Αφιερώματα

Ελληνική Επανάσταση – 22 Ιουνίου 1821

εικόνα άρθρου: Ελληνική Επανάσταση – 22 Ιουνίου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής
αποκλειστικά για katanixi.gr

Η Μάχη του Λάλα – Οι πρώτες ενέργειες του Υψηλάντη

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


22 Ιουνίου

Ολονυχτίς οι Τούρκοι του Λάλα φόρτωναν στα υποζύγια ό,τι μπορούσε να μεταφερθεί και ετοιμάστηκαν να αφήσουν την πλούσια κωμόπολή τους. Ο Γιουσούφ επείγεται να φύγει προτού προλάβουν να έρθουν οι ενισχύσεις των Ελλήνων. Με το χάραμα ξεκίνησε επίθεση με 1500 ιππείς και πεζούς. Ένα τουρκικό σώμα κίνησε προς την Κάπελη.
Οι Έλληνες βγήκαν από τα ταμπούρια τους για να κατοπτεύσουν την κίνηση των εχθρών. Έξαφνα το τουρκικό σώμα άλλαξε μέτωπο και εστράφη προς τα οπίσω. Η κυκλωτική κίνηση αιφνιδίασε τους Έλληνες που αναγκάστηκαν να αμυνθούν σε εκτεθειμένο έδαφος. Άλλο ένα τουρκικό σώμα επιτέθηκε εναντίον αυτών που ήταν οχυρωμένοι στο Πούσι. Σχηματίστηκαν δύο μέτωπα.

Η μία ελληνική πτέρυγα αποτελούνταν από τους Επτανήσιους και τα σώματα του Πλαπούτα, του Δηλιγιάννη, του Φωτήλα και του Σισίνη, και η άλλη από τους Ολύμπιους υπό τον Χριστόπουλο. Ξαφνικά οι Ολύμπιοι δέχθηκαν επίθεση στα νώτα τους από το Τουρκικό ιππικό. Δεν έχασαν όμως την ψυχραιμία τους και η μάχη έγινε σώμα με σώμα. Εκεί σκοτώθηκαν 30 Έλληνες. Οι Καλαβρυτινοί και οι Τριφύλλιοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στο κεντρικό οχύρωμα όπου βρίσκονταν τα δύο κανόνια. Οι Τούρκοι, λόγω των βολών του πυροβολικού, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν αλλά έκαναν και τρίτη έφοδο πιο ορμητική αυτή τη φορά. Ο κεντρικός προμαχώνας κατελήφθη προς στιγμή και η Τουρκική σημαία κυμάτιζε δίπλα στα ελληνικά κανόνια. Γύρω από αυτά εξελίχθηκαν ηρωικές στιγμές. Ο Πανάς με τους Κεφαλονίτες έπεσε μαινόμενος ανάμεσα στους Τούρκους.
Ο Καπετάν Θανάσης Χέλμης κατόρθωσε να αρπάξει το μπαϊράκι του Γιουσούφ, αλλά το πλήρωσε με πολλούς σπαθισμούς και παρά τρίχα ξέφυγε τον θάνατο. Γύρω από τα άλλα δύο κανόνια μαχόταν ο Ανδρέας Μεταξάς. Κάποια στιγμή που σώθηκε το φυτίλι ο Μεταξάς πυροδότησε το κανόνι του πυροβολώντας το με ένα τρομπόνι, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του και στα δύο χέρια. Μετά από αυτό οι Τούρκοι έσπασαν και υποχώρησαν στο Λάλα. Οι Έλληνες για μία ακόμα φορά νίκησαν. Και μάλιστα νίκησαν τους πιο μάχιμους και πολεμικούς Τούρκους της Πελοποννήσου ενισχυμένους με έναν ικανότατο διοικητή, τον Γιουσούφ πασάς, που διέθετε και δυνατό ιππικό.
Οι οπλαρχηγοί αποφάσισαν να μετακινηθούν προς την πιο οχυρή Δίβρη για να φροντίσουν τους πολλούς τραυματίες. Άλλωστε ο αντικειμενικός στόχος της εκστρατείας επετεύχθη. Να μην αφήσουν τους Λαλαίους να παρενοχλήσουν την πολιορκία της Τριπολιτσάς και να απαλλάξουν την Ηλεία και την Κυπαρισσία από την παρουσία τους.

Ο Υψηλάντης ξεκίνησε να εργάζεται ως γενικός αρχηγός του αγώνα από την πρώτη ημέρα παρουσία τους στα Βέρβενα εκδίδοντας διαταγές και προκηρύξεις. Ανέθεσε στον Βαλέστ και τον Παναγιώτη Παρασκευά να δημιουργήσουν ένα πυρήνα τακτικού στρατού και κάλεσε την Γερουσία να διαλυθεί, καθότι με την άφιξή του ο σκοπός της ίδρυσης της, η διεύθυνση του αγώνα, έπαψε να υπάρχει. Που να φανταστεί τη θύελλα των λογισμών που προκάλεσε η πρότασή του στις ψυχές των προκρίτων! Χάρηκε όμως μαθαίνοντας την νίκη των Ελλήνων στο Λάλα και κάλεσε τους Κεφαλλονίτες υπό τον Μεταξά να μεταβούν προς ενίσχυση του στρατοπέδου των Τρικόρφων και έστειλε στα στενά της Μεγαρίδος ενισχύσεις για να σταματήσουν τις δυνάμεις των δύο πασάδων, Βρυώνη και Κοσέ Μεχμέτ, που απειλούσαν να βαδίσουν προς τον Μοριά.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
– Προηγούμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”
– Επόμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”

Σχετικά άρθρα

Αφιερώματα

27 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 11 έως 14 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Συνέπειες μάχης της Γράνας – Συμπλοκές μεταξύ Ελλήνων στο Νεόκαστρο – Άφιξη Μαυροκορδάτου στα Τρίκορφα Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 11 Αυγούστου  Τριπολιτσά Ο χθεσινός...

Αφιερώματα

15 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 10 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Η μάχη της Γράνας Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 10 Αυγούστου Τριπολιτσά, Η μάχη της Γράνας Με την προώθηση των Ελλήνων στον Άγιο Σώστη η...

Αφιερώματα

14 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 6 έως 9 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Μάχη του Λινού – Αναχώρηση Μαυροκορδάτου για τα Καλάβρυτα, συνάντηση με Νέγρη και Καρατζά – Παράδοση Νεόκαστρου Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 06 Αυγούστου 1821...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.