Επικαιρότητα

Εκκλησία… κάτι ακόμη στη ζωή σου; Λυπάμαι αλλά έφαγες πόρτα, φίλε μου

...Έφαγες πόρτα. Την πόρτα στην έκλεισε ο Δεσπότης σου (!!!), που είπε να μη γίνονται Απόδειπνα στην ενορία σου, ούτε Προηγιασμένες, ούτε Χαιρετισμοί…. γιατί μπορεί να μολυνθείς

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com τα τρία ακόλουθα άρθρα του παπα – Παύλου Καλλίκα, Εφημέριου του Ι. Ν. Παναγίας Ιλαριώτισσας Ποταμού Κυθήρων:


1.

Εκκλησία… κάτι ακόμη στη ζωή σου;

Λυπάμαι αλλά έφαγες πόρτα, φίλε μου.

(Ένα άρθρο αφιερωμένο στους υποκριτικά σκεπτόμενους και υβριστικά φερόμενους εναντίον του Εκκλησιασμού)

Το “κακό” το περιμέναμε. Αιώνες τώρα λειτουργούν οι πνευματικοί νόμοι και δεν ξεγελιούνται με το τίποτα. Αποστασία οδηγεί σε παιδαγωγία. Οι Έλληνες ειδικά, τουλάχιστον από τα χρόνια του Ομήρου, είμαστε αδικαιολόγητοι αν το αγνοούμε αυτό.

Και; Ο κόσμος συγχύστηκε. Απόλυτα φυσιολογικό. Όταν δεν τα έχεις βρει με τον εαυτό σου και τον Θεό σου, στο πρώτο τσακ!… άγεσαι και φέρεσαι ως έρμαιο και ως φελλός. 

Βγήκαν λοιπόν οι “παραδοσιακοί” χριστιανοί πολιτικοί και είπαν “Μην πάτε στις Εκκλησίες”. Αναμενόμενο, και μπράβο τους που δεν διέψευσαν τους προηγουμένους τους.

Βγήκαν οι “παραδοσιακοί” αριστερόφρονες και είπαν “Να κλείσουν οι Εκκλησίες”. Επίσης, αναμενόμενο και λογικό. Αυτή είναι η ιστορία τους και τα πιστεύω τους. Σεβαστό.

Βγήκαν οι γιατροί και είπαν τα ιατρικά ανακοινωθέντα τους. Λογικό και επαγγελματικό.

Βγήκαν οι Ιταλοί, χρόνια τώρα ουμανιστές, με την ανθρωποκεντρική θεώρηση που έχουν για τον θεό τους και κλείσανε τις εκκλησίες τους. Και κλείστηκαν κάποιοι ερμητικά σπίτια τους με τα πτώματα τους, ζωντανά “πτώματα” και οι ίδιοι δίνουν “συμβουλές”. 

Ωραία, όλοι αυτοί. Έπραξαν ότι ξέραν, είπαν ότι αισθάνονταν. Όλα καλά.

Μα τώρα ας έλθουμε στους “δικούς μας”, και ας προειδοποιήσω ότι θα πονέσει.

Αιώνες τώρα… στην Πατρίδα μας σε κάθε κίνδυνο, πόλεμο, “κακό”, (διαβάζεις Έλληνα γονιέ την Ιστορία στα παιδιά σου), η Εκκλησία ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ. Και το γνωρίζεις. Παπάδες – ιεραπόστολοι στη τουρκική σκλαβιά, κοντά 4 αιώνες, μάζευαν Χριστιανούς και τους ξεστράβωναν, παπάδες και μοναχές και μοναχοί δεν άφηναν τον λαό απαίδευτο, παπάδες εκποιούσαν σκεύη της Εκκλησίας για τον πόλεμο και την απελευθέρωση, με αίμα ελληνικό να χύνεται και να ποτίζει ανεξίτηλα την Ελληνική γη. Παπάδες έμπαιναν μπροστάρηδες σε αγώνες, το ίδιο και αργότερα… Μητροπολιτάδες στην Σμύρνη… Δεσποτάδες στην Μακεδονία οργάνωναν αντίσταση… (Να ΄χαμε, όχι πολλούς, μα μοναχά έναν από αυτούς και σήμερα!!!) Κάποιοι βέβαια νεοέλληνες τώρα θα τους κατηγορούσαν όλους τους παραπάνω ως έχοντες ευθύνη τάχατες που ξεστράβωναν τα παιδιά για να σκέφτονται ελεύθερα, που έστελναν τα παιδιά στον πόλεμο και ευλογούσαν τους αγώνες τους και τρέχαν στην πρώτη γραμμή να τα κοινωνήσουν. Άλλο αν τώρα, οι επιπόλαιοι αυτοί νεοέλληνες, είναι ελεύθεροι σε μια ελεύθερη πατρίδα.

Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι βιώνουμε σήμερα μια μορφή πολέμου.

Ωραία… θα βιαζόμασταν να πούμε, όλοι εμείς οι ορθόδοξοι Έλληνες, να τρέξουμε στις Εκκλησιές μας σαν τους παππούδες μας, και τους πατεράδες μας. Να!! Αυτός είναι λόγος να εντείνουμε “έτι και έτι” την λειτουργική ζωή μας. Κοίταξε, ο εχθρός – ιός απειλεί την ζωή μας, ίσως και να πρέπει να ζήσουμε με αυτόν τον φόβο για μήνες ακόμη, όπως λένε οι λοιμωξιολόγοι. Είναι ανεξέλεγκτος. Τι να κάνουμε; Να ευκαιρία να διερωτηθούμε βαθύτερα –“Που είναι το φάρμακο; Ποιός θα με στηρίξει την δύσκολη αυτή ώρα μου; Που να καταφύγω;;;” 

Στην Εκκλησία!!! Τι στο καλό; αυτή πάντα ήταν ΑΝΟΙΧΤΗ και πάντα τους δεχόταν ΟΛΟΥΣ αρρώστους και “αρρώστους”!!!

Έλα ντε, όμως αδερφέ, που δεν είναι έτσι. 

Έφαγες πόρτα, φίλε μου. Σε πονάει και με πονάει το ίδιο σαν παπάς που είμαι, αλλά στο λέω: –Εκκλησία… δεν έχει. Σε λίγο θα μας τελειώσει.

– Έφαγες πόρτα. Την πόρτα στην έκλεισε ο Δεσπότης σου (!!!), που είπε να μη γίνονται Απόδειπνα στην ενορία σου, ούτε Προηγιασμένες, ούτε Χαιρετισμοί…. γιατί μπορεί να μολυνθείς. Μπορεί να σου απαγορεύσει αργότερα και το Ευχέλαιο, γιατί όχι και την Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση, με το ίδιο πάντα σκεπτικό: – Μην έχουμε την ευθύνη και μολυνθεί ο πιστός.

– Έφαγες πόρτα. Την πόρτα στην έκλεισε ο “πιστός” που κατέβασε το πηδάλιο (ανάθεμα και αν το έχει ξαναπιάσει στα χέρια του) και το πόσταρε στο blog του. Μην κοινωνάς, μπορεί να κολλήσεις.  -Σοβαρά βρε φίλε, αυτό το λέγαν και οι “πιστοί” που κοινωνούσαν “για το καλό” κάθε Πάσχα “ψωμάκι και κρασάκι” για το “χρυσό δοντάκι”. Τι καινούριο μας πουλάς; – Τι καινούριο; Να, λες, οι ασθενείς πρέπει να κοινωνάνε με άλλο τρόπο από τους υγιείς, διότι, λές, μπορεί να κολλήσουν. Λες δηλαδή, ότι η μόλυνση στην Αγία Λαβίδα από το σάλιο του αρρώστου που κοινωνεί θα έχει τόσο δυνατά μικρόβια … που ο επόμενος από σένα θα αρρωστήσει. Λες, ανόητε άνθρωπε, ότι εσύ σκέφθηκες τον τρόπο να προφυλάξεις τους υγιείς, συμβουλεύοντας τους να απέχουν από την Θ. Κοινωνία! Λες, αφελή άνθρωπε, ότι είσαι θεός στην θέση του Θεού και θέλεις να σώσεις αυτόν που θα τολμήσει… να κοινωνήσει τον Θεό !;!; Είσαι θεός, όντως, χωρίς πλάκα, αλλά όταν είσαι ενωμένος με τον Θεό και όχι όταν απέχεις και αποτραβιέσαι από Αυτόν.

