Μαρία Κοσμίδου
Έλληνες της Αμερικής, ελεήστε τον αιρεσιάρχη Βαρθολομαίο
18 Ιούν 2021
Γράφει η Μαρία Κοσμίδου
αρθρογραφεί για katanixi.gr
“Tο φως του Φαναρίου θα συνεχίσει να λάμπει στον κόσμο μας και ο ηγέτης των Ορθόδοξων πιστών μπορεί να ζει με ειρήνη και ασφάλεια”…
Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η Αρχιεπισκοπή και η ελίτ της ομογένειας προχώρησαν στην ίδρυση του Κληροδοτήματος «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος». Δύο από τις σημαντικότερες οργανώσεις του Ελληνισμού που δραστηριοποιούνται στην Αμερική, η Οργάνωση AHEPA και ο Οργανισμός “Ηγεσία των 100¨αποτελούν ιδρυτικά μέλη του Κληροδοτήματος.
Η Οργάνωση ΑΗΕΡΑ προέβη στην υπόσχεση καταβολής $100.000 κατά τα επόμενα δέκα έτη, που αντιστοιχούν σε $10.000 κατ’ έτος, ώστε “το φως του Φαναρίου να συνεχίσει να λάμπει στον κόσμο μας και ο ηγέτης των Ορθόδοξων πιστών μπορεί να ζει με ειρήνη και ασφάλεια”, όπως τόνισε ο ύπατος πρόεδρος της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης AHEPA, Γεώργιος Χωριάτης.
Την ίδια χαρά εξέφρασε και ο Οργανισμός «Ηγεσία των 100» μέσω του προέδρου του, Αργύρη Βασιλείου, καθώς ανταποκρινόμενος στην έκκληση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, έγινε ιδρυτικό μέλος του Κληροδοτήματος «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος». Η Εκτελεστική Επιτροπή της «Ηγεσίας των 100» αποφάσισε να κάνει δωρεά άπαξ του ποσού των εκατό χιλιάδων δολαρίων ($100.000), χωρίς να χρειάζεται να περιμένει τα επόμενα δέκα χρόνια.
Το παρόν δημοσίευμα θα μπορούσε να κλείνει κάπου εδώ και θα ήμασταν όλοι υπερήφανοι για τη μεγάλη επιτυχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ΑΝ το έργο του και το έργο της Αρχιεπισκοπής της Αμερικής ήταν, έστω, η διατήρηση της Ιεράς Παράδοσής μας εκεί μακριά στα ξένα και ΑΝ η ελίτ της ομογένειας δεν ήταν μπλεγμένη με την επάρατη Μασονία. Όμως, γνωρίζοντας ότι ο κ. Βαρθολομαίος ηγείται της παναίρεσης του Οικουμενισμού και ο κ. Ελπιδοφόρος είναι το “δεξί του χέρι”, δεν μπορούμε παρά να συνεχίσουμε να μην εφησυχάζουμε.
Ο αγώνας του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής για τη βελτίωση των οικονομικών θεμάτων της Αρχιεπισκοπής είναι αξιοθαύμαστος. Το μισό από το ζήλο αυτό να έδειχνε για τη βελτίωση των πνευματικών θεμάτων, θα είχε κερδίσει πολλά στεφάνια. Πάνε στράφι οι περγαμηνές και τα ταλέντα του, καθώς ουσιαστικά θέλει να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της καλλιέργειας και διάδοσης του οικουμενισμού για το μέλλον (λειτουργία της δήθεν θεολογικής σχολής της Βοστώνης, του φυτωρίου οικουμενιστών ιερέων, σεμινάρια, προγράμματα, φιέστες, αεροπορικά εισιτήρια κλπ).
Λαμβάνουμε μηνύματα από τους ομογενείς της Αμερικής ότι πολλοί δεν θέλουν πλέον να χρηματοδοτούν την Αρχιεπισκοπή, που προάγει ξεκάθαρα την παναίρεση του Οικουμενισμού. Δεν θέλουν να χρηματοδοτούν τα αλισβερίσια με τον Πάπα. Ας προσέξουν και άλλοι αδελφοί μας στην Ομογένεια γενικότερα, πού διαθέτουν το υστέρημά τους και τί γίνεται η συνδρομή που καταβάλλουν στις κατά τόπους οργανώσεις.
Λίγα λόγια για τις προαναφερθείσες ελληνοαμερικανικές οργανώσεις και για το πικρό ψωμί της ξενιτιάς:
Η «Ηγεσία των 100» είναι Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός και οι δωρεές προς αυτήν εκπίπτουν της φορολογίας. Η Οργάνωση αυτή ιδρύθηκε επί ημερών του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Ιακώβου με πρωτεργάτες τον αείμνηστο Γεώργιο Τσίμπλη, τον Πίτερ Ντίον, τον Αθανάσιο Αντον. Η αρχική ιδέα ήταν να βρεθούν 100 Ελληνοαμερικανοί, οι οποίοι θα έδιναν εκατό χιλιάδες δολάρια έκαστος, είτε σε μία δόση, είτε δέκα χιλιάδες δολάρια τον χρόνο. Από το αποθεματικό κεφάλαιο θα χρησιμοποιούντο οι τόκοι ως χορηγίες για την ενίσχυση ήδη υπαρχόντων προγραμμάτων της Αρχιεπισκοπής.
