Αφιερώματα
Ελληνική Επανάσταση – 1 έως 4 Αυγούστου 1821
5 Ιούλ 2021
Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής
αποκλειστικά για katanixi.gr
Άφιξη Μαυροκορδάτου στην Πάτρα – Κάθοδος Μπευράν πασά – Επίθεση Παναγιώτη Καρατζά κατά Γηροκομείου – Ο Κωστάκης Καρατζάς και ο Θεόδωρος Νέγρης στην Καλαμάτα – Οι Άγγλοι της Ζακύνθου ανεφοδιάζουν την Μεθώνη
Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
1 Αυγούστου
Αχαΐα
Ο Μαυροκορδάτος, αφού μέσα στη νύχτα πέρασε τον Κορινθιακό με την συνοδεία του, έφτασε στο ελληνικό φυλάκιο στο Πριναρόκαστρο, στους πρόποδες του Παναχαϊκού όρους. Το πρωί ήρθαν να τον υποδεχθούν από το στρατόπεδο της Μονής Ομπλού ο Ανδρέας Ζαϊμης και ο Θανάσης Κανακάρης. Η συνάντηση τους ήταν εγκάρδια. Το μεσημέρι οι πρόκριτοι οργάνωσαν τραπέζι με ψητό αρνί. Όλοι έκαναν προπόσεις υπέρ της ελευθερίας της Ελλάδας. Πάνω στην ευωχία έφτασε η είδηση της πτώσης της Μονεμβασιάς.
Θεσσαλονίκη
Ο Μπευράν πασάς με μία φοβερή δύναμη 8000 ιππέων, αφού κατανίκησε όσες ελληνικές δυνάμεις βρήκε στην πορεία του από τη Θράκη προς τη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται καθ’ οδόν προς την Βοιωτία. Σκοπεύει να ενωθεί με τις δυνάμεις του Κιοσέ Μεχμέτ και να κινηθούν μαζί προς τον Ισθμό και την Πελοπόννησο.
2 Αυγούστου
Αιγαίο
Ο Τουρκικός στόλος φάνηκε πάλι προς την Λέρο αλλά χωρίς διάθεση για επιθετικές ενέργειες. Τα ελληνικά πλοία παρακολουθούν από απόσταση
Πάτρα
Η αναγκαστική εγκατάλειψη της στρατηγικής θέσης του Γηροκομειού στους Τούρκους στις 28 Ιουλίου κίνησε την φιλοτιμία του Παναγιώτη Καρατζά, ήρωα των πρώτων ημερών της επανάστασης στην πόλη της Πάτρας . Συνεννοήθηκε με τον Θεοδωράκη Γρίβα και, χωρίς να ενημερώσουν τους άλλους αρχηγούς, τα μεσάνυχτα ανάμεσα στην 1η και 2α Αυγούστου όρμησαν με τους άνδρες τους κατά της τουρκικής φρουράς του Γηροκομειού. Η επίθεση έγινε αντιληπτή στην Πάτρα και πριν ξημερώσει ισχυρή δύναμη Τούρκων κατέλαβε τις θέσεις γύρω από το μοναστήρι. Προσέτρεξαν και οι υπόλοιποι Έλληνες και έγινε σφοδρότατη μάχη. Επιτέλους, κατά το δειλινό οι Τουρκοι που ήρθαν από την Πάτρα κάμφθηκαν και τράπηκαν σε άτακτη φυγή προς το φρούριο καταδιωκόμενοι από τους Έλληνες. Στη μάχη οι Τούρκοι είχαν 100 νεκρούς και οι Έλληνες 20. Το Γηροκομείο δεν κατελήφθη και οι Έλληνες οχυρώθηκαν, οι μεν υπό τον Καρατζά στο χωριό Ρωμανού, οι δέ υπό τον Γρίβα στο ληνό του Χουσεϊν αγά, ενώ ο Ανδρέας Λόντος τοποθετήθηκε στους λόφους πάνω από το μοναστήρι.
Νεόκαστρο
Έφτασαν στο Νεόκαστρο ο Τυπάλδος ως αντιπρόσωπος τους Υψηλάντη και ο Πονηρόπουλος ως αντιπρόσωπος της Γερουσίας για να διευθετήσουν την παράδοση του κάστρου. Ο Πονηρόπουλος ακολουθώντας τις εντολές που έλαβε από τους προκρίτους υπονομεύει φανερά τον Τυπάλδο που δεν έχει το κύρος και την ευστροφία να επιβληθεί.
Στερεά
Ο Χρήστος Παλάσκας εγκατέλειψε οριστικά τους Τούρκους και προσήλθε στο Ελληνικό στρατόπεδο.
