Αφιερώματα

Ελληνική Επανάσταση – 5 Ιουλίου 1821

εικόνα άρθρου: Ελληνική Επανάσταση – 5 Ιουλίου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής
αποκλειστικά για katanixi.gr

Ελληνική νίκη στο Γάλλο Ρεθύμνου – Νέα απόπειρα απόβασης στη Σάμο – Απόκρουση τουρκικών αποβατικών δυνάμεων – Επεισόδια κατά των προκρίτων στη Ζαράκοβα – Προσωρινή συμφωνία ανάμεσα σε Υψηλάντη και προκρίτους

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


5 Ιουλίου

Οι πρόκριτοι στη Ζαράκοβα δεν έμαθαν από το πάθημα στα Βέρβενα και το παρολίγον λιντσάρισμά τους από τους στρατιώτες. Παρά τις επιστολές που έστειλαν στον Υψηλάντη και τις διαβεβαιώσεις τους, δεν συμφωνούν με την διάλυση της Γερουσίας και δέχονται μόνο να τον αναγνωρίσουν ως αρχιστράτηγο, που να δίνει λογαριασμό σε αυτούς. Αυτό προκάλεσε νέες ταραχές.

Ο στρατός και ο λαός πλέον δεν ζήτησε απλώς να επέλθει συμφωνία ανάμεσα στον Υψηλάντη και τους γερουσιαστές, αλλά νιώθουν ότι εξαπατήθηκαν και όρμησαν κατά του ψηλού πύργου της Ζαράκοβας, όπου βρίσκονται όλοι οι πρόκριτοι, με όπλα, σπαθιά και ρόπαλα. Μία κραυγή ακούγεται από τα στόματα όλων: “Θάνατος”. Πάλι την κατάσταση έσωσε ο Κολοκοτρώνης. Κατέβηκε από τον πύργο, τους πήρε παράμερα και τους μίλησε και πάλι με τον τρόπο που μόνο αυτός ξέρει να μιλά. “…Ως φίλος της πατρίδος, ως φίλος σας, σας λέγω κι εγώ: ό,τι κι αν είναι τούτοι που γυρεύετε να σκοτώσουμε, θά ‘ρθει η ώρα να μας χρειασθούνε, και αν τους σκοτώσουμε δεν θα τους έχουμε όταν θα χρεισθούνε και θα λυπόμαστε, γιατί τους είχαμε και τους σκοτώσαμε. Δεν ξέρουμε εμείς, όσα ξέρουν τούτοι ψέματα. Έρχεται ώρα που χρειάζονται και τα ψέματα….” Είπε και άλλα πολλά.
Στο τέλος ο όχλος ηρέμησε και επευφήμησε τον Κολοκοτρώνη. Το νέο πάθημα των προκρίτων βοήθησε, τουλάχιστον, να βρεθεί μια λύση έστω και προσωρινή. Συμφωνήθηκε να ενεργηθεί η συγκρότηση της εθνικής συνέλευσης μετά την άλωση της Τριπολιτσάς και έως τότε να διατηρηθεί η Γερουσία της Πελοποννήσου, με την οποία θα συνεργάζεται ο πληρεξούσιος του Γενικού Επιτρόπου της Αρχής, ως συμπράκτωρ, πρόεδρος και αρχιστράτηγος. Ουσιαστικά το ζήτημα το κέρδισαν οι πρόκριτοι.