– Έφαγες πόρτα φίλε μου από τους συγγενείς σου. Ναι μου το είπες …μπορεί να σε διώξουν και από το σπίτι σου, ο πατέρας και η μάννα σου, επειδή επιμένεις να πηγαίνεις Εκκλησία και να τους “φέρνεις τον ιό”. Σου απαγόρευσαν, δηλαδή, να διατηρείς πνευματικό σύνδεσμο με την ΖΩΗ.

Κοίταξε όμως μην απογοητεύεσαι. Υπάρχουν και άλλες πόρτες να ανοίξεις. Γιατί εκεί μπορεί να σε οδηγήσει το κλείσιμο της πόρτας της μόνης παρηγοριάς και ίσως μοναδικής εξόδου που είχες, δηλαδή, της Εκκλησίας.

Ανοίγουν άλλες πόρτες, φίλε μου.

Mια από αυτές; Η πόρτα του Internet. Κάθισε αναπαυτικά στην γυριστή καρέκλα σου και μην κάνεις ρούπι. Σε μια βδομάδα δεν θα κοιμάσαι από την έννοια, από τον φόβο (-μπας και είμαι άρρωστος;;)… Σε δυο βδομάδες θα εμφανίζεις ψυχολογικά. Σε τρεις βδομάδες …. χαπάκια. Εντάξει… θα ήταν τραβηγμένο να αυτοκτονήσεις. Τουλάχιστον όμως, δεν θα πας από Κορονοϊό, που τόσο πολύ φοβάσαι. Αυτό δεν είναι το ζητούμενο σου;

– Μια άλλη πόρτα είναι η τηλεόραση. Κάθισε στον άνετο καναπέ σου και μην χάσεις δελτίο ειδήσεων με προγνωστικά, δεδομένα, αναλύσεις για το μοναδικό θέμα του σύμπαντος, της εξάπλωσης,  δηλαδή, του ιού. Το θέμα που πρέπει να αφορά όλη την ύπαρξη σου. Ψυχή και σώμα. 

– Ξύπνα !!!… ήδη είσαι “άρρωστος”, και ας μην έχεις συμπτώματα.

Όλοι προτείνουν “σωτήρια” μέτρα αποφυγής. Τι, λοιπόν; δεν θα φας; δεν θα πας στον γιατρό; ακόμη και με την ιδέα μόνο ότι μπορεί να είσαι άρρωστος; δεν θα ψωνίσεις; δεν θα ακουμπάς τίποτα με τα χέρια σου;

– Όχι, βρε φίλε, θα μου πεις. Δεν είπαμε και έτσι. Εντάξει, θα προσέχουμε, όσο μπορούμε. Πρέπει να τραφεί το σώμα μας. Δεν θα λιμοκτονήσουμε. Και σούπερ μάρκετ θα πάμε, και στον γιατρό θα πάμε, και όπου χρειαστεί θα πάμε, μόνο …. στην Εκκλησία δεν θα πάμε γιατί εκεί… κολλάει

– Μα πόσο “κολλημένος” με την Εκκλησία είσαι, αδερφέ μου; Μιλάς για την 1 ώρα, την 1 μέρα της εβδομάδος, τις 4 φορές τον μήνα; Σύνολο 4 ώρες τον μήνα (εντάξει… έβαλα το μάξιμουμ που πας στην Εκκλησία). 

– Πόσο “κολλημένος” είσαι φίλε μου; Όταν περνάς 8 ώρες κάθε μέρα στο εργασιακό σου περιβάλλον (από την Βουλή των βουλευτών ως το μικρότερο μίνι μάρκετ) δηλαδή 160 ώρες τον μήνα (δεν βάζω υπερωρίες),  3 ώρες την βδομάδα στα κάθε είδους ψώνια σου, δηλαδή 12 ώρες τον μήνα, και 16 ώρες το 24ωρο με τα υπόλοιπα μέλη της οκογένειάς σου στο σπίτι (το κάθε μέλος μπορεί να είναι φορέας), δηλαδή 480 ώρες τον μήνα. Σύνολο 652 ώρες !!!!

