Επικαιρότητα

Εκκοσμικευμένα και ακριβοπληρωμένα μυστήρια… Σημεία των καιρών

εικόνα άρθρου: Εκκοσμικευμένα και ακριβοπληρωμένα μυστήρια… Σημεία των καιρών
της Ειρήνης Ιωαννίδου

Οι καιτονομίες στη θεία λατρεία είναι έργο του Διαβόλου


Στη σύγχρονη εποχή που ζούμε, το ζήτημα «γάμος» δέχεται πυρά από πολλά και διαφορετικά μέτωπα [1]. Από τη μία οι μεικτοί γάμοι που καταπατούν τους ιερούς κανόνες της Εκκλησίες και εξυπηρετούν την ισοπέδωση των δογματολογικών διαφορών ανάμεσα στις διάφορες πίστες και αιρέσεις. Από την άλλη οι γάμοι που διέρχονται κρίση, οι γάμοι που δεν έχουν γνώμονα τον Χριστό, οι γάμοι που καταλήγουν στο διαζύγιο, και τέλος οι γάμοι που χρονοτριβούν και περνούν από μία «Οδύσσεια» ώστε εν τέλει να πραγματοποιηθούν. 

Θα εκπλαγεί κανείς αν συγκρίνει το κόστος ενός γάμου του περασμένου αιώνα με τον σημερινό αλλά και ότι οι μέλλοντες σύζυγοι ανεβαίνουν τα σκαλιά της Εκκλησίας σχεδόν μεσήλικοι, έχοντας βέβαια προηγηθεί ένας εν παλλακεία μακροχρόνιος δεσμός. 

Κάτι ανάλογο συμβαίνει με τις βαφτίσεις ή τις κηδείες που ενίοτε είναι πολυδάπανες. Γεγονός βέβαια που δικαιολογείται από την χρηματοπιστωτική κρίση και τη γενικότερη ακρίβεια που επικρατεί στη χώρα, αλλά και από το πλήρως εκκοσμικευμένο πνεύμα το οποίο ακολουθεί κατά γράμμα ο μέσος Έλληνας.

Σχετικό δημοσίευμα παρουσιάζει αναλυτικά τα δεδομένα εκείνα που επιβεβαιώνουν πως για να πραγματοποιήσει κανείς έναν γάμο, μία βάφτιση ή μία κηδεία χρειάζεται να διαθέτει σίγουρα ένα τετραψήφιο πόσο [1]. 

Επειδή η οικονομική κατάσταση του μέσου Έλληνα δεν δικαιολογεί τα «ακριβοπληρωμένα» μυστήρια, ο χρόνος ρέει προκειμένου να εξασφαλίσει το επιδιωκόμενο αστρονομικό ποσό, με αποτέλεσμα την πνευματική ζημία είτε των μέλλοντων συζύγων είτε του αβάπτιστου βρέφους. Η αναβολή των μυστηρίων λόγω οικονομικών δυσκολιών, ενισχύει την κενοδοξία του σύγχρονου ανθρώπου, την ιδέα πως τα υλικά αγαθά θα του προσφέρουν την απόλαυση, την ανάπαυση του αναζητά. Στην πραγματικότητα η απόλαυση βρίσκεται στην θεία Χάρη που χαρίζουν τα Μυστήρια της Εκκλησίας. Στην απλότητα και την ταπείνωση, η οποία διδάσκεται πρώτα πρώτα από τον Κύριό μας Ιησού Χριστό και έπειτα επιβεβαίωνεται από τη ζωή των Αγίων της Εκκλησίας.

Δεν είναι υπερβολή να σημειωθεί πως όλα τα παραπάνω χαρακτηρίζονται προφάσεις εν αμαρτίαις. Μόνο ο Διάβολος χαίρει και αγαλιά με την καθυστέρηση, την αναβολή ή τη μετατροπή ενός μυστηρίου σε κοσμική δεξίωση. Το κάθε δευτερόλεπτο που μας έχει με το μέρος του, πόρνους ή αβάπτιστους, είναι μία νίκη του Διαβόλου. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο παρατείνει το διάστημα που δεν είμαστε ενωμένοι με τον Θεό μας. Και ο χοϊκός άνθρωπος, ο εγωιστής και αλαζόνας, πέφτει στην παγίδα του και προτιμά να αναπαύει τον Διάβολο και όχι τον Μοναδικό Θεό που σώζει.

