Αφιερώματα

Ελληνική Επανάσταση – 24 Ιουνίου 1821

εικόνα άρθρου: Ελληνική Επανάσταση – 24 Ιουνίου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής
αποκλειστικά για katanixi.gr

Προστριβές Υψηλάντη και Γερουσίας – Οι στρατιώτες κινούνται εναντίον των προκρίτων στα Βέρβενα – Ο λόγος του Κολοκοτρώνη – Ο Δεμίρ πασάς στη Λιβαδειά – Σφαγές στο Ηράκλειο – Λήξη τελεσιγράφου Ρώσου Προξένου στην Κωνσταντινούπολη

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


24 Ιουνίου

Είδε και απόειδε ο Υψηλάντης με την απροθυμία των προκρίτων να του παραδώσουν την αρχηγία του αγώνα και να διαλύσουν την Πελοποννησιακή Γερουσία, το πολιτικό σώμα που συστήθηκε στη σύσκεψη των Καλτετζών (26 Μαΐου 1821), και αναχώρησε έξαφνα για την Καλαμάτα, τρείς μέρες μόνο μετά την άφιξή του στο Ελληνικό στρατόπεδο στα Τρίκορφα. Έχει έρθει για να αναλάβει ως πληρεξούσιος του Γενικού Επιτρόπου της Αρχής και δεν καταδέχεται τίποτα λιγότερο από το να αναγνωριστεί από όλους ως ηγέτης της Επανάστασης μέχρι την κάθοδο του αδελφού του. Ο Υψηλάντης θα μπορούσε να επιβληθεί δικτατορικά. Η δημοφιλία του είναι τεράστια. Αλλά τί θα κέρδιζε; Την επανάσταση την συντηρούσαν οι πρόκριτοι με τα λεφτά τους και από την άλλη αν ερχόταν σε ευθεία σύγκρουση με αυτούς θα έσπερνε με δική του ευθύνη την διχόνοια και την διαίρεση.

Οι στρατιώτες σαν είδαν την φυγή του Υψηλάντη και υποκινημένοι από τους φιλικούς, τον Παπαφλέσσα, τον Αναγνωσταρά και άλλους, κίνησαν για τα Βέρβαινα και όρμησαν να σκοτώσουν τους προκρίτους στο κατάλυμα του Πετρόμπεη, όπου ήταν όλοι συναγμένοι. Ο Κολοκοτρώνης που έτυχε να βρίσκεται εκεί έκανε να βγει. Οι προεστοί φοβήθηκαν ότι είναι μιλημένος με τους απέξω και όλοι τράβηξαν τα κουμπούρια τους και τον σημάδεψαν κατάστηθα. Ο Γέρος ψύχραιμος, όπως πάντα, τους λέει “αφήστε με να βγω να τους μιλήσω μην πιάσει το ντουφέκι και δεν γλιτώνει κανένας μας”. Οι στρατιώτες σας είδαν τον Γέρο να βγαίνει από την σκηνή μεμιάς σιώπησαν και τον ακολούθησαν λίγο παρέκει. Ήταν ο φυσικός τους ηγέτης και τον ακολούθησαν, ότι “οίδασι την φωνήν αυτού”. Τους είπε λίγα και μετρημένα, ότι οι Τούρκοι είναι ακόμα ασφαλισμένοι στα κάστρα, ότι η επανάσταση είναι για να κάνουμε πατρίδα, ότι όλοι η Ευρώπη βλέπει την Ελλάδα και ότι αν σκοτώσουμε τους προκρίτους θα μας πάρουν για καρμπονάρους και οι βασιλείς της Ευρώπης θα μας χαλάσουν. Οι στρατιώτες ηρέμησαν. Οι πρόκριτοι, αφού γλίτωσαν τα χειρότερα, έγραψαν στον Υψηλάντη ότι τον αναγνωρίζουν ως αρχιστράτηγο και να γυρίσει γρήγορα πίσω γιατί το στρατόπεδο διαλύεται και την ευθύνη την έχει αυτός. Τον πρόλαβε στο δρόμο ο Παπαφλέσσας. Ο Υψηλάντης γύρισε, ανέλαβε την αρχιστρατηγία αλλά έμεινε ως εκκρεμότητα ο καθορισμός του πολιτεύματος. Μια εκκρεμότητα σκέτη πληγή για τον Αγώνα.