Η Οργάνωση AHEPA (American Hellenic Progressive Assotiation) δημιουργήθηκε στην Αμερική το 1922, για να προστατεύει τους Έλληνες από τις αδικίες και το ρατσισμό που βίωναν εκεί. Είναι μια από τις παλαιότερες, μεγαλύτερες, και ανεξάρτητες (μη πολιτικοποιημένες – ακομμάτιστες) οργανώσεις, αφοσιωμένη στο να προάγει Ελληνικά θέματα (ζητήματα) σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 2022 συμπληρώνει 100 χρόνια από την ίδρυσή της. (Στην Ελλάδα, η λέξη “ΑΧΕΠΑ” είναι κυρίως γνωστή, λόγω του ομώνυμου νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη αλλά και λόγω των φιλανθρωπικών δράσεων της οργάνωσης σε διάφορες περιπτώσεις). Είναι γεγονός ότι στήριξε τους συμπατριώτες μας εκείνα τα δύσκολα χρόνια, οι οποίοι δανείζονταν λεφτά για να πληρώσουν το εισιτήριο και έτσι έφτασαν οι περισσότεροι τότε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.
Στην πλειοψηφία τους, ήταν απλοί άνθρωποι του μόχθου, χωρίς δυνατότητα να σπουδάσουν. Οι πιο “τυχεροί” ίσως να είχαν προφτάσει να φοιτήσουν στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου. Τα μόνα που είχαν σε αφθονία ήταν η φτώχεια, η πείνα και το όνειρο για ένα καλύτερο μέλλον. Εκεί, στα ξένα, δούλευαν σε όποια δουλειά και να έβρισκαν, επειδή είχαν χρεωθεί πολλά χρήματα για το ταξίδι στη “γη της επαγγελίας” και επειδή είχαν τεράστιες υποχρεώσεις πίσω στα χωριά τους. Κατεβαίνοντας από το καράβι, δεν ήξεραν ούτε την ξένη γλώσσα μα ούτε και προς τα πού είναι η Ανατολή και η Δύση. Δεν υπήρχαν ξενοδοχεία να τους περιμένουν, οι συνθήκες διαμονής ήταν άθλιες. Το ωράριο εργασίας ήταν το λιγότερο δεκαπέντε ώρες τη μέρα και μετά προσπαθούσαν να ξεκουραστούν, στοιβαγμένοι 10-15 άνθρωποι μαζί σε κάποιο υπόγειο, χωρίς έπιπλα, χωρίς θέρμανση, χωρίς τίποτα… Στην Αμερική οι μετανάστες από άλλες χώρες της Ευρώπης δεν έβλεπαν με καλό μάτι τους Έλληνες, επειδή δέχονταν να εργαστούν με λιγότερα χρήματα. Οι Έλληνες δεν κοιτούσαν πόσα χρήματα θα πάρουν, μόνο να βρουν δουλειά, γιατί πίσω στην Πατρίδα περίμεναν οι οικογένειές τους να τους στείλουν χρήματα για να πληρώσουν τα χρέη ή να προικίσουν τις αδερφές τους… Το ψωμί της ξενιτιάς είναι πικρό και το μόνο που ονειρεύονταν οι αδελφοί μας ήταν να επιστρέψουν μια μέρα στην πολυαγαπημένη Πατρίδα. Όπως μαρτυρούν οι παλαιότεροι, οι Έλληνες της Αμερικής βίωσαν τέτοιο ρατσισμό, που μέχρι και διαφημιστικές πινακίδες υπήρχαν εναντίων των Ελλήνων.
Μέσα σε αυτό το εχθρικό κλίμα και μέσα σε μια φτωχή Εκκλησιά, με το νου στην Ελλάδα και με την ελπίδα στο Θεό, οι Έλληνες της Αμερικής, παρόλη τη φτώχεια τους, δημιούργησαν την οργάνωση AHEPA για την υποστήριξη των Ελλήνων μεταναστών. Εργάστηκαν σκληρά, προόδευσαν, πλήθυναν, έφτασαν να αριθμούν εκατομμύρια οι Έλληνες της Αμερικής. Με το υστέρημά τους έχτισαν πάνω από 500 ιερούς ναούς, δημιουργώντας τις ενορίες τους, που έγιναν το κέντρο του ελληνορθόδοξου στοιχείου σε κάθε περιοχή.
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra
Δείτε σχετικά:
– Όταν η πολιτική διπλωματία (Πομπέο) συνάντησε την εκκλησιαστική διπλωματία (Ελπιδοφόρος Αμερικής)
– Ο Αμερικής Ελπιδοφόρος αποκαλεί αδελφούς τους Εβραίους
– Η αναφορά του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου για τους «μεικτούς γάμους»
– Αφελής πολιτικά ή καιροσκόπος ο Αμερικής Ελπιδοφόρος;