Επικαιρότητα

Εκκλησιαστικοί κύκλοι: «Ο Ιερώνυμος δεν συμπεριέλαβε τον Επιφάνιο στο Δίπτυχο»

εικόνα άρθρου: Εκκλησιαστικοί κύκλοι: «Ο Ιερώνυμος δεν συμπεριέλαβε τον Επιφάνιο στο Δίπτυχο»

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμος δεν πρόσθεσε το όνομα του επικεφαλής της σχισματικής εκκλησίας της Ουκρανίας Επιφάνιου στο δίπτυχο (σ.σ τον κατάλογο των τοπικών εκκλησιών), ενώ την ίδια στιγμή δεν τον μνημόνευσε στην κοινή λειτουργία με τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίο το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, όπως δήλωσαν στο Sputnik, κύκλοι της Εκκλησίας στην Ελλάδα.

Ο Βαρθολομαίος, μετά από μια κοινή λειτουργία, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για το ότι «συμπεριέλαβε στο δίπτυχο το όνομα του Μητροπολίτη Κίεβου και πάσης Ουκρανίας του Επιφανίου».

«Όχι, φυσικά, ο Ιερώνυμος δεν προσέθεσε τον Επιφάνιο στο δίπτυχο», επισήμανε η πηγή του Sputnik.

«Με αυτόν τον τρόπο ο Πατριάρχης επιχειρεί να οδηγήσει την ελληνική εκκλησία προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης της σχισματικής εκκλησίας της Ουκρανίας», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

«Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν μνημόνευσε τον Επιφάνιο, στην κοινή λειτουργία. Ο πατριάρχης Βαρθολομαίος διάβασε το δίπτυχο, ο αρχιεπίσκοπος δεν πήρε το δίπτυχο για να το διαβάσει και ποτέ δεν ανέφερε τον Επιφάνιο», ανέφερε η ίδια πηγή.

Δεν υπάρχει επίσημη απόφαση να αναγνωριστεί η «νέα εκκλησία» της Ουκρανίας, τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ίσως σύντομα θα ανακοινωθεί ότι θα συγκληθεί μια ακόμα έκτακτη σύνοδος της Ιεραρχίας για το ουκρανικό ζήτημα, η οποία θα συζητήσει την αυτοκεφαλία για τρεις ημέρες.

Η πηγή του Sputnik εξήγησε επίσης τη διαδικασία για την πραγματοποίηση αλλαγών στο δίπτυχο.

«Για το σκοπό αυτό, είναι απαραίτητη μια σαφής απόφαση από την Ιερά σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία δεν έχει λάβει τέτοια απόφαση.
Η Ιερά Σύνοδος πρέπει επίσης να την επιβεβαιώσει και στη συνέχεια η συνοδική επιτροπή πρέπει να προσθέσει τα ονόματα στο δίπτυχο και στη συνέχεια διαβάζονται σε όλες τις εκκλησίες σε όλη την Ελλάδα. Αλλά δεν υπάρχει τέτοια απόφαση, μόνο εάν υπάρχουν αποφάσεις του συμβουλίου και της συνόδου, θα κάνουν αλλαγές στο δίπτυχο»,
 εξηγεί η πηγή.

Το ενημερωμένο δίπτυχο δημοσιεύεται κάθε χρόνο το Δεκέμβριο. «Για να αναγνωριστεί ο Επιφάνιος και η εκκλησία του ως αυτοκέφαλη εκκλησία και να συμπεριληφθούν στο δίπτυχο, είναι απαραίτητο να τηρηθεί αυτή η σειρά», τόνισαν οι ίδιοι κύκλοι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στην παρούσα κατάσταση είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν έλαβε «σκληρή απόφαση» μετά τη σύγκληση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Ευαγγέλιο κατά Μάρκον, κατά Ιωάννην και Αρχιεπ. Ελπιδοφόρου το ανάγνωσμα

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής εκφράζεται ελεύθερα όπως έχει δικαίωμα να κάνει κάθε άνθρωπος. Τα λεγόμενά του όμως έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τον λόγο του Κυρίου. Τι πρέπει να πράξει ο πιστός λαός;

Θυρανοίξια ανακαινισθέντος Ναού στη Μητρόπολη Περιστερίου χωρίς Εσταυρωμένο

Άρθρο της Σοφίας Μακεδονοπούλου. Παρακολουθούμε τον Μητροπολίτη Περιστερίου, καθώς είναι ο απολογητής του Ουκρανικού κακοκέφαλου και ο πρώτος διδάξας την αντικατάσταση του Εσταυρωμένου από το δεσποτικό σύνθρονο μέσα στα Ιερά των ιερών Ναών

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.