– Πόσο αλήθεια κολλημένος, από άλλον ιό όμως, που δεν θεραπεύεται με εμβόλιο, είσαι ήδη, φίλε μου; Όταν δεν σου φταίνε οι 652 ώρες, αλλά οι 4 ώρες στο σπίτι του Θεού Πατέρα μας;;; Διαβάζεις στην καινή Διαθήκη: “Γίνεται κάποιος γιος να ζητήσει από τον πατέρα του ψωμί και να του δώσει πέτρα; Γίνεται να του ζητήσει ψάρι και να του δώσει φίδι; Αν λοιπόν εσείς που είσθε πονηροί ξέρετε να δίνετε καλά δοσίματα στα παιδιά σας, πόσο μάλλον ο Πατήρ ο ουράνιος, θέλει δώσει Πνεύμα Άγιο σε εκείνους όπου του ζητούν. (Λουκ.11,11) Το καταλαβαίνεις αυτό ;;;

– Είμαστε αδικαιολόγητοι δεσποτάδες, παπάδες και πιστοί, όταν ενσπείρουμε τον φόβο και τον επιτείνουμε με τα “σωστικά” μέτρα των ανθρωπίνως σκεπτόμενων ανθρώπων, που ποτέ όμως, προς απογοήτευση πολλών, δεν θα είναι επαρκή και αποτελεσματικά. Και το γνωρίζουμε αυτό. Είμαστε αδικαιολόγητοι εμείς οι τάχατες “σωτήρες” που από “αγάπη” “συμβουλεύουμε” τους ανθρώπους να ΜΗΝ έρθουν στην Εκκλησία. Σκέψου Δέσποτα και παπά: -Αν μας βλέπουν κακομοίρηδες και φοβισμένους τα ποίμνιά μας, τι θα πουν “οι μη έχοντες ελπίδα”; Θα γίνουμε περίγελως του κόσμου αν αντιδρούμε σαν …τον ΟΗΕ.

Δέσποτα και παπά, μήπως η Εκκλησία είναι γυμναστήριο ή κολυμβητήριο ή σωματείο ή φροντιστήριο ή κάποια ανώνυμη εταιρεία;

Δέσποτα και παπά, μήπως νομίζεις ότι έχεις το δικαίωμα να κλείνεις Εκκλησίες από “ποιμαντική μέριμνα”;

Δέσποτα και παπά η Εκκλησία που εφημερεύεις είναι ανώτερη από κάθε τι άλλο. Κοίτα επάνω στην Άγια Τράπεζα Ποιος βρίσκεται.

Δέσποτα και παπά θα στερήσεις από τον πιστό το αναφαίρετο δικαίωμα του να κοινωνήσει ή να λατρεύσει στην Σύναξη τον Θεό του; Ποιός είσαι;

Μα για αυτό τάχθηκες. Για αυτό  ΕΦΗΜΕΡΕΥΕΙΣ.

ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΑΜΑ ΝΑ ΕΦΗΜΕΡΕΥΕΙΣ. 

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΕΦΗΜΕΡΕΥΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΖΥΜΗ. 

ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟ  ΠΙΣΤΟ.

17.3.2020

παπα – Παύλος Καλλίκας
Εφημέριος
Ι. Ν. Παναγίας Ιλαριώτισσας
Ποταμού Κυθήρων

2.

Το κατ’ οικονομίαν, η φανέλα και η… ποδαψία.

-Μια φορά και έναν καιρό, ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός έλεγε ανάμεσα σε άλλα άγια και σπουδαία: “αν απαντήσω ένα παπά και ένα Άγγελο, πρωτύτερα θε να χαιρετήσω τον παπά, παρά τον Άγγελον, διατί…”.

-Μια φορά και λιγότερο καιρό, ο Άγιος Νικόλαος ο Βελιμίροβιτς έλεγε: ” …όταν λοιπόν του ασπάζεσθε το χέρι (του παπά) προσκυνάτε την ιερωσύνη του, που φθάνει διαδοχικά από τον Χριστό και τους Αποστόλους μέχρι τον ιερέα σας. Όταν φιλάτε το χέρι του παπά σας φιλάτε ολόκληρη την αλυσίδα των Οσίων και Αγίων ιερέων και Ιεραρχών, από τους Αποστόλους μέχρι σήμερα”.

