Αφιερώματα

Ελληνική Επανάσταση – 20 Ιουλίου 1821

εικόνα άρθρου: Ελληνική Επανάσταση – 20 Ιουλίου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής
αποκλειστικά για katanixi.gr

Νέα Νίκη των Ελλήνων στην Κρήτη – Επιχειρήσεις Λυκούργου στις Μικρασιατικές ακτές – Ο Ανδρέας Μιαούλης με άλλους προκρίτους πείθει τον στόλο να παραμείνει στο Αιγαίο – Ο Μαυροκορδάτος στο Μεσολόγγι

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


20 Ιουλίου

Κρήτη

Ο Ομέρ αγάς από τα Βέβελα της Σητείας, διοικητής του συντάγματος των Γερλήδων, όταν πληροφορήθηκε ότι ξεκίνησε ο Καούνης με ισχυρό στρατό από τα Χανιά και το Ρέθυμνο, από φιλοτιμία και για να μην μείνει αμέτοχος στην κατάπνιξη της επανάστασης στο νησί, αποφάσισε να κινηθεί αυτόνομα προς συνάντησή του. Σήμερα πέρασε από τον έρημο Καλλικράτη καταστρέφοντας ό,τι είχε μείνει όρθιο από τον προηγούμενο τουρκικό στρατό που πέρασε από εκεί πριν λίγες μέρες. Για κακή του τύχη δεν πληροφορήθηκε από πουθενά την καταστροφή του Καούνη. Έπειτα προχώρησε προς το οροπέδιο του Ασκύφου.

Ενώ βάδιζε πλησίον της Αμπέλου, έγινε αντιληπτός από τους Έλληνες που βρίσκονταν στο οροπέδιο. Έτρεξαν αμέσως οι αρχηγοί, Μανουσέλης, Βουρδουμπάς, Δεληγιαννάκης, Πωλογεωργάκης, Μανουσογιαννάκης και άλλοι, οι ήρωες της νίκης κατά του Καούνη, και έπιασαν επίκαιρες θέσεις. Ο Ομέρ αγάς, που αρχικά νόμισε ότι πρόκειται για την εμπροσθοφυλακή του Καούνη δεν φρόντισε να φυλαχτεί ή να φύγει και οι Τούρκοι αποκλείστηκαν. Μέσα σε λίγες ώρες σκοτώθηκαν σχεδόν όλοι και οι πυροβολισμοί έπαψαν. Από τους 960 Τούρκους επέζησαν οι 54 που δέχτηκαν να παραδοθούν ανάμεσά τους και ο Ομέρ αγάς.

Μ. Ασία

Ο Λυκούργος αντέδρασε αστραπιαία στο κάλεσμα των Μικρασιατών. Τέσσερα τάγματα Σαμίων αποβιβάστηκαν στην μικρασιατική ακτή. Πρώτα επιτέθηκαν εναντίον της τουρκικής φρουράς στο χωριό Δομάτια δύο ώρες από την ακτή. Έπειτα εκκαθάρισαν όλες τις τουρκικές φρουρές στα γύρω χωριά που απείχαν το ένα από το άλλο έως και 8 ώρες. Ο Ελληνικός πληθυσμός όλης αυτής της μεγάλης περιοχής, 3000 άτομα, μεταφέρθηκαν για την ασφάλειά τους στην Σάμο. Οι πρόσφυγες κατατάχθηκαν αμέσως στο στρατό των σωτήρων τους Σαμίων. Η επανάσταση στην Σάμο ενισχύθηκε σημαντικά.

Ναυτικό – Σάμος

Η κατάσταση της πολυαρχίας στον στόλο, οι αποτυχία της ναυμαχίας στην Κω έχουν δημιουργήσει κακή κατάσταση στο ηθικό των πληρωμάτων που επιθυμούν την επιστροφή στις βάσεις. Οι ναύτες θεωρούν τον αγώνα άνισο εναντίον ενός τόσο ισχυρού αντιπάλου. Η φήμη του Ισμαήλ Γιβραλτάρ ως ικανότατου ναυτικού επέτεινε την κάμψη του ηθικού. Η κατάσταση του στόλου ήταν ήδη γνωστή στους πρόκριτους της Ύδρας που από το νησί τους ήταν πάντοτε ενήμεροι για το κάθε τι. Άμεσα έστειλαν επιτροπή από άτομα με με κύρος με την εντολή να πείσουν τους ναυάρχους να παραμείνει ο στόλος στη θέση του. Ανάμεσά στα μέλη της επιτροπής είναι και ο Ανδρέας Μιαούλης. Το όνομά του εμφανίζεται για πρώτη φορά ενεργά στην επανάσταση.

