Επικαιρότητα

«Εις μνημόσυνον αιώνιον, παπά Αντώνη με το καλό στον Παράδεισο»

εικόνα άρθρου: «Εις μνημόσυνον αιώνιον, παπά Αντώνη με το καλό στον Παράδεισο»

Φεύγεις όμως γεμάτος εφόδια ζωής αιωνίου, πρώτον εξαιτίας της καλής σου καρδιάς και δεύτερον για το πλούσιο έργο που άφησες πίσω στην Τριανδρία ως απαύγασμα της μεγάλης σου πίστης προς τον Τριαδικο Θεό!

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ως γνήσια πνευματικά τέκνα του μακαριστού πατρός Νικολάου Μανώλη, όλοι εμείς οι συντελεστές κυρίως του Ιστολογίου «Κατάνυξη», αποχαιρετούμε με αυτές τις λίγες γραμμές, τον προσφιλή και ευλαβή ιερέα της Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού, μακαριστό πλέον Αρχιμανδρίτη, πατέρα Αντώνιο Πακαλίδη.

Με λύπη πληροφορηθήκαμε αργά το μεσημέρι της 1ης Φεβρουαρίου 2022 την είδηση της κοιμήσεώς του. Καλό ταξίδι παπά Αντώνη! Με το καλό στον Παράδεισο και καλή αντάμωση με τον αγαπημένο μας γέροντα, τον παπά Νικόλα Μανώλη.

Ήσουν ένας από τους τελευταίους ιερείς που συλλειτούργησε μαζί του, πριν από την διακοπή μνημοσύνου που έκανε στον οικείο του Μητροπολίτη κ. Άνθιμο, για λόγους Πίστεως τον Φεβρουάριο του 2017. Σου οφείλουμε μία τελευταία ευχαριστία λοιπόν, γιατί ήσουν ο μόνος ίσως από τους μητροπολιτικούς ιερείς που κατάλαβες την ζέουσα πίστη της καρδιάς του και τη γεμάτη καλοσύνη ψυχή του. Τον έστειλαν σε σένα εν είδει «τιμωρίας» και «παιδαγωγίας», μετά από δικαστήρια και πολλές ταλαιπωρίες, με μόνο αδίκημα την αντιοικουμενιστική του δράση και τον υπερβάλλοντα ζήλο Χριστού. Σαν να μην είναι αυτό το ζητούμενο για τον καθένα μας από τον ίδιο τον Χριστό. «Ζεστούς σας θέλω στην Πίστη και όχι χλιαρούς… Τους χλιαρούς θα τους εμμέσω…», έτσι δεν λέει διαχρονικά το Πανάγιο στόμα Του;

Τιμωρήθηκε λοιπόν και στάλθηκε άρον άρον από τον προφήτη Ηλία Άνω Πόλεως όπου πάνω από εικοσαετία επαξίως υπηρετούσε, σε σένα στον Άγιο Σπυρίδωνα Τριανδρίας. Με εντολές όμως ρητές και κατηγορηματικές. Οι εντολές αφορούσαν εσένα αυτήν την φορά. Να μην τον αφήσεις σε χλωρό κλαρί. Να βρεις τρόπο να τον τυλίξεις σε μια κόλλα χαρτί για τις «παρατυπίες» του, ασκώντας όση περισσότερη σκληρότητα μπορούσες προς το πρόσωπό του. Αυτό το σχέδιο άλλωστε είχε πετύχει ήδη μια φορά με τους προηγούμενους συνεφημερίους του και τους έδωσε τα τεκμήρια ενοχής που έψαχναν για την «σταύρωσή» του. Γιατί όχι και τώρα;…

Έτσι πίστευαν πως το ίδιο ακριβώς θα κάνεις κι εσύ, ως πειθήνιο όργανό τους, χάριν του επαίνου τους, αλλά και με το δέλεαρ πιθανού «προβιβασμού» σου. Πολλοί προβιβάστηκαν εκείνο το διάστημα εξ’ αφορμής της δίωξης του παπά Νικόλα που ακροβατούσε στα όρια της Ορθοδοξίας, όπως διατείνονταν κακεντρεχώς.