-Εδώ και αρκετό καιρό, ακούμε το “κατ’ οικονομίαν”. Δηλαδή με απλά λόγια βλέπουμε “εκπτώσεις”. Πως πας σε ένα μαγαζί και βρίσκεις ένα προϊόν με την αρχική του τιμή διαγεγραμμένη με έναν παχύ κοκκινωπό μαρκαδόρο και από κάτω την τιμή “της ξεφτίλας”; κάτι τέτοιο, (όταν φθάνει το προϊόν να ξεπουλιέται, αγγίζοντας το τσάμπα).

-Εδώ και πολύ καιρό, “τσάμπα μάγκες” του Εκκλησιαστικού χώρου (“αγαπούληδες” τους αποκαλούν ειρωνικά τα εκκλησιαστικά blog) κάναν την ζημιά τους. Τι κάναν; Πέτυχαν, με την ανθρώπινη προσπάθεια τους, να ξεχειλώσουν την φανέλα. Αυτό το ζεστό ρούχο που φοράμε κατάσαρκα, και από πάνω μετά προσθέτουμε ότι ρούχο μας αρέσει. Ξεχείλωσαν, λοιπόν, την φανέλα που μας κρατάει ζεστούς με την άκριτη και ξεχειλωμένη “κατ’ οικονομία” τους. “Δεν χρειάζεται να φοράς ράσα παπά”, έλεγαν, και έβγαζαν το συμπέρασμα “για αυτό τώρα οι νέοι δεν γίνονται παπάδες”, “δεν χρειάζονται τα γένια και τα μαλλιά” και κάτι τέτοιες μόδες του εξωτερικού. Και φώναζε από καιρό ο κυρ – Κόντογλου : ” και αηδιάζει κανείς να βλέπει ξουρισμένους σβέρκους, μάγουλα σαν καθαρισμένα αυγά, προγούλια, έκφραση τραπεζίτη ή οπερατέρ του κινηματογράφου, χειρονομίες και φωνές της πιάτσας…”.

-Μα η φανέλα καιρό με τον καιρό, ξεχείλωνε κι άλλο στο όνομα “της αγάπης” και της “ποιμαντικής διακονίας”: “Δεν χρειάζεται η εξομολόγηση, 1-2 φορές τον χρόνο φθάνει”, “δεν χρειάζονται τα πολλά “Κύριε ελέησον και οι μετάνοιες”, “κοινώνησε δεν πειράζει θα κάνεις και πιο ύστερα τον θρησκευτικό γάμο”. Αλλού άκουγες τα ευτράπελα “μπορεί να μην πηγαίνω εκκλησία, άλλα μέσα μου πιστεύω πιο πολύ από αυτούς που πάνε”, “εγώ την πίστη μου την έχω μέσα, δεν χρειάζομαι τα άλλα” και κτυπούσαν το στήθος τους, κ.α. ασυνάρτητα.

Η φανέλα τελικά ξεχείλωσε, έγινε άστα να πάνε. Τρέχει ο τρομαγμένος χριστιανός να μπει να ζεσταθεί και να κουρνιάσει μια σταλιά… και “κολυμπάει” στην ξεχειλωμένη φανέλα. Μα αυτό δεν είναι Εκκλησία είναι… μια δημόσια υπηρεσία. Την κλείνουν και την ανοίγουν όποτε θέλουν κρατικοί και εκκλησιαστικοί. Διατείνονται κάποιοι Αρχιερείς: “Ό, τι πει η πολιτεία…” και διερωτόμαστε… αν το κράτος είναι άθεο;… Και αν ο εκάστοτε πρωθυπουργός ή υπουργός είναι άγευστος της μυστηριακής ζωής; και αν έχει ψηφίσει αντίθεους νόμους; και να θέλει να βγάλει από το σύνταγμα κάθε τι χριστιανικό; …και αν ο νόμος του κράτους αντιβαίνει τους πνευματικούς νόμους της Εκκλησίας; …και αν ο Δεσπότης (για να έρθουμε στα δικά μας)… δίνει την ευχή του με τα πόδια;;; Αλήθεια, μη γελάτε, μου το είπε μια γιαγιά από το μπαλκόνι της το πρωί: “Τα είδες, με τα πόδια θα δίνεις την ευχή σου, σαν τον Δεσπότη στην τηλεόραση”. Λύθηκα στα γέλια, λέω “πάει η γιαγιά τα ‘χασε”. Μα είδα… και χτυπιόμουν σαν το χταπόδι …. -Δέσποτα στα παπούτσια η Αρχιεροσύνη σου;… Μα δεν είναι δική σου …δεν την απόκτησες μόνος σου…. σου δωρίθηκε από τον Θεό… τέτοια έκπτωση; Θα υποστούμε και αυτά; Τι να πώ; ). Δεν διαβάσαμε καλά το ” καὶ μὴ συσχηματίζεσθε τῷ αἰῶνι τούτῳ, ἀλλὰ μεταμορφοῦσθε τῇ ἀνακαινώσει τοῦ νοός ὑμῶν, εἰς τὸ δοκιμάζειν ὑμᾶς τί τὸ θέλημα τοῦ Θεοῦ τὸ ἀγαθὸν καὶ εὐάρεστον καὶ τέλειον.” (προς Ρωμαίους 12,2).

