Αφιερώματα
Ελληνική Επανάσταση – 10 έως 12 Ιουλίου 1821
18 Απρ 2021
Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής
αποκλειστικά για katanixi.gr
Ναυμαχία ανάμεσα στον Ελληνικό και τον Τουρκικό στόλο μεταξύ Κω και Αλικαρνασσό – Σφαγές στην Κω – Ο Μπακόλας οχυρώνεται στο Πέτα – Μάχη στο Πριναρόκαστρο – Οι Έλληνες καταλαμβάνουν την πηγή υδροδότησης έξω από το Κάστρο της Μονεμβασιάς…
Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
10 Ιουλίου
Μετά την χθεσινή τους επιτυχία και την καταστροφή των τουρκικών μεταγωγικών, οι Έλληνες πλοίαρχοι μετά από σύσκεψη αποφάσισαν να κινηθούν κατά του Τουρκικού στόλου. Ο Καρά Αλής όμως κατέφυγε έγκαιρα στο λιμάνι της Αλικαρνασσού. Η αγωνία του είναι να αποφύγει πάση θυσία την σύγκρουση με τον Ελληνικό στόλο.
Αυτές τις μέρες οι Τούρκοι επιχείρησαν να περάσουν την διώρυγα της Κασσάνδρας την οποία φύλαγε το σώμα του Διαμαντή Νικολάου. Με την τρίτη έφοδο το κατόρθωσαν αλλά ενώ βάδιζαν προς τα Πινάκα, η εμπροσθοφυλακή τους χτυπήθηκε από σφοδρό πυρ και ο Νικολάου έσπευσε να καταλάβει την διώρυγα για να τους αποκόψει. Οι Τούρκοι, μόλις κατάλαβαν την κίνηση του Διαμαντή, τράπηκαν σε φυγή αφήνοντας στο πεδίο της μάχης 500 νεκρούς, επτά σημαίες και πολλά κιβώτια με πυρομαχικά. Η επιτυχία αυτή αναπτέρωσε το ηθικό των Ελλήνων της Κασσάνδρας που ζήτησαν νέες ενισχύσεις από τους καπετάνιους του Ολύμπου και πλοία από τα ναυτικά νησιά.
Παρά την πρόσφατη ήττα των Ελλήνων υπό τον Τραγουδάρα, ο Γώγος Μπακόλας με 250 άνδρες κατέλαβε και πάλι το Πέτα και το οχύρωσε.
Οι Αγραφιώτες, υπό την αρχηγία του Λογοθέτη Ζώτου, αποφάσισαν να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις παρά τις πρόσφατες ήττες από τον Δράμαλη και επιτέθηκαν κατά της Ρεντίνας, όπου είχε μείνει φρουρά από διακόσιους πενήντα Τούρκους υπό τον Βελή μπέη. Η επίθεση ήταν ορμητική, αλλά και ο Βελή μπέης επέδειξε ισχυρή αντίσταση. Η τόλμη των Αγραφιωτών καταθορύβησε τους Τούρκους των Γιαννιτσών και του Σμοκόβου και τους ανάγκασε να αποσυρθούν στην πεδιάδα.
11 Ιουλίου
Ο ελληνικός στόλος εμφανίστηκε στα παράλια της Κω. Ήταν η αφορμή που ζητούσαν οι Τούρκοι για να επιτεθούν στους Έλληνες κατοίκους του νησιού που ούτε στην επανάσταση συμμετείχαν, ούτε γνώριζαν για την Φιλική Εταιρεία, ούτε όπλα είχαν, καθώς η κατοχή και η χρήση τους απαγορευόταν στους χριστιανούς του νησιού. Μόνο από τους κατοίκους της Χώρας εσφάγησαν 98, όλες οι οικίες γυμνώθηκαν, οι ναοί λεηλατήθηκαν, οι νεαρές γυναίκες, όσες δεν πρόλαβαν να φύγουν στα όρη, συνελήφθησαν, βιάστηκαν και αφέθηκαν μετά από τρεις ημέρες.
12 Ιουλίου
Τα ελληνικά πλοία εντόπισαν τέσσερα τουρκικά που έπλεαν στο στενό ανάμεσα στην Κω και την Αλικαρνασσό. Ο άνεμος ήταν ευνοϊκός και ο ελληνικός στόλος όρμησε εναντίον των τουρκικών πλοίων, αλλά ξαφνικά ο άνεμος κόπασε και οι δύο στόλοι ακινητοποιήθηκαν. Λίγο αργότερα ξεκίνησε ένα βοριαδάκι που ευνοούσε τους Τούρκους. Τα ελληνικά πλοία μόλις που πρόλαβαν να υποχωρήσουν κανονιοβολούμενα από το φρούριο της Κω. Τα πυρπολικά, βραδυκίνητα όπως ήταν, έμειναν πίσω και για να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού κάηκαν. Με πολύ κόπο ο ελληνικός στόλος κατέφυγε στον κόλπο του Γέροντα, ενώ η τρικυμία που ξέσπασε ανάγκασε τα τμήματά του να καταφύγουν διασκορπισμένα στην Κάλυμνο, την Λέρο και την Σάμο. Ο Τουρκικός στόλος έμεινε ενωμένος στην Κω.
Ο αρχηγός της πολιορκίας της Μονεμβασιάς, Καντακουζηνός, έστειλε άνδρες να περάσουν στο νησί να καταλάβουν την πηγή έξω από το Φρούριο από τον οποίο υδρεύονταν οι Τούρκοι. Από την επιχείρηση οι Έλληνες είχαν 10 νεκρούς και 2 αιχμαλώτους, ενώ οι Τούρκοι 70 νεκρούς και πολλούς τραυματίες και αιχμαλώτους. Αλλά, ενώ η κατάσταση στην πόλη ήταν πλέον μία κόλαση, οι αγάδες που είχαν καταφύγει στην ακρόπολη είχαν ακόμα νερό και τρόφιμα δεν ήθελαν να παραδοθούν.
Ο Ζαΐμης, ο Φωτήλας και ο Θεοχαρόπουλος με τους άνδρες του κατέλαβαν το Πριναρόκαστρο κοντά στην Πάτρα. Η πρόσφατη έξοδος του Γιουσούφ και η μάχη στο Μετόχι του Πέρα κίνησε την φιλοτιμία τους και αποφάσισαν τουλάχιστον να περιορίσουν τις κινήσεις του στην ξηρά. Στο Πριναρόκαστρο έγινε κανονική μάχη και οι Τούρκοι είχαν 25 νεκρούς. Ταυτόχρονα τα υπόλοιπα σώματα έπιασαν τις προβλεπόμενες θέσεις, οι Πατρινοί με τον Κανακάρη και τους Πετμεζαίους το Σαραβάλι, και οι Ηλείοι με τον Γεώργιο Σισίνη την Μονή Ομπλού.
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra
Δείτε σχετικά:
– Προηγούμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”
– Επόμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”