Επικαιρότητα

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς

εικόνα άρθρου: Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας  Κοσμάς

Γεννήθηκε στα χώματα που γέννησαν και τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό τον Ισαπόστολο…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας κ. Κοσμάς (Κωνσταντίνος) Παπαχρήστος, γεννήθηκε στο χωριό Σκουτεσιάδα του Δήμου Αγρινίου το έτος 1945, από ιερατική οικογένεια. Ο πατέρας του π. Ευστράτιος και η Πρεσβυτέρα μητέρα του Θεοδοσία απλοί και φτωχικοί, μεγάλωσαν και σπούδασαν τα παιδιά τους με πολλές θυσίες και στερήσεις την εποχή εκείνη. Δεν έλλειψε όμως ποτέ η αγάπη και ο σεβασμός προς την Εκκλησία.

Σπουδές

Ολοκλήρωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο Αρρένων Αγρινίου στα Παπαστράτεια Εκπαιδεύτρια. 

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με την ολοκλήρωση των σπουδών του συνέχισε Ανώτατες σπουδές στη Θεολογική Σχολή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Τελειώνοντας τις σπουδές του υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στον Ελληνικό Στρατό. 

Εισήλθε στην ιεροσύνη μετά από πολλή σκέψη, δοκιμασία και προσευχή, περισσότερο από αγάπη για τον Θεό και την Εκκλησία του και όχι για προσωπικά οφέλη.

Ιερατική διακονία

Το 1974 χειροτονήθηκε Διάκονος, όπου έλαβε το όνομα Κοσμάς και στη συνέχεια Πρεσβύτερος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρό Θεόκλητο. Αργότερα έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη και αναλαμβάνει το μεγάλο και δύσκολο έργο του Ιεροκήρυκα σε όλο το Νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Επί τριάντα χρόνια υπηρέτησε στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας ως Ιεροκήρυκας. Κήρυττε τον λόγο του Θεού σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Μητροπόλεως, βοηθώντας το έργο της Μητρόπολης.

Ίδρυσε τον Χριστιανικό Όμιλο Νέων στο Μεσολόγγι, που λειτούργησε ως Κέντρο Νεότητας για ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη.

Οργάνωσε σε όλες τις πόλεις του Νομού κύκλους μαθημάτων για άνδρες και γυναίκες καθώς και τα Κατηχητικά Σχολεία, με τη συνδρομή των Σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Νομού.

Επισκεπτόταν σχολεία και με τη συνδρομή των καθηγητών κήρυττε τον λόγο του Θεού και συζητούσε με τους μαθητές δίνοντας τις πρέπουσες απαντήσεις στις ερωτήσεις των.

Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Στις 6 Νοεμβρίου 2005 έγινε η επίσημη ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο, παρουσία Αρχιερέων, Ιερέων, Μοναχών, καθώς και Μοναχών από το Άγιο Όρος, Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών και χιλιάδων πιστών Χριστιανών που ήρθαν από όλα τα μέρη του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Υλοποιώντας τις πρωτοπόρες αποφάσεις του, ιδρύει βιβλιοπωλείο στην πόλη του Μεσολογγίου δίνοντάς του το όνομα «ΦΑΡΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ».

Στο βιβλιοπωλείο αυτό ο αναγνώστης μπορεί να βρει βιβλία Αγιογραφικά, Θεολογικά, Εθνικά, Οικογενειακά, Λογοτεχνικά, Βίους Αγίων, Παιδικά και άλλα.

Στις πόλεις του Μεσολογγίου και του Αγρινίου λειτουργούν Σχολές Αγιογραφίας. Στις Σχολές αυτές διδάσκουν μεγάλοι δάσκαλοι Αγιογράφοι και οι απόφοιτοι των Σχολών έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το λειτούργημα του Αγιογράφου, αφού με το πέρας των σπουδών τους λαμβάνουν πτυχίο Αγιογράφου.

Οι υπέρ της Ορθδοδοξίας αγώνες του

Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς χειροτονήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2005 και εδώ και 16 χρόνια ηγείται της τοπικής Εκκλησίας χωρίς συμβιβασμούς και σε όλη του τη ζωή “δεν μάσησε ποτέ τα λόγια του”:

  • Υπέγραψε τη Νέα ομολογία Πίστεως. 
  • Ευλόγησε με την παρουσία του την εξόδιο ακολουθία του Ομολογητή Θεολόγου Νικολάου Σωτηρόπουλου, που ετάφη σε Ι.Μονή της δικαιοδοσίας του.
  • Όταν σχηματίστηκε δικογραφία κατά του Μητροπολίτη Κερκύρας και κατά του ιερέως Γεώργιου Σχοινά, βγήκε πρώτος και μίλησε υπέρ τους τη στιγμή που η επίσημη Εκκλησία εσιώπησε.
  • Η στάση του στην υγειονομική κρίση σφράγισε την στάση του σε τούτη τη ζωή:

“Η αιτία όλων αυτών είναι η ανειλικρινής πολεμική κατά του Χριστού μας, των Αγίων, των χαριτοβρύτων Μυστηρίων και της ορθοδόξου Εκκλησίας γενικότερα” . 

“Xίλιοι μύριοι ανεξέλεγκτοι και χύνουν δηλητήριο μίσους και ψεύδους κατά της Εκκλησίας”. 

“κανείς δεν αγνοεί τον κίνδυνο. Συγχαίρουμε την πολιτεία που έλαβε δραστικά μέτρα για να προλάβει την εξάπλωση της επιδημίας. Άλλο όμως συμβουλή και υποδείξεις της επιστήμης και άλλο ύβρις και συκοφαντία για τα Ιερά Μυστήρια“.

“Η Χώρα μας σήμερα δυστυχώς υποδουλώνεται, υποτιμάται. Πραγματικά εξευτελίζεται, γιατί κάποιοι νόες σκοτισμένοι – συγχωρέστε με – βρώμικοι, έχοντας εξουσία, δεν κατάλαβαν ότι είναι άνθρωποι”. 

Αποκορύφωμα της συνέπειας και της αυταπάρνησης για την αγάπη του Ιησού, ήρθε και η δίωξή του από την ίδια την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Δια Πρεσβειών του Οσίου Ισαποστόλου Κοσμά του Αιτωλού, με το καλό Στον Παράδεισο. 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Όλη η αλήθεια για το κατηγορητήριο των Μητροπολιτών Κυθήρων και Αιτωλίας
Παρέμβαση του μητροπολίτη Αιτωλίας Κοσμά, για τον πόλεμο που δέχεται η Πίστη και τα…
– Μητροπολίτες Κυθήρων και Αιτωλοακαρνανίας. Πειθαρχική παραπομπή ή ευκαιρία ομολογίας;
– Επιστολή των Μητροπολιτών Αιτωλίας Κοσμά και Κυθήρων Σεραφείμ, προς την Ιερά Σύνοδο για τον εορτασμό του Πάσχα

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Αντικατάσταση Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους από τριανδρία; «Εκατοντάχειρες» κατά Αγίου Όρους;

«Ἔθος ἐγχρονίζον, εἰς νόμον τελεῖ»2 (Συνήθεια ποὺ χρονίζει στὸ τέλος γίνεται νόμος) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com το ακόλουθο άρθρο των Αγιορειτών Κελλιωτών Πατέρων Ἐν Ἁγίῳ Ὄρει...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.