Επικαιρότητα
Έλληνας Ορθόδοξος επίσκοπος «τίμησε» την παπική Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης
13 Ιαν 2023
Άρθρο της Παναγιώτας Κεμανετζή
αρθρογραφεί για katanixi.gr
Γιατί οι Παγκόσμιες ημέρες προβληματίζουν την Ορθοτομούσα Ορθοδοξία…
Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
Η είδηση…:
Το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς, στον Καθεδρικό ναό της παπικής εκκλησίας της Άνω Σύρου, παρευρέθη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β, με εκπροσώπους του Δήμου Σύρου Ερμούπολης, των Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας της Περιφέρειας του Νοτίου Αιγαίου.
Ο Ορθόδοξος Μητροπολίτης παρέστη στον Καθολικό ναό για να παρακολουθήσει το αρχιερατικό συλλείτουργο, την δοξολογία του Νέου Έτους και την προσευχή για την παγκόσμια ειρήνη.
(ΣΣ.: Η Σύρος αποτελεί ένα από τα ελάχιστα μέρη παγκοσμίως όπου η Ορθόδοξη και η Παπική εκκλησία συνυπάρχουν εδώ και αιώνες με τα ποίμνια των δύο δογμάτων να παρακολουθούν και τις ομόδοξες και τις ετερόδοξες εκκλησιαστικές ακολουθίες).
Η 1η Ιανουαρίου είχε ανακηρυχθεί ως παγκόσμια ημέρα ειρήνης από τον Πάπα Παύλο Στ’, για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1968. Έκτοτε, κάθε χρόνο εορτάζεται από τους παπικούς με ιδιαίτερες τιμές.
…και οι Παγκόσμιες Ημέρες
Οι παγκόσμιες ημέρες έχουν καθιερωθεί από τον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς ως ημέρες μνήμης σημαντικών θεμάτων -όπως η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου- με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη πάνω σε θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος.
Παράλληλα, ο ΟΗΕ ήταν αυτός που ενέπνευσε την ίδρυση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, γεγονός που δίνει μία άλλη οπτική στο θέμα του εορτασμού των παγκόσμιων ημερών. Και να γιατί: στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης υπάρχει η ανάγκη θεσμοθέτησης νέων κωδίκων επικοινωνίας. Έτσι, εισάγονται νέες ημέρες μνήμης ή εορτές με σκοπό να καθοδηγήσουν τη σκέψη ή να προβληματίσουν όλους τους ανθρώπους παγκοσμίως σε επιλεγμένα θέματα, σημαντικά ή ασήμαντα. Οι παγκόσμιες ημέρες αξιώνουν μία σημαντική θέση στο εορτολόγιο της κάθε χώρας, επιδιώκοντας την ίδια αίγλη με την εκκλησιαστική ή πολιτιστική παράδοση του κάθε λαού.
Γενικά, οι παγκόσμιες ημέρες είναι αμφιλεγόμενα προϊόντα, ακαθορίστου χρήσεως. Προωθούν συμφέροντα πάσης φύσεως, όπως οικονομικά, ιδεολογικά, κοινωνικά, πολιτικά. Φυσικά, χρηματοδοτούνται από οργανισμούς κολοσσούς, όπως η ευρωπαϊκή ένωση. Έχουν καθαρά κοσμικό φρόνημα και πάντοτε αφορούν μη πνευματικά θέματα. Προωθούν θετικά μηνύματα κατά των δεινών της ανθρωπότητας, με τα δεινά, ωστόσο, να παραμένουν και να γιγαντώνονται. Απαιτούν ισότιμη μεταχείριση με τις εορτές που δίνουν ταυτότητα στο κάθε έθνος-κράτος, δίνουν τροφή για προβληματισμό σε μία σειρά από γεγονότα που μπορούν να προβληματίσουν κοινωνικά, αλλά και να φτάσουν τα όρια της ευτέλειας (βλέπε παγκόσμια ημέρα χελώνας). Τέλος, κρατούν δεμένο το ανθρώπινο πνεύμα σε πρόσκαιρα θέματα, κοσμικά, ελάσσονος σημασίας, τόσο όσο να αποχαυνωθεί ο ανθρώπινος νους και να χάσει τον πνευματικό του μπούσουλα.
Και από τις παγκόσμιες ημέρες του ΟΗΕ εύκολα περάσαμε στις θρησκευτικές παγκόσμιες ημέρες του. Ο πάπας θεσμοθέτησε την παγκόσμια ημέρα Ειρήνης την 1η Ιανουαρίου και ο δικός μας Πατριάρχης Βαρθολομαίος, την Παγκόσμια Ημέρα για την Προστασία του Περιβάλλοντος την 1η Σεπτεμβρίου, αρχή της Ινδίκτου. Αντί, λοιπόν , την 1η Ιανουαρίου οι Ορθόδοξοι Αρχιερείς να τιμήσουν την εορτή του Μεγάλου Βασιλείου σε κάθε ενορία, παρευρίσκονται σε παπική εκκλησιαστική λειτουργία για να τιμήσουν την ξενόφερτη παπική παγκόσμια ημέρα ειρήνης.
Τι και αν «Εὐξώμεθα ὑπὲρ εἰρήνης τοῦ σύμπαντος κόσμου» στην εκτενή δέηση της Θείας Λειτουργίας κάθε Κυριακή ή καθημερινά στο Απόδειπνο; Προφανώς δεν είναι αρκετό, καθώς μία κοσμική, αιρετικής επινόησης, ημέρα μνήμης λαμβάνει θέση δίπλα στη λαμπρή εορτή του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου, την ημέρα που τιμάται από τους Ορθοδόξους Χριστιανούς (οι παπικοί εορτάζουν την μνήμη του στις 2 Ιανουαρίου). Και, εκμεταλλευόμενοι την περίσταση, την ημέρα εκείνη, οι κράχτες της ειρήνης δεν χάνουν ευκαιρία να περάσουν μηνύματα που εμμέσως ασκούν πολιτικές ή θρησκευτικές πιέσεις, ψάχνοντας κοινό για φλέγοντα ζητήματα, όπως το ουκρανικό.
Είναι η Νέα εποχή
Είναι η επιταγή της Νέας εποχής και της Νέας τάξης που απαιτεί την παγκοσμιοποίηση, την εξάλειψη της ταυτότητας των λαών και την ομογενοποίηση αυτών σε μία ενιαία μάζα με κοινά ενδιαφέροντα, κοινή ταυτότητα και κοινή θρησκεία, την Πανθρησκεία. Ο αποπροσανατολισμός του κόσμου είναι το επόμενο βήμα προς την τελεία αποσύνδεση από την Αλήθεια και την Πίστη μας.
Η μόνη λύση είναι η διατήρηση υγιούς εκκλησιαστικής συνείδησης και η προσκόλησή μας στους Πατέρες της Εκκλησίας και την Ιερά Παράδοση. Να έχουμε τα μάτια ανοιχτά και τα αυτιά κλειστά απέναντι στις σύγχρονες σειρήνες του οικουμενιστικού εκσυγχρονισμού, γιατί η παγκοσμιοποίηση είναι προ του θυρών και ετοιμάζεται να διαβεί το κατώφλι μας.
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra
Δείτε σχετικά:
– Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η παγκόσμια ημέρα των ζώων
– Να τιμήσουμε τη μαϊμού αλλά όχι και υποτιμώντας τους Αγίους