Η προθεσμία που έδωσε στην Υψηλή Πύλη με τελεσίγραφο (16 Ιουνίου 1821) ο πρέσβης της Ρωσία Στρογγανώφ πέρασε χωρίς να λάβει απάντηση.

Για την ενίσχυση των πασάδων στην Στερεά εστάλη από την Λαμία ο Δεμίρ πασάς με 2500 άντρες. Ο Ανδρούτσος ειδοποιήθηκε τελευταία στιγμή για την κάθοδο του σώματος αυτού . Διέταξε αυτούς που βρίσκονταν στο Ζεμενό, τον Μπούσγο και τον Τράκα, να πιάσουν την Φοντάνα. Οι Τούρκοι όμως πρόφτασαν και πέρασαν εκείνο το οχυρό μέρος και οι δύο υπαρχηγοί αναγκάστηκαν να πιάσουν το χωριό Μάνεσι που βρίσκεται στην πεδιάδα. Παρά την φιλότιμη προσπάθειά τους, που τους εξέθεσε σε μεγάλο κίνδυνο, δεν κατόρθωσαν να ανακόψουν την πορεία του σώματος του Δεμίρ πασά που κατόρθωσε να φτάσει στη Λιβαδειά.

Οι Τούρκοι του Ηρακλείου έμαθαν όσα συνέβησαν στα Χανιά και το Ρέθυμνο εδώ και λίγες μέρες, αλλά ο Σερίφ πασάς περιορίστηκε να συλλάβει ομήρους και να βάλει τους χριστιανούς να φτιάξουν τα τείχη της πόλης. Όμως σήμερα, ένας τούρκος πλοίαρχος που ήρθε από την Κωνσταντινούπολη έφερε την είδηση της γενικής σφαγής των Χριστιανών στην πρωτεύουσα. Αυτό έφθανε για να αρχίσει σφαγή και στο Ηράκλειο. Σκότωσαν τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Γεράσιμο και τους επισκόπους Κνωσσού, Χερσονήσου, Λάμπης και Σφακίων, Σητείας και Διοπόλεως. Μέσα σε λίγες ώρες φονεύτηκαν 800 Έλληνες μέσα στο κάστρο. Τα θύματα σε όλη την επαρχία έφτασαν τις 2 χιλιάδες. Στην επαρχία της Σητείας ο αρχιγενίτσαρος Ιμπραήμ Αφεντάκης σκότωσε σαν τραγιά 300 χριστιανούς. Αχ Ελευθερία, απ’ τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά….

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
– Προηγούμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”
– Επόμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”

Σχετικά άρθρα

Αφιερώματα

27 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 11 έως 14 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Συνέπειες μάχης της Γράνας – Συμπλοκές μεταξύ Ελλήνων στο Νεόκαστρο – Άφιξη Μαυροκορδάτου στα Τρίκορφα Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 11 Αυγούστου  Τριπολιτσά Ο χθεσινός...

Αφιερώματα

15 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 10 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Η μάχη της Γράνας Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 10 Αυγούστου Τριπολιτσά, Η μάχη της Γράνας Με την προώθηση των Ελλήνων στον Άγιο Σώστη η...

Αφιερώματα

14 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 6 έως 9 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Μάχη του Λινού – Αναχώρηση Μαυροκορδάτου για τα Καλάβρυτα, συνάντηση με Νέγρη και Καρατζά – Παράδοση Νεόκαστρου Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 06 Αυγούστου 1821...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.