Μεσολόγγι

Το πλοίο που μετέφερε τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο από την Ιταλία έφτασε στο Μεσολόγγι γεμάτο με πολεμοφόδια. Αρχικός του προορισμός ήταν η Πάτρα αλλά η επικράτηση σε αυτήν του Γιουσούφ πασά έκανε αδύνατη την παράδοση του σημαντικού φορτίου που προοριζόταν για τον Παλαιών Πατρών Γερμανό. Ο Μαυροκορδάτος δεν είναι κάποιος τυχαίος. Μόλις 30 ετών είναι ένας από τους πιο μορφωμένους Έλληνες με επαφές με τον πνευματικό κόσμο της Ευρώπης, Μιλούσε άπταιστα γαλλικά, αγγλικά, τουρκικά. Καταγόταν από μία από τις σημαντικότερες οικογένειες του Φαναρίου και ήδη είχε υπηρετήσει ως υπουργός στην αυλή του ηγεμόνα της Βλαχίας Καρατζά. Στην Ελλάδα ήρθε για να αντιπροσωπεύσει τα συμφέροντα και τις φιλοδοξίες του πάτρωνά του που επιθυμούσε να αντικαταστήσει στην ηγεσία της επανάστασης τον αντίζηλό του Υψηλάντη.

Ο Μαυροκορδάτος από το πλοίο έστειλε αντιπροσώπους να ενημερώσουν τους προκρίτους του Μεσολογγίου για την άφιξή του. Οι πρόκριτου ήρθαν στο πλοίο για να τον χαιρετήσουν και τον μετέφεραν μαζί με την συνοδεία του στην πόλη. Η άφιξη του επιφανούς Φαναριώτη με το επιτελείο του, αποτελούμενο από ευρωπαίους φιλέλληνες αξιωματικούς, προκάλεσε έκρηξη ενθουσιασμού στους Μεσολογγίτες. Ενώ τα πολεμοφόδια παρέμειναν στο πλοίο, καθώς ο τελικός τους προορισμός ήταν η Πάτρα. ξαφνικά φάνηκαν δύο τουρκικά πλοία να κατευθύνονται προς το ελληνικό. Τότε οι Έλληνες καταβύθισαν το πλοίο με το τόσο σημαντικό φορτίο για να μην πέσει στα χέρια των εχθρών.

Αθήνα

Ο Ομέρ Βρυώνης σταμάτησε στα Πατήσι και έστειλε περίπολο να κάνει αναγνώριση. Τον ενημέρωσαν ότι η Αθήνα είναι άδεια. Συνέχισε την πορεία του αλλά αργά. Φοβόταν για ενέδρα. Μόνο κάτι γυναικόπαιδα έπιασε στο δρόμο που είχαν καθυστερήσει να φύγουν. Μετά τις αποτυχίες της Γραβιάς, την μάχη στην Λιβαδειά και την ήττα στα Βρυσάκι, όπου σε όλα τα μέρη αντιμετώπισε πείσμωνα αντίσταση, η κατάληψη της Αθήνας του φάνηκε θείο δώρο.

Τριπολιτσά

Ο Ρουμπής και ο Καραμέρος, γενναίοι Τούρκοι Βαρδουνιώτες, έστησαν ενέδρα στα αμπέλια του Μοχλιού και σκότωσαν 20 Έλληνες, ως αντίποινα για τον θάνατο του Χατζή κουλελέ. Κατά το μεσημέρι επιτέθηκαν στις θέσεις Αγιάννης και Θάνα και σκότωσαν άλλους τέσσερις. Το ηθικό των Ελλήνων στα προκεχωρημένα φυλάκια κάμφθηκε και εγκατέλειψαν τις θέσεις τους.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
– Προηγούμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”
– Επόμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”

Σχετικά άρθρα

Αφιερώματα

27 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 11 έως 14 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Συνέπειες μάχης της Γράνας – Συμπλοκές μεταξύ Ελλήνων στο Νεόκαστρο – Άφιξη Μαυροκορδάτου στα Τρίκορφα Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 11 Αυγούστου  Τριπολιτσά Ο χθεσινός...

Αφιερώματα

15 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 10 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Η μάχη της Γράνας Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 10 Αυγούστου Τριπολιτσά, Η μάχη της Γράνας Με την προώθηση των Ελλήνων στον Άγιο Σώστη η...

Αφιερώματα

14 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 6 έως 9 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Μάχη του Λινού – Αναχώρηση Μαυροκορδάτου για τα Καλάβρυτα, συνάντηση με Νέγρη και Καρατζά – Παράδοση Νεόκαστρου Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 06 Αυγούστου 1821...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.