Αφιερώματα

Ελληνική Επανάσταση – 26 έως 28 Ιουλίου 1821

εικόνα άρθρου: Ελληνική Επανάσταση – 26 έως 28 Ιουλίου 1821
Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής
αποκλειστικά για katanixi.gr

Παράδοση Ζαπαντίου – Νίκη Ελλήνων στο Γηροκομείο – Πρόταση Τούρκων για παράδοση Νεόκαστρου – Πρόσκληση Υψηλάντη προς επαρχίες για αποστολή αντιπροσώπων – Επιστολή Μεσολογγιτών προς Βαρνακιώτη – Αποχώρηση Ελλήνων από Γηροκομείο

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

26 Ιουλίου 1821

Ακαρνανία

Η πολιορκία του Ζαπαντίου (σημερινή Μεγάλη Χώρα Αγρινίου) που άρχισε στις 15 Ιουνίου υπό την ηγεσία του Κωνσταντίνου Βλαχόπουλου, έληξε σήμερα με την παράδοση των Τούρκων. Οι Τούρκοι μετά την ήττα τους και τον θάνατο του αρχηγού τους Ζουλφικάραγα στις 18 Ιουλίου έχασαν κάθε ελπίδα σωτηρίας και παραδόθηκαν στους Έλληνες με τον όρο να σεβαστούν τη ζωή τους. Οι ένοπλοι αφοπλίστηκαν.

Πάτρα

Οι Έλληνες γύρω από την Πάτρα με αναπτερωμένο το ηθικό μετά την νικηφόρα μάχη στο Σαραβάλι τόλμησαν να κατέβουν στα πεδινότερα μέρη πλησίον της πόλης. Ο Γιουσούφ για αντιπερισπασμό έστειλε ένα σώμα εναντίον του Γηροκομείου που το υπερασπίζονταν λίγοι Έλληνες. Η τουρκική επίθεση αντιμετωπίστηκε με επιτυχία.

Νεόκαστρο

Οι Τούρκοι του Νεοκάστρου εξαντλημένοι από τις κακουχίες ζήτησαν να παραδοθούν. Ελπίζουν ότι θα σωθούν, όπως οι συμπατριώτες τους της Μονεμβασιάς. Η απαίτησή τους να παραδοθούν στον Υψηλάντη προκάλεσε πάλι την δυσαρέσκεια των γερουσιαστών. Ο Υψηλάντης έστειλε αντιπρόσωπο τον Τυπάλδο και οι γερουσιαστές έστειλαν ως συμπράκτωρα των γερουσιαστή Νικόλαο Πονηρόπουλο. Αυτή τη φορά δεν θα επιτρέψουν τον Υψηλάντη να δρέψει μόνος του τις δάφνες μια νέας επιτυχίας.

27 Ιουλίου 1821

Τριπολιτσά

Τα κανόνια της Μονεμβασιάς μεταφέρθηκαν στο ελληνικό στρατόπεδο της Τριπολιτσάς. Όλοι ελπίζουν ότι θα βοηθήσουν στην άλωση της πόλης αλλά, δυστυχώς, δεν υπάρχουν οι πυροβολητές που θα τα χρησιμοποιήσουν. Στο σώμα πυροβολικού των Ευρωπαϊκών στρατών υπηρετούν οι πλέον μορφωμένοι αξιωματικοί που γνωρίζουν την τέχνη και την τεχνική της βαλλιστικής. Ακόμα και ο Υψηλάντης, ο οποίος ήταν αξιωματικός του Ιππικού, δεν είχε ιδέα από την χρήση τους.

Παρά την άγνοια του στην χρήση των κανονιών, ο Υψηλάντης γνώριζε την δυσχερή πολιτική θέση στην οποία βρισκόταν στο εσωτερικό, αλλά κυρίως την ύψιστη ανάγκη της επανάστασης να αποκτήσει μια νόμιμη κυβέρνηση που θα την αντιπροσωπεύει στο εξωτερικό. Για να νομιμοποιήσει την εξουσία του επείγεται να δημιουργήσει ένα πολιτικό σώμα γύρω του. Γι’ αυτό το λόγω έγραψε εγκύκλια επιστολή και την έστειλε στις επαρχίες με την εντολή να έρθουν στο στρατόπεδο όσο το δυνατόν συντομότερα δύο πρόκριτοι από κάθε επαρχία.

Αιγαίο

Ο Τουρκικός στόλος φάνηκε σε μακρινή απόσταση να βγαίνει από το λιμάνι της Κώ. Δόθηκαν τα σήματα από τις ναυαρχίδες και όλα τα πλοία συγκεντρώθηκαν πίσω από την Κω.

Δυτική Στερεά

Οι ενέργειες του Μαυροκορδάτου με σκοπό την δημιουργία ενός πολιτικού ορμητήριου απέδωσαν άμεσα καρπούς. Οι Μεσολογγίτες έστειλαν επιστολή στον Βαρνακιώτη, στον Ίσκο και τον Τσόγκα, τους κυριότερους στρατιωτικούς της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας ότι τον αναγνωρίζουν ως γενικό αρχηγό. Ο Βαρνακιώτης, ο σημαντικότερος στρατιωτικός της επαρχίας, αν και δεν αντέδρασε άμεσα, ωστόσο θίχτηκε από το περιεχόμενο της επιστολής και την ευκολία με την οποία τον παραμέρισαν.

28 Ιουλίου 1821

Τριπολιτσά

Αυτές τις μέρες πολλοί Έλληνες και Βούλγαροι ιπποκόμοι, ανάμεσά τους και ο βούλγαρος στην καταγωγή Χατζηχρήστος (Κρίστε Ντράγκοβιτς), δραπέτευσαν από την Τριπολιτσά. Ο Χατζηχρήστος, άξιος ιππέας και φοβερός πολεμιστής, αμέσως έθεσε τον εαυτό του στην διάθεση των Ελλήνων. Η προσφορά του μέχρι το τέλος της Επανάστασης θα είναι λαμπρή.

Πάτρα

Παρά την προχθεσινή της επιτυχία η φρουρά του Γηροκομειού αναγκάστηκε να αποχωρήσει από αυτό το προκεχωρημένο φυλάκιο του Ελληνικού στρατοπέδου έξω από την Πάτρα λόγω έλλειψης εφοδίων και των απαιτούμενων μέσων για την κατοχή της θέσης. Οι Τούρκοι αμέσως το κατέλαβαν και τοποθέτησαν φρουρά.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
– Προηγούμενη ανάρτηση της σειράς “Ημερολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821”
– Επόμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”
– “Ημερολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821”

Σχετικά άρθρα

Αφιερώματα

27 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 11 έως 14 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Συνέπειες μάχης της Γράνας – Συμπλοκές μεταξύ Ελλήνων στο Νεόκαστρο – Άφιξη Μαυροκορδάτου στα Τρίκορφα Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 11 Αυγούστου  Τριπολιτσά Ο χθεσινός...

Αφιερώματα

15 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 10 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Η μάχη της Γράνας Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 10 Αυγούστου Τριπολιτσά, Η μάχη της Γράνας Με την προώθηση των Ελλήνων στον Άγιο Σώστη η...

Αφιερώματα

14 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 6 έως 9 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Μάχη του Λινού – Αναχώρηση Μαυροκορδάτου για τα Καλάβρυτα, συνάντηση με Νέγρη και Καρατζά – Παράδοση Νεόκαστρου Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 06 Αυγούστου 1821...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.