Αφιερώματα
Ελληνική Επανάσταση – 23 Ιουνίου 1821
3 Απρ 2021
Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής
αποκλειστικά για katanixi.gr
Αποχώρηση Γιουσούφ πασά από τον Λάλα – Προώθηση Ελλήνων έξω από το Κομπότι – Ο Καντακουζηνός στην Μονεμβασιά – Κινήσεις Ανδρούτσου στην Στερεά…
Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
23 Ιουνίου
Στο Λάλα, μετά την χθεσινή υποχώρηση των Ελλήνων στη Δίβρη (22 Ιουνίου 1821), ο δρόμος για την Πάτρα έμεινε ανοιχτός. Χαράματα ο Γιουσούφ με τους ένοπλους και όλα τα γυναικόπαιδα στη μέση αποχώρησε από το οροπέδιο για την Πάτρα. Όταν οι Έλληνες μπήκαν στο τουρκοχώρι του Λάλα το βρήκαν έρημο. Η τουρκική σφηκοφωλιά που για 100 χρόνια τυραννούσε τους Έλληνες, μέσα σε λίγες ώρες έπαψε να υπάρχει. Χίλια σπίτια πυρπολήθηκαν, πολλά από τα οποία πύργοι και αρχοντικά, και δεν έμεινε πέτρα πάνω στην πέτρα.
Στη Δυτική Ελλάδα μετά την νίκη στην Λαγκάδα (18 Ιουνίου 1821) οι Έλληνες οπλαρχηγοί πήραν την πρωτοβουλία των κινήσεων και έπιασαν θέσεις γύρω από το Κομπότι. για να παρενοχλούν τον Ισμαήλ πασά. Ο Μπακόλας και ο Κουτελίδας στην Πλάκα, ο Ράγκος στο Διπόταμο και ο Μάρκος Μπότσαρης στον Άγιο Δημήτριο. Οι νίκες και η προς βορράν προώθηση των Ελλήνων πέτυχε την επαφή με τους αγωνιζόμενους Σουλιώτες.
Έφτασε στη Μονεμβασιά ο Καντακουζηνός ως αντιπρόσωπος του Δημητρίου Υψηλάντη (21 Ιουνίου 1821), με σκοπό να επιτύχει την παράδοση του κάστρου της Μονεμβασιάς. Μαζί του έχει 1000 άνδρες που του δόθηκαν από το στρατόπεδο των Τρικόρφων. Η Μονεμβασιά, χτισμένη πάνω σε ένα βράχο μέσα στη θάλασσα, αποτελείται από την πόλη και την ακρόπολη, το φρούριο, στο οποίο είχαν καταφύγει οι αγάδες για την προσωπική τους ασφάλεια. Εκεί είχαν μεταφέρει και τα αποθέματα τροφίμων για την δική τους συντήρηση, χωρίς να ενδιαφέρονται για την επιβίωση του λαού της πόλης που μαστίζεται από την πείνα. Οι Τούρκοι της κάτω πόλης ήταν αυτοί που πήραν την πρωτοβουλία της παράδοσης και ήρθαν σε επαφή με τον Υψηλάντη. Με την άφιξή του Καντακουζηνού έστειλαν αντιπροσωπεία για τους όρους της παράδοσης. Όταν, όμως, ο Καντακουζηνός άκουσε ότι θα του παραδώσουν μόνο την πόλη και όχι το φρούριο, διέκοψε τις συζητήσεις. Αν έμπαινε στην πόλη με τους Τούρκους στο φρούριο θα γινόταν παρανάλωμα από τα κανόνια τους, χωρίς να μπορεί να τους αντιμετωπίσει. Οι Τούρκοι οργίστηκαν με την απάντησή του και οι διαπραγματεύσεις ναυάγησαν. Όμως ο Καντακουζηνός, άνθρωπος εύστροφος και πρακτικός, δεν έχασε το θάρρος του. Ο καιρός και η πείνα είναι σύμμαχοί του.
Στην Στερεά, παρά την καταστροφή της Λιβαδειάς (10 Ιουνίου 1821), ο Ανδρούτσος δεν έχει χάσει την αισιοδοξία του και προσπαθεί να κρατήσει την σημαία της επανάστασης ψηλά παρενοχλώντας τους εχθρούς. Μετακινήθηκε με τους 250 άνδρες του από το Ζεμενό στην Πέτρα για να διακόψει τις τουρκικές συγκοινωνίες μεταξύ Λιβαδειάς και Θήβας. Μία δύναμη 1000 Τούρκων που ξεκίνησε από τη Θήβα για να περάσει στη Λειβαδιά δέχθηκε επίθεση στην Πέτρα και αναχαιτίστηκε. Οι παρενοχλήσεις αυτές ανάγκασαν τον Ομέρ Βρυώνη να ζητήσει ενισχύσεις από την Λαμία.
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra
Δείτε σχετικά:
– Προηγούμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”
– Επόμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”