Για αυτόν τον ευτελισμό των μυστηρίων έχουν βέβαια τεράστια ευθύνη οι κληρικοί της συγκριτιστικής θεολογίας, της Νέας Τάξης Πραγμάτων που προσπαθεί να εγκαθιδρυθεί -αν δεν το έχει ήδη καταφέρει- μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία και να αλλοιώσει κάθε τι άγιο και ιερό. Λόγος γίνεται για εκείνους που την περίοδο του κορωνοϊού δέχτηκαν το κλείσιμο των Εκκλησιών συνηγορώντας στην αποχή του ποιμνίου από τα μυστήρια και αφήνοντάς το επί της ουσίας αλλειτούργητο. Μάλιστα επί κορωνοϊού η Εκκλησία της Κύπρου αποφάσισε «λόγω της πανδημίας, την κατ’ εξαίρεσιν τέλεσιν του μυστηρίου του γάμου κατά την περίοδον των Νηστειών των Χριστουγέννων μέχρι την 12ην Δεκεμβρίου 2022»

Ενώ έντονη δυσαρέσκεια είχε προκαλέσει και ο Λόγος του Μητροπολίτη Φθιώτιδας Συμεών σχετικά: «Και στο κάτω κάτω, αν οι γάμοι είναι το πρόβλημα, ας μη γίνουν φέτος, δε χάλασε και ο κόσμος»

O Όσιος Γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος εξηγεί τα αίτια των καινοτομιών: «…Η Ορθόδοξος Εκκλησία δεν συνηθίζει να κάμνη καινοτομίας, ως η των Δυτικών και Διαμαρτυρομένων, αι οποίαι αφ’ ότου απεσχίσθησαν έργον ακατάπαυστον έχουν να ποιούν καινοτομίας και μεταρρυθμίσεις, αφού και εις τοιαύτην ασέβειαν και παραφροσύνην έφθασαν να μεταρρυθμίσουν και καινοτομήσουν πάντα τα μυστήρια και τας ιεράς παραδόσεις και πολλά να καταργήσουν…

Δύο είναι τα αίτια διά τα οποία πολλοί εκ των σημερινών Αρχιερέων τολμούν να ποιούν καινοτομίας ή μεταρρυθμίσεις εις τα της Εκκλησίας, η υπερηφάνεια, με το να νομίζουν οι πλείστοι των Ιεραρχών, εκτός ολίγων εξαιρέσεων, ότι είναι σοφώτεροι και ανώτεροι των Αγίων Πατέρων, και δεύτερον η κοιλιοδουλεία και η φιλαυτία. Με το να έγιναν οι πλείστοι εξ αυτών σαρκολάτραι τους εγκατέλειπεν η χάρις του Αγίου Πνεύματος…»(Εκδόσεις Ορθόδοξος Κυψέλη)

Αλλά και κάθε άλλος νεωτερισμός στη λατρεία αποτελεί βεβήλωση των μυστηρίων, με αποκορύφωμα την κοινωνία ή απλώς την παρουσία αιρετικών. Άλλο παράδειγμα τέτοιων βλάσφημων πράξεων αποτελεί η ανάγνωση του Ευαγγελίου στα νέα ελληνικά, η ανάλυση της θείας Λειτουργίας εν ώρα μυστηρίου, η συνοδεία μουσικής ή χορωδίας, η αφαίρεση ύμνων και η γενικότερη εισπήδηση του τυπικού της κάθε ημέρας, τα εγκώμια των Αγίων και της Θεοτόκου, και άλλα πολλά εκ των οποίων ουκ εστιν αριθμός.

Τελικά τα μυστήρια είναι ευκαιρία επίδειξης δύναμης, πλούτου, καιτονομίας, πρωτοπορίας, σύμπλευσης με την φαρισαΐζουσα εκκλησιαστική ελίτ ή είναι θέμα σωτηρίας της ψυχής μας;

Κάθε χριστιανός Ορθόδοξος που προσδοκεί να ατενίσει πρόσωπο Θεού και να απολαύσει τη δόξα του Παραδείσου, δεν πρέπει να λησμονεί ότι τρία είναι τα στάδια που οδηγούν στην σωτηρία 1) η κάθαρση από τα πάθη , 2) η αγιότητα , 3) η Θέωση. Τα μέσα που χρησιμοποιεί η Εκκλησία για την πνευματική πρόοδο των πιστών είναι τα μυστήρια. Το βάπτισμα είναι το πρώτο μυστήριο που με αυτό γινόμαστε μέλη της Εκκλησίας αλλά και αποκτούμε το δικαίωμα να συμμετέχουμε και στα άλλα μυστήρια που οδηγούν στην αγιότητα.

«ἰδού νῦν καιρός εὐπρόσδεκτος, ἰδού νῦν ἡμέρα σωτηρίας» (Β’ Κορ. 6,2)

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
Κύπριοι αδελφοί μας προσοχή! Αυτό δεν είναι οικονομία αλλά καινοτομία!
Γάμοι καθημερινές λόγω μποτιλιαρίσματος! Ξεφτιλίζεται το Ιερό Μυστήριο του γάμου με την ανοχή της Εκκλησίας
Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής πρέπει να λογοδοτήσει για το περιστατικό της τέλεσης βάπτισης σε πισίνα

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.