Κάπως έτσι, το “κατ οικονομία” των φιλόδοξων εκκλησιαστικών ανδρών, που θέλησαν να γίνουν θεοί στην θέση του Θεού και πατέρες στην θέση των Πατέρων, ξεχείλωσαν την φανέλα. Την φανέλα, το απαραίτητο αυτό ρούχο, που θα πρέπει όμως να ζεστάνει τον πιστό αυτές τις δύσκολες ώρες. Οι Εκκλησίες, θα το δείτε, θα γεμίσουν. Βρήκαν ευκαιρία να “χτυπήσουν” άνανδρα την Εκκλησία, μα όποτε γίνεται κάτι τέτοιο οι Εκκλησίες ανέλπιστα γεμίζουν και αυτό γίνεται 100% με την Χάρη του Θεού.

-“Εκκλησιαστικοί άνδρες αλλάξτε φανέλες γιατί ο κόσμος θέλει τη ζεστασιά και τη στοργή του Θεού, και όχι τις φορεμένες και ξεχειλωμένες φανέλες”.

17.3.2020

παπα – Παύλος Καλλίκας
Εφημέριος
Ι. Ν. Παναγίας Ιλαριώτισσας
Ποταμού Κυθήρων

3.

Δεν πάει άλλο …

Ιερείς ξεσηκωθείτε… Λαϊκοί αντισταθείτε…

Ορθόδοξοι Έλληνες Ιερείς ξεσηκωθείτε και αντισταθείτε,

Θέλουν οι κρατικοί να μας κλείσουν τις Εκκλησιές. Και σας ρωτώ; Γίνεται παπάς χωρίς Εκκλησία;

Θέλουν οι κρατικοί να μας έχουν ένα φιλανθρωπικό οργανισμό εράνων και συσσιτίων. Τί είναι ο παπάς τελικά Λειτουργός ή κοινωνικός λειτουργός; Τώρα γίναμε ξαφνικά για αυτούς ανεύθυνοι; Όταν, χρόνια τώρα, από αγάπη Χριστού βοηθάμε και πρωτοστατούμε στο φιλανθρωπικό έργο , επισκεπτόμαστε φυλακές, γηροκομεία, νοσοκομεία, και παλιότερα άλλοι κληρικοί πριν από μας λεπροκομεία; Τι; Τώρα ξαφνικά γίναμε ανεύθυνοι στα μάτια τους; Τώρα ξαφνικά δεν τους κάνουμε; Τώρα ξαφνικά οι πνευματικοί νόμοι είναι ανενεργοί; Μα, γι’ αυτούς που λένε να κλείσουν οι Εκκλησιές, για αυτούς ήταν πάντα ανενεργά και τα Μυστήρια και η πίστη τους στην Εκκλησία.

Θέλουν να κάνουν τον κόσμο να μη φιλά ούτε το χέρι του παπά, ούτε να μπαίνει στην Εκκλησιά. Και αυτοί καλά κάνουν και αγνοούν. Οι “δικοί μας”; Μάλλον εναρμονίζονται και συσχηματίζονται με τον κόσμο με τον αιώνα τούτο χέρι – χέρι.