Προς τιμήν σου όμως εσύ παπά Αντώνη δεν υπέκυψες σε αυτόν τον πειρασμό. Σε κέρδισε αμέσως το άδολο του χαρακτήρος του μακαριστού γέροντά μας, γιατί σε αντίθεση με κάποιους άλλους, εσύ ήσουν καλόψυχος και καλλιεργημένος. Είδες από την πρώτη στιγμή που τον συνάντησες στο γραφείο σου, ένα «δαρμένο σκυλί» στο πρόσωπό του, όπως ομολόγησες στον ίδιο και στην παπαδιά του αργότερα. Τον λυπήθηκες, τον αγκάλιασες, τον σεβάστηκες. Σεβάστηκες όλον αυτόν τον αγώνα του και την αγωνία του και ζήσατε τα λίγα χρόνια της συνεφημερίας σας μαζί και με τους υπόλοιπους αξιόλογους ιερείς του Αγίου Σπυρίδωνα, ζωήν χαρισάμενην όπως λέει ο λαός.

Πάντα σε μνημόνευε με αγάπη και ευγνωμοσύνη όλα αυτά τα χρόνια της Αποτείχισής του ο παπά Νικόλας. Δίσταζε όμως να εκφραστεί δημόσια, γιατί φοβόταν ότι θα σου κάνει κακό με αυτόν τον τρόπο. Άλλος έπρεπε να φαίνεσαι στην Μητρόπολη. 

Μην φοβάσαι όμως κανέναν παπά Αντώνη! Κανείς δεν μπορεί να έρθει τώρα και να σου ζητήσει τα «ρέστα» για όλα αυτά… Αντίθετα, πιστεύουμε ακράδαντα πως δι’ ευχών του μακαριστού γέροντά μας θα αποζημιωθείς επάξια από τον Ελεήμονα και Πλουτανοδότη Κύριο (έκφραση που χρησιμοποιεί ο ‘Οσιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής), για την αγάπη που μας έδειξες. Ουράνιος θα είναι πλέον ο μισθός σου από Αυτόν που ετάζει νεφρούς και καρδίας. Δικό Του θέλημα άλλωστε ήταν να παρέλθεις και εσύ από αυτήν την μάταιη ζωή. Φεύγεις όμως γεμάτος εφόδια ζωής αιωνίου, πρώτον εξαιτίας της καλής σου καρδιάς και δεύτερον για το πλούσιο έργο που άφησες πίσω σου στην Τριανδρία ως άξιος ποιμήν τους όλα αυτά τα χρόνια. Πολλοί θα σε κλάψουν παπά Αντώνη, ανάμεσά τους και εμείς.

Ένας προς έναν ερχόμαστε νοερώς με πρώτον και καλύτερον τον ευλαβέστατο λευίτη ιερέα παπά Χαράλαμπο Μανώλη, πατέρα του παπά Νικόλα μας, να πάρουμε την αγία ευχή σου. Ασπαζόμενοι την δεξιάν σου, σου ευχόμαστε εκ βάθους ψυχής, με το καλό στον Παράδεισο παπά Αντώνη και καλή αντάμωση!

Σε ευχαριστούμε για όλα!

Μετά τιμής,

Τα μέλη του Ιστολογίου «Κατάνυξη»

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

Πατερικά

23 Φεβ

Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης: Τι κακά κάνουν οι Χριστιανοί στις απόκριες…

Πανηγυρίζει η ασέλγεια γιορτάζει η ακολασία ευφραίνεται η μέ­θη αγάλλεται η τρυφή και η ασωτεία χορεύει ο διάβολος με δέκα μανδύλια.. Τον μισούν αυτόν τον Άγιο οι δαιμονισμένοι οικουμενιστές, που...

Ο Άγιος Ευστάθιος Αντιοχείας ο Ομολογητής

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη. Η μαχητικότητά του και η εμμονή του στην ορθή διδασκαλία του Ευαγγελίου τον έκαναν να ξεχωρίσει κατά την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, όπου μαζί με τον Άγιο Αθανάσιο έλεγξαν το δόγμα της δυσσεβείας του Αρείου…

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.