Αφιερώματα
Ελληνική Επανάσταση – 30 Ιουνίου 1821
9 Απρ 2021
Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής
αποκλειστικά για katanixi.gr
Ο Τουρκικός στόλος ετοιμάζεται να βγει απο στενα – Προετοιμασια ελληνικου στόλου – Σφαγες στο Ακρωτηρι Χανίων – Επιστολή Λιβαδιωτών προκρίτων προς τον Υψηλάντη κατα Ανδρουτσου…
Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
30 Ιουνίου
Τα παράπονα των Τούρκων της Μικράς Ασίας από την μη αντιμετώπιση των Σαμιωτών έχουν αγανακτήσει τον Σουλτάνο. Διέταξε να του φέρουν χάρτη για να δει που βρίσκεται τέλος πάντων αυτή η νήσος που έχει το θράσος να εκτελεί επιχειρήσεις στα μικρασιατικά εδάφη, να ενοχλεί τα αστικά κέντρα των παραλίων και να έχει αναγκάσει τους κατοίκους να αποχωρήσουν έως σαράντα χιλιόμετρα μακριά από τη θάλασσα. Όταν είδε μια βούλα στο χάρτη είπε “Εντροπή”. Έδωσε διαταγή να μαζευτούν τα στρατεύματά του στις απέναντι ακτές και, ει δυνατόν, να προσχώσουν το στενό που χωρίζει τη Σάμο από την απέναντι ακτή και να επιτεθούν πεζή. Η απόφασή του είναι φοβερή. Διέταξε τον Καρά Αλή να αφανισθεί όλος ο πληθυσμός. Όλοι οι άνδρες και τα αγόρια άνω των 8 να φονευτούν, τα παιδιά να περιτμηθούν και οι γυναίκες να συρθούν στην αιχμαλωσία. Η αγανάκτηση του τύφλωσε την ορθή κρίση και αντί να στείλει τον στόλο του εναντίον των ναυτικών νησιών που ήταν απροετοίμαστα διέταξε την καταστροφή της Σάμου. Έπειτα ο στόλος θα βοηθήσει τον Μπευράμ πασά στην εκστρατεία του κατά του Μοριά.
Η είδηση ότι ο Τουρκικός στόλος ετοιμάζεται να βγει και πάλι από τα στενά, μετά το κάζο που υπέστη με την πυρπόληση του δίκροτου στην Ερεσό (27 Μαΐου 1821), ήταν αρκετή για να ξυπνήσει την φιλοτιμία των Υδραίων και των Σπετσιωτών. Τα πλοία τους εδώ και ένα μήνα έχουν επιστρέψει στις βάσεις τους και μένουν άπραγα λόγω της έλλειψης πόρων και κοινής ηγεσίας. Η επικρατούσα αναρχία μεταξύ των πλοιάρχων και των ναυτών δεν επιτρέπει την ανάληψη ευρύτερων επιχειρήσεων, που είναι τόσο απαραίτητες στον αγώνα. Τα πλοία ετοιμάστηκαν. Αυτή τη φορά οι Υδραίοι αποφάσισαν, αντί να δώσουν την ηγεσία σε έναν, να ορίσουν τέσσερις ναυάρχους, και οι Ψαριανοί άλλους πέντε και οι Σπετσιώτες δύο. Ο λαός, όμως, λέει ότι όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει…
Αυτές τις ημέρες οι Τούρκοι των Χανίων επιτέθηκαν κατά των ακμαίων χωριών του Ακρωτηρίου και άρχισαν την σφαγή, την αιχμαλωσία και την διαρπαγή. Τα μοναστήρια της Αγίας Τριάδος και του Γουβερνέτου λεηλατήθηκαν. Όσα γυναικόπαιδα πρόλαβαν κατέφυγαν στις σπηλιές για να σωθούν από την σφαγή και την ατίμωση, μέχρι που βρήκαν σωτηρία στα πλοία των Κασίων που έτυχε να παραπλέουν τις ακτές και τα διέσωσαν. Οι ζωηρότεροι από τους κατοίκους του Ακρωτηρίου κατόρθωσαν μετά από τραγική πορεία στους άβατους γκρεμούς να φτάσουν στο ελληνικό στρατόπεδο στα Μάλαξα.
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra
Δείτε σχετικά:
– Προηγούμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”
– Επόμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”