Μιλάνε οι κρατικοί (το μάθαν από τους δικούς μας) για την αγία υπακοή. Αγιά υπακοή στο άθεο κράτος και στην συνεργασία με την Διοικούσα Εκκλησία; Άγια υπακοή στον κατά τον νόμο “Ηρώδη”; Αγία υπακοή σε αυτούς τους γκρεμιστάδες κάθε έννοιας ορθοδοξίας και Ελληνισμού; Αγία Υπακοή στους αναθεωρητές του Συντάγματός μας; Είναι γνωστό ότι ο νόμος συχνά και όσο πάει πιο πυκνά γίνεται ανήθικος.

Μιλάνε (τώρα μόνο οι δικοί μας) και λένε και διατείνονται ότι είναι “αγία πράξη”, να απέχουν οι πιστοί από την Εκκλησία.

Λες και τα μυστήρια ξαφνικά δειλιούν και ωχριούν και παύουν μπροστά στον Κορονοϊό.

Λες και οι πνευματικοί νόμοι εξανθρωπιστηκαν και εξορθολογίστηκαν. Λές και η “αγάπη” αυτών των ταγών είναι ικανή να υπερ – καλύψει την Αγάπη, δηλαδή τον Θεό.

Λες και ο Θεός σε αυτούς που ζητούν ψωμί θα τους δώσει πέτρες και σε αυτούς που ζητούν ψάρι θα τους δώσει φίδια.

Λες και αυτοί θεοί στην θέση των Θεών, πατέρες στην θέση των Πατέρων θα προστατεύσουν, στα πλαίσια πάντα της δικής τους καινοτόμου σύγχρονης “ποιμαντικής”, τους ανθρώπους. Πως; Αποξενώνοντας τους από την Εκκλησία και τις Ακολουθίες της. Τι πετυχαίνουν; Αλίμονο! να ξεχειλώσουν έτι και έτι το έρημο “κατ’ οικονομίαν”.

Και σας ρωτώ, αγαπητοί μου Ιερείς.

Έτσι πράτταν οι πρώτοι μας Ιερείς σε περιόδους διωγμών που κόστιζαν ζωές, σταμάτησαν τις λειτουργίες τους; Φοβήθηκαν να θεωρηθούν “ανεύθυνοι” που κατηχούσαν και οδηγούσαν στο μαρτύριο τους Χριστιανούς; (π.χ. ανεύθυνος ο Άγιος Δημήτριος;)

Αυτό έκαναν οι Ιερείς μας στα χρόνια της Τουρκοκρατίας; Ανεύθυνοι αυτοί που ξεστράβωναν τα Ελληνόπουλα για να σκέφτονται ελεύθερα; Ανεύθυνοι οι Μοναχοί και Μοναχές που βάζαν φρένο στον εξισλαμισμό των Ελληνόπουλων; (π.χ. ανεύθυνη η Αγία Φιλοθέη;)

Αυτό έκαναν οι Ιερείς μας κάθε φορά στα χρόνια της απειλής της εδαφικής μας ακεραιότητας; Ανεύθυνοι οι Αρχιερείς που οργάνωναν αντίσταση στην Μακεδονία και όπου άλλου;

Ανεύθυνοι οι Ιερείς που κοινωνούσαν στην πρώτη γραμμή τα παλληκάρια που πολεμούσαν;

Ανεύθυνος λοιπόν, είναι ο παπάς σήμερα που ανοίγει την Εκκλησία, ως αντίμετρο στην απειλή του ιού;

Μα, Άγιοι Αρχιερείς αν δεν θωρακιστεί τώρα ο πιστός με τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας, αν δεν προστρέξει να καταφιλήσει τώρα τις αγίες εικόνες, αν δεν πάρει ευλογία τώρα από το χέρι του Ιερέα (και όχι το πόδι), αν δεν ακούσει τον παρήγορο ήχο της καμπάνας ότι κάποιος προσεύχεται για αυτόν τον παππού και την γιαγιά, πότε θα το κάνει; Πότε; Όταν περάσει ο κίνδυνος; όταν τελικά καταλάβουμε ότι κάθε είδους ανθρώπινο μέτρο είναι καλό μεν, μα τελικά δεν μας καλύπτει, αναποτελεσματικό. Και αυτό επειδή είναι ανθρώπινο.

