Αφιερώματα

Ελληνική Επανάσταση – 8 και 9 Ιουλίου 1821

εικόνα άρθρου: Ελληνική Επανάσταση – 8 και 9 Ιουλίου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής
αποκλειστικά για katanixi.gr

Ο Ελληνικός στόλος φτάνει στη Σάμο – αποτρέπεται η αποβίβαση των τουρκικών στρατευμάτων – Επανάσταση στα Άγραφα – Απαγχονισμός Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού και άλλων αρχιερέων

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


8 Ιουλίου

Ετοιμάστηκαν και τα πλοία των Ψαριανών. Άμεσα απέπλευσαν από το νησί και ενώθηκαν με τον υπόλοιπο στόλο, ο οποίος πλέει ολοταχώς προς την Σάμο.

Αυτές τις ημέρες οι Τούρκοι της Κορώνης έσφαξαν τον επίσκοπο Γρηγόριο και πέταξαν τα κομμάτια του κάτω από τα τείχη εμπρός στα μάτια των Ελλήνων πολιορκητών. “Ελάτε Ρωμιοί να πάρετε κρέας από το Δεσπότη σας να φάτε.” Έσφαξαν κατόπιν βασανιστηρίων και τον παπά και τον διάκο, που είχαν αιχμαλωτίσει μαζί με τον επίσκοπο.

Οι Τούρκοι του Νεόκαστρου κατάφεραν να στείλουν με μια φελούκα με δύο Τούρκους στους Τούρκους της Μεθώνης λέγοντάς τους πως αν δεν τους ανεφοδιάσουν θα παραδώσουν το κάστρο στους Έλληνες.

Ο Σταμούλης Γάτσος και ο Λογοθέτης Ζώτος με τους άντρες τους έκαψαν τα Κονιαροχώρια, Φράγκο και Λοξάδα, στα σύνορα των επαρχιών Αγράφων και Θεσσαλίας. Ήδη ήρθαν σε επικοινωνία με τους οπλαρχηγούς της Ευρυτανίας, Γιολδάση, Μπράσκα και Αραπογιάννη με σκοπό να συνεχίσουν τις επιθετικές ενέργειες προς την Θεσσαλία. Όμως ο πασάς της Λάρισας Μαχμούτ, ο επονομαζόμενος λόγω της καταγωγής του Δράμαλης, δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Επιτέθηκε εναντίον τους με ισχυρές δυνάμεις και τους ανάγκασε να αποσυρθούν στα ορεινά χωριά Κερασιά και Στούγκο, όπου τους χτύπησε εκ νέου και τους απώθησε σε ακόμη ορεινότερα μέρη. Οι Τούρκοι κατέλαβαν την Ρεντίνα.

9 Ιουλίου

Ευτυχώς για την Σάμο ο Ελληνικός στόλος έφτασε έγκαιρα. Τα ελληνικά πλοία συνάντησαν στη Μυκάλη τα μεταγωγικά του Καρά Αλή. Ο Ελέζογλου είχε ήδη αρχίσει να επιβιβάζει σε αυτά τους άνδρες του. Μόλις είδε τον εχθρικό στόλο, προσπάθησε να μεταβεί με μια βάρκα στη ναυαρχίδα του Καρά Αλή για να λάβει οδηγίες, αλλά τον κυνήγησαν μερικά ελληνικά πλοία. Χάρη στην ικανότητα των Τούρκων κωπηλατών, που πρόλαβαν να φτάσουν σε μία ερημική ακτή, ο Ελέζογλου σώθηκε και κρύφτηκε στο πυκνό δάσος. Τότε οι πλοίαρχοι των εννέα μεταγωγικών, επί των οποίων είχαν ήδη φορτωθεί όλα τα εφόδια που προορίζονταν για την Σάμο καθώς και αρκετοί στρατιώτες, προσπάθησαν να διαφύγουν αλλά απέτυχαν, επανέστρεψαν και έριξαν τα επτά πλοία στην ακτή, έκαψαν τα άλλα δύο και έτρεξαν να κρυφτούν με τον υπόλοιπο στρατό στα ηπειρωτικά. Τα δύο πλοία που εγκαταλείφθηκαν πυρπολήθηκαν από Σπετσιώτες πλοιάρχους με τους στρατιώτες τους μέσα. Η οργή των Τούρκων έπεσε πάνω στους Έλληνες στο Κουσάντασι. Έσφαξαν 400 άνδρες και έσυραν όλες τις γυναίκες στην αιχμαλωσία.

