Ένας σύγχρονος «ιός» στο Σώμα της Εκκλησίας…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Η Εκκλησία και ο κόσμος, το κοσμικό φρόνημα, είναι δύο πνευματικά μεγέθη που μάχονται αδιάλειπτα, η μεν Εκκλησία για να εκκληστικοποιήσει τον κόσμο, ο δε κόσμος για να εκκοσμικεύσει την Εκκλησία. Η Εκκλησία σε αυτή την αέναη πάλη βρίσκεται σε θέση ευάλωτη καθώς στέκεται μόνη απέναντι σε όλα τα συστήματα, τις κίβδηλες θεωρίες και τα δόγματα.

Σε περιόδους όπως τη σημερινή που η εκκοσμίκευση έχει περάσει στο σώμα της Εκκλησίας και σε αυτήν ακόμα την ιερωσύνη, η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω είναι ότι η Εκκλησία υπάρχει μόνο για να εξυπηρετεί κοσμικά συμφέροντα προκειμένου να γίνεται αρεστή σε ένα ευρύ ετερόκλητο κοινό χάνοντας το στόχο και τον σκοπό της που είναι  η εν Χριστώ σωτηρία του ανθρώπου.

Πού βρίσκεται όμως  το σωστό και πού το λάθος ;

Ο πιστός καταφεύγει στον Ιερό Ναό για να θεραπευτεί. Να θεραπεύσει τα πάθη του και, μέσα από την μυστηριακή ζωή, να οδηγηθεί στην Θέωση. Όταν, στις ταλαιπωρημένες από την αμαρτία ψυχές, η Εκκλησία δεν προσφέρει θεραπεία αλλά επενδύει σε άλλα έργα, όπως κοσμικές εκδηλώσεις ή  εφαρμογή των εκάστοτε πολιτικών επιταγών  τότε χαρακτηρίζεται ως εκκοσμικευμένη θρησκευτική οργάνωση, που απλώς δίνει ενίοτε  διέξοδο στις θρησκευτικές ανάγκες των πιστών. Δεν διατηρεί έναν ησυχαστικό χαρακτήρα, δεν ανακουφίζει από την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια της φθαρτότητας και του θανάτου. Όταν δίνει βαρύτητα σε ψυχαγωγικά δρώμενα και είναι παρούσα σε αυτά, επειδή έτσι επιτάσσει το κοινωνικό σύνολο, τότε παραμένει μια κοινωνική οργάνωση και γίνεται αποδεκτή ακόμα και από αγνωστικιστές, αφού την παρουσιάζουν ως θρησκεία παντός καιρού, σαν να πρόκειται για αντικλείδι κάθε τύπου κλειδαριάς.

Στην εκκοσμίκευση η Εκκλησία είναι για τον κόσμο και όχι η Εκκλησία για τον Θεό. Το πνεύμα του αγώνα για την ψυχική κάθαρση χάνεται, και η Ορθοδοξία γίνεται η θρησκεία του βολέματος. Το νόημα, όμως, της Πίστης μας είναι η θεώρηση της ζωής «αλλιώς» και δεν συνάδει με την βολή του φθαρτού σώματος. Είναι ο αγώνας για την εξάλειψη των παθών, για τον εξαγνισμό της ψυχής και η προετοιμασία αυτής για τη Νέα Ιερουσαλήμ, την οποία προορίζει ο Κύριος με στοργή για τα παιδιά Του. 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
– Ο μητρ. Σιδηροκάστρου τιμωρεί τους ιερείς που τέλεσαν την Ανάσταση όπως ορίζουν οι Ιεροί…