εικόνα άρθρου: EKTAKTO: Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Λιθουανία

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Lithuanian National Radio and Television αποφασίστηκε το ταξίδι του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Λιθουανική πρωτεύουσα…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Το δημοσίευμα κάνει λόγο πως η επίσκεψη του εκεί έχει ως σκοπό να υλοποιήσει επίσημα την απόφαση του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως να αποκαταστήσει τους πέντε Λιθουανούς Ορθόδοξους ιερείς που καθαιρέθηκαν το περασμένο καλοκαίρι με διατάγματα του κανονικού Μητροπολίτη Βίλνο και Λιθουανίας Ιννοκέντιου της Λιθουανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος υπάγεται στο Πατριαρχείο της Μόσχας.

Όπως είχε δημοσιεύσει η Κατάνυξη σε άρθρο-κόλαφο του Μέτοικου Ο π.Βαρθολομαίος μαγειρεύει νέο σχίσμα στη Λιθουανία: Το αίτημα των καθηρημένων Λιθουανών κληρικών και της «σχισματικής εκκλησίας» τους προς τον Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση της Λιθουανίας, όπως ακριβώς είχε συμβεί και με τους σχισματικούς, καθηρημένους και αφορισμένους Ουκρανούς από την κυβέρνηση του Ποροσένγκο.

Στόχος της πρωθυπουργού της Λιθουανίας Ίνγκριντα Σιμονιτέ είναι η δημιουργία μιας «σχισματικής ορθόδοξης εκκλησίας», αυτόνομης από το Πατριαρχείο Μόσχας και, για να το πετύχει αυτό επιστρατεύεται για μια ακόμη φορά «Ἡ Μήτηρ Ἐκκλησία [και ο π.Βαρθολομαίος που τάχα] ἐνωτίσθη τάς φωνάς καί τάς οἰμωγάς, τάς ἰκεσίας καί τάς δεήσεις τῶν τέκνων αὐτῆς καί προσέτρεξεν εἰς βοήθειαν»”.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται απάντηση στο “ράπισμα στην ηγεμονική παρειά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου αποτελεί η κίνηση της Μητρόπολης Λιθουανίας να απορρίψει την απόφαση του Φαναρίου σχετικά με την αποκατάσταση των καθαιρεμένων από το Πατριαρχείο Μόσχας ιερέων”, όπως είχε αναδείξει η Κατάνυξη με άρθρο της κας Παπασταματάκη: Μητρόπολη Λιθουανίας – ακυρώνει τη φαναριώτικη απόφαση αποκαταστάσεως των καθαιρεμένων κληρικών.

Το σχίσμα βαθαίνει, η συμπεριφορά του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως ως πάπα της Ανατολής επιφυλάσσει χειρότερα δεινά.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Ο Πατριαρχικός Ναός στο Φανάρι κέντρο αντικανονικών συμπροσευχών μετά αιρετικών επισκόπων

Λουθηρανός αρχιεπίσκοπος «εκκλησιάστηκε» σε Θεία Λειτουργία, Παπικός επίσκοπος παρέστη στο Μ. Εσπερινό για την εορτή των Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα

Τραγικοί υμνητές του Καζαντζάκη

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρών σε εκδήλωση τιμής του Κρητικού συγγραφέα Το να προβάλλουν και να τιμούν τον Καζαντζάκη λογοτέχνες, φιλόλογοι, και γραμματιζούμενοι λογής λογής, είναι ένα αναπόφευκτο...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.