Αφιερώματα

Ελληνική Επανάσταση – 19 Ιουλίου 1821

εικόνα άρθρου: Ελληνική Επανάσταση – 19 Ιουλίου 1821
Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής
αποκλειστικά για katanixi.gr

Τα χωριά στο Κουσάντασι σε κίνδυνο – Ενέργειες του Υψηλάντη – Συμπλοκές έξω από τα τείχη της Τριπολιτσάς – Φυγή Ελλήνων από την Αθήνα – Η απειλή πολέμου από την Ρωσία

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

19 Ιουλίου

Μικρά Ασία

Οι Τούρκοι μετά τις σφαγές που έκαναν στο Κουσάντασι ως εκδίκηση για τις αποτυχίες τους στη Σάμο, απειλούν με επιδρομές και τα γειτονικά χωριά Άκκοϊ, Δομάτια, Γέροντας, Τσαγκλί, Κελεπέσι. Σήμερα οι απελπισμένοι κάτοικοι των Δοματίων έστειλαν επιστολή ικεσίας προς τον Λυκούργο και στους Σαμιώτες να σπεύσουν προς διάσωσή τους.

Μοριάς

Ο Υψηλάντης αγωνίζεται. Όλη μέρα γράφει διαταγές στο καλύβι του στο στρατόπεδο των Τρικόρφων, με σκοπό να οργανώσει τους ασύντακτους Έλληνες. Προσπαθεί να δώσει περιεχόμενο στο τίτλο του Αρχιστρατήγου, να αλλάξει την διαγωγή των Ελλήνων στρατιωτών, να σταματήσει τις λεηλασίες στα περίχωρα της Τριπολιτσάς, να στήσει δίκτυο πληροφοριών. Λίγα πετυχαίνει ο αγαθός Υψηλάντης αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες και μόνο που με την δραστηριότητά του δίνει σε όλους την αίσθηση ότι υπάρχει αρχηγός, η προσφορά του είναι ανυπολόγιστη.

Έξω από τα τείχη της Τριπολιτσάς μερικοί Έλληνες Αγιοπετρίτες που είχαν προκεχωρημένες θέσεις στον κάμπο κοντά στο κάστρο, σκότωσαν τον διάσημο τόπση, πυροβολητή της Μεγάλης τάπιας, τον Χατζή Κουλελέ και δύο συντρόφους του. Τα πτώματά τους παραμένουν άταφα έξω από το κάστρο γιατί οι Τούρκοι φοβούνται να πάνε να τα πάρουν. Η ταπείνωση αυτή ερέθισε του γενναίους Βαρδουνιώτες Τούρκους που ετοιμάζουν την απάντησή τους.

Αθήνα

Στο άκουσμα της είδησης ότι έρχονται οι Τούρκοι η πόλη της Αθήνας έχει εκκενωθεί από τους Έλληνες, κατοίκους και οπλοφόρους. Παρά την φυγή των Ελλήνων οι Τούρκοι της Ακρόπολης δεν τολμούν να βγουν από το κάστρο. Φοβούνται ότι πρόκειται για τέχνασμα. Τους είναι ακατανόητο πως τόση ελληνική δύναμη διαλύθηκε άνευ αφορμής.

Ρωσία

Η Ρωσική εξωτερική πολιτική σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί. Ο Καποδίστριας πιέζει προς την πολεμική διευθέτηση των διαφορών με την Τουρκία. Είναι η ευκαιρία της παντοδύναμης Ρωσίας, της νικήτριας των Ναπολεόντειων πολέμων, να κεφαλαιοποιήσει τον προβιβασμό σε παγκόσμια δύναμη με την κάθοδο της στις θερμές θάλασσες. Στην Μολδαβία αναμένουν από ημέρα σε ημέρα την εμφάνιση των Ρωσικών στρατευμάτων. Η Υψηλή Πύλη και αυτή ανησυχεί. Ο Καποδίστριας μη μπορώντας να επικοινωνήσει άμεσα με τους επαναστατημένους Έλληνες και για να μην εκτεθεί στον Τσάρο, στέλνει προσωπική επιστολή προς τον Ιγνάτιο Ουγγαροβλαχίας που περισσότερο ταιριάζει σε γενική εγκύκλιο διαταγή του ιδίου προς τους επαναστατημένους Έλληνες ενόψει της Ρωσικής παρέμβασης.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
– Προηγούμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”
– Επόμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”

Σχετικά άρθρα

Αφιερώματα

27 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 11 έως 14 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Συνέπειες μάχης της Γράνας – Συμπλοκές μεταξύ Ελλήνων στο Νεόκαστρο – Άφιξη Μαυροκορδάτου στα Τρίκορφα Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 11 Αυγούστου  Τριπολιτσά Ο χθεσινός...

Αφιερώματα

15 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 10 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Η μάχη της Γράνας Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 10 Αυγούστου Τριπολιτσά, Η μάχη της Γράνας Με την προώθηση των Ελλήνων στον Άγιο Σώστη η...

Αφιερώματα

14 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 6 έως 9 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Μάχη του Λινού – Αναχώρηση Μαυροκορδάτου για τα Καλάβρυτα, συνάντηση με Νέγρη και Καρατζά – Παράδοση Νεόκαστρου Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 06 Αυγούστου 1821...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.