3 Αυγούστου
Τριπολιτσά
Ο Υψηλάντης σήμερα στο ελληνικό στρατόπεδο στα Τρίκορφα δέχθηκε έναν αναπάντεχο επισκέπτη. Ο Τούρκος πρόκριτος της Χίου Εμίν Αγάς που συμπονούσε τους χριστιανούς και αποστρεφόταν τις αδικίες των ομοπίστων του μουσουλμάνων κατά των ραγιάδων, υποστήριζε την Ελληνική επανάσταση. Την έβλεπε ως αντίδραση κατά των σουλτανικών αδικιών και όχι ως εθνική επανάσταση. Ο Υψηλάντης τον τίμησε και του έδωσε επιστολή για άλλον έναν μουσουλμάνο Χιώτη που ο Εμίν Αγάς διαβεβαίωσε τον Υψηλάντη ότι ήταν και αυτός φίλος των Ελλήνων. Από το περιβάλλον του Υψηλάντη ανατέθηκε στον Ράλλη και τον Μυλωνά να προπαρασκευάσουν την επανάσταση στην Χίο. Οι Χιώτες έμποροι που έμαθαν τα σχετικά με την επαναστατική προπαρασκευή του νησιού τους αντέδρασαν με τα βάσιμα επιχειρήματα ότι τυχόν κίνημα θα επέφερε την σφαγή των ομήρων στο κάστρο της Χίου, όλων των εμπόρων Χίων που βρίσκονταν διασκορπισμένοι στην Τουρκική επικράτεια και κυρίως ότι ο λαός ήταν παντελώς ανέτοιμος στρατιωτικά να υπερασπιστεί το νησί. Ο Υψηλάντης άλλαξε στάση και αποφάσισε την αναβολή κάθε δραστηριότητας στην Χίο.
Καλαμάτα
Ο Κωστάκης Καρατζάς, μετά την αναχώρησή του από το Νεόκαστρο, πήγε στην Καλαμάτα με την ελπίδα ότι θα συναντήσει καλύτερο περιβάλλον για την ευόδωση των πολιτικών του σχεδίων. Για καλή του τύχη συνάντησε τον Θεόδωρο Νέγρη, έτερο φαναριώτη, που κατέβηκε στην Ελλάδα για να δώσει τα φώτα του, ως αρχηγός φυσικά. Ανάμεσα στους δύο αναπτύχθηκε ακαριαία φιλία στη βάση των κοινών τους συμφερόντων. Κοινώς κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι. Ο Καρατζάς αποκάλυψε στον Νέγρη τους σκοπούς της παρουσίας του, δηλαδή των προώθηση του πατέρα του για την ηγεμονία της Ελλάδος στην θέση του Υψηλάντη και ο Νέγρης, εχθρός από την πρώτη στιγμή του Υψηλάντη, τέθηκε στην διάθεση του Καρατζά. Και οι δύο ξεκίνησαν για την Αχαΐα προς συνάντηση του πλέον δραστήριου και φερέλπιδος φαναριώτη, του Μαυροκορδάτου.
Πάτρα
Ο Μαυροκορδάτος αντί να σπεύσει στα Τρίκορφα να συναντήσει τον Υψηλάντη, παρέτεινε την παραμονή του στο Αχαϊκό στρατόπεδο. Γυρίζει ανάμεσα στα στρατόπεδα, τα μοναστήρια, τις φρουρές, τα χωριά. Μαζεύει πληροφορίες και κάνει διασυνδέσεις. Εκείνο που κανείς δεν ξέρει είναι ότι περιμένει την άφιξη του Κωστάκη Καρατζά, του γιού του πάτρωνά του Ιωάννη Καρατζά.
4 Αυγούστου
Ζάκυνθος
Η δήθεν Αγγλική ουδετερότητα προς του εμπολέμους Έλληνες και Τούρκους είναι ένα διπλωματικό παραμύθι. Οι Άγγλοι των Επτανήσων δίνουν απλόχερα βοήθεια στους Τούρκους όποτε αυτοί την χρειάζονται. Σήμερα ένα τουρκικό πλοιάριο έγινε δεκτό στο λιμάνι της αγγλοκρατούμενης Ζακύνθου και έφυγε κατάφορτο από προμήθειες για την πολιορκημένη Μεθώνη. Πριν από λίγες μέρες ένα μικτό πλοίο με σημαία Ιερουσαλήμ έφτασε στην Ζάκυνθο, προερχόμενο από το Άγιο Όρος, με πλήρωμα λίγους μοναχούς. Ήρθαν να ζητήσουν βοήθεια για τους χιλιάδες πρόσφυγες που πέρασαν στον Άγιο όρος για να σωθούν από τους Τούρκους. Παρουσιάστηκαν στις Αγγλικές αρχές και εξήγησαν τον λόγο της άφιξής τους. Να λάβουν κάποια χρηματική βοήθεια για να πάρουν τρόφιμα, ψωμί για τα γυναικόπαιδα. Οι Άγγλοι τους χλεύασαν και τους έδιωξαν παρά το γεγονός ότι δεν ήσαν εμπόλεμοι.
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra
Δείτε σχετικά:
– Προηγούμενη ανάρτηση της σειράς “Ημερολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821”
– Επόμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”
– “Ημερολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821”