Αφιερώματα
Ελληνική Επανάσταση 1821 – 13 και 14 Ιουλίου 1821
23 Απρ 2021
Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής
αποκλειστικά για katanixi.gr
Ενέργειες Αγγελή Γοβγίνα στην Εύβοια – Μάχη στο μοναστήρι της Σλάτινα – Εκστρατεία Σερίφ πασά του Ηρακλείου κατά των Σφακιών – Ο Γιουσούφ μπέης στην Κασσάνδρα…
Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
13 Ιουλίου
Εύβοια
Στην Εύβοια ο Γοβγίνας. που από τα τέλη Μαΐου έχει αναλάβει την αρχηγία της Επανάστασης στο νησί, προσπαθεί να οργανώσει τις δυνάμεις του με την πολύτιμη βοήθεια του επισκόπου Καρύστου Νεόφυτου που περιέρχεται τα νησιά του Αιγίου για στρατολογία και αποστολή ναυτικής δύναμης. Μετά από πληροφορίες, ότι επίκειται επιδρομή του Ομέρ Βρυώνη στην Εύβοια, επανέφερε το στρατόπεδό του στα Βρυσάκια.
Μολδαβία, Μάχη του Μοναστηριού της Σλάτινα
Στην Μολδαβία, παρά την ήττα στο Δραγατσάνι και την παράδοση του Υψηλάντη στις Αυστριακές Αρχές, η φλογίτσα της Επανάστασης ακόμα καίει χάρη στον Γεωργάκη Ολύμπιο και τον Γιάννη Φαρμάκη. Οι δύο οπλαρχηγοί με τους φιλικούς που παρέμειναν δίπλα τους κινούνται στα βουνά της Μολδαβίας κοντά στα σύνορα με την Βεσσαραβία, με την ελπίδα ότι σύντομα θα ξεσπάσει Ρωσοτουρκικός πόλεμος. Οι Τούρκοι έχουν ξεκινήσει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και σήμερα ένα απόσπασμά από 2000 Τούρκους συγκρούστηκε με ένα μικρό Ελληνικό τμήμα έξω από το μοναστήρι της Σλάτινα. Οι 90 περίπου Έλληνες υποχώρησαν τακτικά εντός του Μοναστηριού αλλά οι Τούρκοι κατόρθωσαν να ανοίξουν ρήγμα στα τείχη και να μπουν στον περίβολό του αναγκάζοντας τους Έλληνες να ταμπουρωθούν στην κεντρικό ναό, από όπου δεν σταμάτησαν να πολεμούν με πείσμα. Ο επικεφαλής της Τουρκικής δύναμης, βλέποντας τους άντρες του να διστάζουν να επιτεθούν, μπήκε μπροστά αλλά μια ελληνική σφαίρα τον βρήκε στο στήθος και τον έστειλε στον άλλο κόσμο. Οι Τούρκοι, μετά την απώλεια του αρχηγού τους και αφού έχασαν εκατοντάδες άντρες, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν ενώ οι Έλληνες κατόρθωσαν να φύγουν από τον Μοναστήρι με μόλις 20 νεκρούς. Ο Ολύμπιος που βρισκόταν σε απόσταση από τη Σλάτινα, αν και βαριά άρρωστος, έσπευσε σε βοήθεια του ελληνικού αποσπάσματος, αλλά, όταν έφτασε, η μάχη είχε λήξει. Οι Τούρκοι μπήκαν ξανά στο άδειο μοναστήρι και το πυρπόλησαν.
14 Ιουλίου
Κρήτη, Ηράκλειο
Ο Σερίφ πασάς του Ηρακλείου, μετά τις πρώτες αποτυχίες των Τούρκων του Ρεθύμνου και των Χανίων να καταπνίξουν άμεσα την επανάσταση στην πηγή της, στα Σφακιά, ετοιμάστηκε για να πάρει αυτός την δόξα. Στρατολόγησε 8000 άνδρες και έβαλε αρχηγό έναν ικανότατο αξιωματικό, τον Καούνη, με την εντολή να εκστρατεύσει και να εισβάλει στα Σφακιά μέσω του Καλλικράτη με κεραυνοβόλες ενέργειες. Ο Καούνης παρέλαβε άλλες τέσσερις χιλιάδες Τούρκους από το Ρέθυμνο και ξεκίνησε σήμερα προς τα Σφακιά. Την πρώτη νύχτα στρατοπέδευσε στα Κουσελιανά.
Κασσάνδρα
Ο Γιουσούφ Μπέης ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη για την Κασσάνδρα, για να αναλάβει την αρχηγία των εκεί τουρκικών δυνάμεων.
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra
Δείτε σχετικά:
– Προηγούμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”
– Επόμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”