαμαρτύρεται, γιὰ τὴν παρεκτροπή, ἀλλὰ καὶ νὰ διακόπτῃ κάθε πνευματικὴ σχέση με τον παρεκτρεπόμενο ἀρχιερέα”.(6)
Αμήν γένοιτο!
- (1)https://greek.vema.com
- (2)https://ec-patr.org
- (3)https://ec-patr.org
- (4)https://katanixi.gr
- (5)https://katanixi.gr
- (6)https://katanixi.gr
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI
Δείτε σχετικά:
– Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος – Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Παράλληλοι ή αντίθετοι οι δρόμοι τους;
– Από (Οικουμενιστική) επίσκεψη σε επίσκεψη…