Άγιοι Αρχιερείς θα κάνουμε ότι και οι Ρωμαιοκαθολικοί; Μα, αυτοί είτε τις έχουν ανοιχτές, είτε κλειστές τις “εκκλησίες” τους, το ίδιο κάνει σε Αγιαστική Χάρη. Μηδέν.

Άγιοι Αρχιερείς παρακαλώ και εκλιπαρώ «μὴ συσχηματίζεσθε τῷ αἰῶνι τούτῳ».

Αγαπητοι παπάδες  ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΥΜΕ.

ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΖΥΜΗ.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΕΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΑ ΠΙΣΤΟ.

ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΠΙΟΤΕΡΗ ΑΞΙΑ Η ΙΕΡΩΣΥΝΗ ΣΑΣ.

ΤΙΜΕΙΣΤΕ ΤΗΝ.

ΜΗ ΦΟΒΗΘΕΙΤΕ ΣΕ ΑΠΕΙΛΕΣ.

ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΜΕΘ’ ΗΜΩΝ.

17.3.2020

παπα – Παύλος Καλλίκας
Εφημέριος
Ι. Ν. Παναγίας Ιλαριώτισσας
Ποταμού Κυθήρων

Δείτε σχετικά:
Πόλεμος κατά της λοιμωξιολόγου Ελ. Γιαμαρέλλου για την ομολογία της! Η Κόλαση την απειλεί, εμείς τη στηρίζουμε!
– Θα κάνουμε τη Θεία Κοινωνία delivery ασχέτως αν ο πιστός μπορεί σωματικώς να παραστεί στη Θεία Λειτουργία;
– Ο Μητσοτάκης ταπείνωσε την Εκκλησία εκθέτοντάς την στην κοινή γνώμη ως ανεύθυνη. Ιδού το ΦΕΚ που «κλείνει» τις Εκκλησίες!
 Είναι εξοργιστικό να ακούς από χείλη Επισκόπων να μας παροτρύνουν να παρακολουθήσουμε από την τηλεόραση την Θ. Λειτουργία
– Η εωσφορική απόφαση της Δ.Ι.Σ. και η παρέμβαση του Καίσαρα Μητσοτάκη για αναστολή της Θείας Λειτουργίας
– Ο Κορονοϊός πετσοκόβει τίς ακολουθίες και στη μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής!
– Ιερώνυμος για κορωνοϊό: Η Εκκλησία εφαρμόζει τις οδηγίες των ειδικών – Δεν έχουμε «μετρητή πίστης»
– π.Νικόλαος Μανώλης, Η Θεία Κοινωνία και οι ασθένειες [ΒΙΝΤΕΟ 2020]
– Τρέμουν τον Κορωνοϊό και στη Βηθλεέμ!
– Εμείς στους ιερούς Ναούς δυναμώνουμε, θεραπευόμαστε και δεν αρρωσταίνουμε… ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – πράξη νομοθετικού περιεχομένου
– Τί μας είπε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον κοροναϊό!
– Άσπρο Μαύρο: Παπικο-ρωνοϊός

Σχετικά άρθρα

Γιατί δεν πρέπει να θυμώνεις με τους εφήβους, αλλά να τους συμπονάς;

Αρθρογράφοι: Μαρία Κοσμίδου, Σοφίας Μακεδονοπούλου Απαντήσεις και λύσεις στα θέματα της εφηβείας μέσα από τα λόγια του π. Νικολάου Μανώλη… Στην πραγματικότητα η εφηβεία είναι μία ανακατάταξη. Οι μεταβολές σε σχέση...

Αγάπησε τον εαυτό σου [ΒΙΝΤΕΟ 2020]

Ὁμιλία τοῦ μακαριστοῦ π. Νικολάου Μανώλη “ἀγαπήσεις… ὡς σεαυτόν” (Ματθ. 22, 39) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΟΜΙΛΙΑΣ: Στά πλαίσια τῆς σειρᾶς ἐκδηλώσεων «ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» τήν Τετάρτη 13 Μαΐου 2020, ὁ πρωτοπρεσβύτερος π.Νικόλαος Μανώλης μίλησε...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.