Στα Τρίκορφα από σήμερα οι αρχηγοί των σωμάτων άρχισαν να δίνουν κατάσταση με την δύναμη των ανδρών τους στον γενικό αρχηγό Υψηλάντη. Οι γυναίκες και τα παιδιά που συνόδευαν τους μαχόμενους άντρες και έδιναν στο ελληνικό στρατόπεδο εικόνα θορυβώδους συμφύρματος ενόπλων σκηνιτών απομακρύνθηκαν. Η τάξη και η πειθαρχία αρχίζει να επικρατεί στα σώματα των ατάκτων μαχητών.

Στην πρωτεύουσα της Κύπρου, Λευκωσία, οι εκκλησιαστικοί ηγέτες και πρόκριτοι του νησιού που κλήθηκαν από τον Οθωμανό διοικητή Κουτσούκ Μεχμέτ, συνελήφθησαν και αποφασίστηκε η εκτέλεσή τους. Ο Αρχιεπίσκοπός της Κύπρου Κυπριανός κρεμάστηκε σε μια συκαμινιά στη πλατεία του Σεραγίου. Ακολούθησε ο αποκεφαλισμός τριών μητροπολιτών της Πάφου, Χρύσανθου, του Κιτίου, Μελετίου και της Κυρηνείας, Λαυρεντίου. Η Κύπρος πλήρωσε τον δικό της φόρο αίματος στην επανάσταση και ας μην είχε επαναστατήσει.

Η απάντηση του Κυπριανού στον Τούρκο πασά έμεινε στην ιστορία με τον αθάνατο ποιητικό λόγο του Κύπριου λαϊκού Βασίλη Μιχαηλίδη:

“Η Ρωμιοσύνη εν φυλή συνότζιαιρη του κόσμου,
κανένας δεν εβρέθηκεν για να την ιξηλείψη,
κανένας, γιατί σιέπει την που τα ‘ψη ο Θεός μου.
Η Ρωμιοσύνη εν να χαθή, όντας ο κόσμος λείψει!
Σφάξε μας ούλους κι ας γενεί το γαίμαν μας αυλάκιν,
κάμε τον κόσμον μακελλειόν και τους Ρωμιούς τραούλλια,
αμμά ξερε πως ίλαντρον όντας κοπεί καβάκιν
τριγύρου του πετάσσουνται τρακόσια παραπούλια.
Το ’νιν αντάν να τρώ’ την γην, τρώει την γην θαρκέται,
μα πάντα κείνον τρώεται και κείνον καταλυέται.”

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
– Προηγούμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”
– Επόμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”

Σχετικά άρθρα

Αφιερώματα

27 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 11 έως 14 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Συνέπειες μάχης της Γράνας – Συμπλοκές μεταξύ Ελλήνων στο Νεόκαστρο – Άφιξη Μαυροκορδάτου στα Τρίκορφα Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 11 Αυγούστου  Τριπολιτσά Ο χθεσινός...

Αφιερώματα

15 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 10 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Η μάχη της Γράνας Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 10 Αυγούστου Τριπολιτσά, Η μάχη της Γράνας Με την προώθηση των Ελλήνων στον Άγιο Σώστη η...

Αφιερώματα

14 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 6 έως 9 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Μάχη του Λινού – Αναχώρηση Μαυροκορδάτου για τα Καλάβρυτα, συνάντηση με Νέγρη και Καρατζά – Παράδοση Νεόκαστρου Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 06 Αυγούστου 1821...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.