Είναι η τέταρτη ημέρα της μάχης στο Γάλλο του Ρεθύμνου. Η μάχη ήταν αμφίρροπη και την λύση για τα ελληνικά όπλα έδωσαν αρκετοί Σφακιανοί, Ρεθύμνιοι και Αγιοβασιλιώτες που κατόρθωσαν να βαδίσουν αθέατοι στα πίσω από τις γραμμές των Τούρκων και από εκεί επέπεσαν εναντίον τους. Εκείνοι νόμισαν ότι έρχονται νέες ενισχύσεις για τους Έλληνες και άρχισαν να υποχωρούν με τάξη μέχρι που εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και γύρισαν πίσω στην πόλη, καίγοντας στο πέρασμά τους, όσα χωρία δεν είχαν πριν πειράξει. Οι Έλληνες είχαν 9 νεκρούς, αιωνία τους η μνήμη, και πολλούς τραυματίες. Για εκδίκηση έκαψαν το τζαμί στα Ρούστικα και πήραν τη μολυβένια σκεπή του για βόλια. Η εκστρατεία των Τούρκων του Ρεθύμνου, αναχαιτίστηκε. Ζήτω η Επαναστατημένη Κρήτη.

Από τα χαράματα ξεκίνησε και πάλι ο κανονιοβολισμός της Σάμου. Ο καρά Αλής ξαφνικά έδωσε εντολή για απόβαση στο παλιό λιμάνι, το Τηγάνι, το οποίο δεν φύλασσαν οι λίγοι υπερασπιστές του νησιού. 300 Τούρκοι αποβιβάστηκαν στην Αγία Παρασκευή, στον πορθμό. Εκεί βρισκόταν ο υποχιλίαρχος Γιάννης και ο Χριστόδουλος Παρμασίδης με ελάχιστους άνδρες και υποδέχθηκαν τους Τούρκους με πυροβολισμούς. Οι Σάμιοι ειδοποίησαν τον Σταμάτη Γεωργιάδη που ήταν πλησιέστερα στο σημείο της απόβασης. Ο Σφακιανός Χατζηγιώργης, που με άλλους 24 Κρήτες βρισκόταν κοντά του, τον συμβούλευσε να επιτεθούν αμέσως, πριν καταφθάσουν και άλλες δυνάμεις. Αμέσως οι αθάνατοι επιτέθηκαν με ορμή κατά των 300 Τούρκων. Σε λίγο έτρεξαν να τους ενισχύσουν και άλλοι. Όλοι οι Τούρκοι φονεύτηκαν. ΟΙ Σάμιοι είχαν 4 νεκρούς. Ακολούθησε νέος κανονιοβολισμός για τρεις ώρες. Έπειτα σαράντα πλοιάρια επιχείρησαν νέα απόβαση στην ακτή της Σάμου. Τα κανόνια του Γεωργιάδη έκαναν και αυτή τη φορά θαύματα. Οι Τούρκοι με πολλές απώλειες επέστρεψαν πίσω. Τότε ο Καρά Αλής, για να πάρει εκδίκηση, διέταξε να αλείψουν με κατράμι τους δύο γιούς του Σαμιώτη πλοιάρχου, που είχε κρατήσει για ομήρους. Τα κρέμασε από το κατάρτι της ναυαρχίδας για να φαίνονται από την παραλία και τα έκαψε. Αιωνία η μνήμη τους. Αυτό ήταν το κατόρθωμα ενός ολόκληρου στόλου απέναντι σε μια χούφτα ηρωικούς Σαμιώτες.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
– Προηγούμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”
 Επόμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”

Σχετικά άρθρα

Αφιερώματα

27 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 11 έως 14 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Συνέπειες μάχης της Γράνας – Συμπλοκές μεταξύ Ελλήνων στο Νεόκαστρο – Άφιξη Μαυροκορδάτου στα Τρίκορφα Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 11 Αυγούστου  Τριπολιτσά Ο χθεσινός...

Αφιερώματα

15 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 10 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Η μάχη της Γράνας Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 10 Αυγούστου Τριπολιτσά, Η μάχη της Γράνας Με την προώθηση των Ελλήνων στον Άγιο Σώστη η...

Αφιερώματα

14 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 6 έως 9 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Μάχη του Λινού – Αναχώρηση Μαυροκορδάτου για τα Καλάβρυτα, συνάντηση με Νέγρη και Καρατζά – Παράδοση Νεόκαστρου Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 06 Αυγούστου 1821...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.