Αφιερώματα
Ελληνική Επανάσταση – 29 έως 31 Ιουλίου 1821
24 Ιούν 2021
Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής
αποκλειστικά για katanixi.gr
Άφιξη Κωστάκη Καρατζά στο Νεόκαστρο – Ο Λιβερόπουλος επικεφαλής της πολιορκίας της Ακρόπολης – Αναχώρηση Μαυροκορδάτου από Μεσολόγγι – Άφιξη Π. Π. Γερμανού στα Τρίκορφα
Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
29 Ιουλίου 1821
Νεόκαστρο
Έξω από το Νεόκαστρο αγκυροβόλησε ένα πλοίο προερχόμενο από την Ιταλία με έναν ξεχωριστό επιβάτη, τον Κωστάκη Καρατζά, γιό του γερο Καρατζά, πρώην ηγεμόνα της Μολδαβίας. Η άφιξη του ονομαστού Φαναριώτη έδωσε χαρά στους πολιορκητές του κάστρου.
Ο Καρατζάς, άπειρος στα πολιτικά ενήργησε εντελώς αψυχολόγητα και αποκάλυψε στους οπλαρχηγούς τον σκοπό της άφιξής του, δηλαδή την ανάθεση στον πατέρα του της ηγεσίας του επαναστατημένου έθνους. Τους ζήτησε να καλέσουν εγγράφως τον πατέρα του ως ηγεμόνα της Ελλάδος με την υπόσχεση ότι θα τους δώσει τα αναγκαία εφόδια που είχε φέρει μαζί του και ότι ο πατέρα του θα διαθέσει την κολοσσιαία περιουσία του για χάρη της Πατρίδας. Οι υποσχέσεις αυτές έκαναν κάκιστη εντύπωση σε ανθρώπους που ήδη είχαν διαθέσει ό,τι είχαν και δεν είχαν τους από την πρώτη μέρα του αγώνα χωρίς να περιμένουν ανταπόδοση. Ο Καρατζάς θα μείνει λίγες μέρες στο Νεόκαστρο και βλέποντας ότι δεν τον σηκώνει το κλίμα θα φύγει χωρίς με προορισμό την Καλαμάτα, χωρίς να αφήσει ούτε ένα φουσέκι στους αγωνιζόμενους.
Αιγαίο
Με αναπτερωμένο το ηθικό, μετά την οριστική απόφαση να παραμείνει στο Αιγαίο όσο καιρό χρειαστεί, ο Ελληνικός στόλος απέπλευσε από την Κω. Αντίστοιχα ο Τουρκικός στόλος ενισχυμένος με την Αλγερινή μοίρα υπό τον Γιβραλτάρ ξεκίνησε από την Ρόδο και οι δύο στόλοι βρέθηκαν ο ένας απέναντι από το άλλο σε μεγάλη απόσταση. Κατά το δειλινό οι προφυλακές τους συναντήθηκαν και αντάλλαξαν λίγους κανονιοβολισμούς. Όμως ένας αιφνίδιος σφοδρός άνεμος ανάγκασε τον ελληνικό να αποσυρθεί στην Πάτμο και την Σάμο, ενώ ο Τουρκικός επέστρεψε στη βάση τους αποφεύγοντας να κάνει απόβαση στη Σάμο.
Στερεά
Έφτασε στην Αθήνα σταλμένος από τον Δημήτριο Υψηλάντη ο Λιβέριος Λιβερόπουλος για να αναλάβει την ηγεσία της πολιορκίας, κατόπιν αιτήσεως των Αθηναίων προκρίτων. Ο Λιβερόπουλος παρά την φιλοτιμία του δεν είχε το κύρος και τα προσόντα να ενώσει τους διάφορους οπλαρχηγούς που δρούσαν χωριστά και χωρίς συνεννόηση ο ένας με τον άλλο.
30 Ιουλίου 1821
Τριπολιτσά
Ο Αχμέτ Ντέμ μπέης ο αρχηγός των Αλβανών που σχεδίαζε την έξοδο των συμπατριωτών του από την Τριπολιτσά και την απόδραση των ελλήνων ομήρων, αρρώστησε βαριά. Λίγη είναι η ζωή του. Το σχέδιο της εξόδου δεν προχώρησε αλλά τα σπέρματα της διχόνοιας ανάμεσα σε Τούρκους και Αλβανούς που έσπειρε ο Δηληγιάννης γρήγορα καρποφόρησαν.
31 Ιουλίου 1821
Δ. Στερεά
Ο Μαυροκορδάτος έφυγε από το Μεσολόγγι, έχοντας ως παρακαταθήκη την επιστολή των Μεσολογγιτών με την οποία του ανέθεσαν την αρχηγία, και κατά το μεσάνυχτα αποβιβάστηκε στα αχαϊκά παράλια. Είχε μαζί του τον φιλέλληνα Ρεμπώ, έναν ιταλό συνταγματάρχη και μικρό ένοπλο απόσπασμα από Ηπειρώτες.
Μοριάς
Ο Π. Π. Γερμανός έφτασε αυτές τις μέρες στο στρατόπεδο στα Τρίκορφα μετά το κάλεσμα του Υψηλάντη. Είχε μαζί του πληρεξούσιο έγγραφο των προκρίτων Πατρών, Καλαβρύτων, Αιγίου και Ηλείας με το δικαίωμα να αναγνωρίσει την αρχιστρατηγία του Υψηλάντη. Όταν έφτασε στα Τρίκορφα επικοινώνησε πρώτα με τους προκρίτους, τον Πετρόμπεη και τον Αναγνώστη Δηληγιάννη. Εκεί η ατμόσφαιρα που συνάντησε ήταν εχθρική προς τον Υψηλάντη. Πείστηκε τελικά από τον Δηληγιάννη να μην ανακοινώσει πουθενά τις σκέψεις του και την πληρεξουσιότητά του υπέρ του Υψηλάντη.
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra
Δείτε σχετικά:
– Προηγούμενη ανάρτηση της σειράς “Ημερολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821”
– Επόμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”
– “Ημερολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821”