Αφιερώματα

Ελληνική Επανάσταση – 6 έως 9 Αυγούστου 1821

εικόνα άρθρου: Ελληνική Επανάσταση – 6 έως 9 Αυγούστου 1821
Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής
αποκλειστικά για katanixi.gr

Μάχη του Λινού – Αναχώρηση Μαυροκορδάτου για τα Καλάβρυτα, συνάντηση με Νέγρη και Καρατζά – Παράδοση Νεόκαστρου

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

06 Αυγούστου 1821

Πάτρα

Ο δραστήριος Γιουσούφ πασάς αποφάσισε να διώξει από τον Γηροκομειό τους τολμηρούς επαναστάτες με κάθε θυσία. Με το Γηροκομειό στην κατοχή των Ελλήνων η Πάτρα θα είναι πολιορκημένη πόλη. Οι Τούρκοι βγήκαν από το κάστρο και κινήθηκαν κατά του ληνού του Χουσεΐν αγά όπου, ήταν στρατοπεδευμένος ο Θεοδωράκης Γρίβας, ένας από τους πρωταγωνιστές της προχθεσινής μάχης.

Μετά από κανονιοβολισμό ο Γιουσούφ διέταξε έφοδο του πεζικού. Ο Γρίβας κράτησε τη θέση του και σύντομα έσπευσε προς ενίσχυσή του ο Καρατζάς από τα πλάγια του ληνού. Μετά από λίγο έφτασε και ο Ανδρέας Λόντος με τους δικούς του. Η επιθετική ορμή των Τούρκων κάμφθηκε και οι δύο αντίπαλοι πολέμησαν από τις θέσεις τους όλη μέρα και όλη νύχτα.

07 Αυγούστου 1821

Πάτρα

Η μάχη στο ληνό του Χουσεΐν Αγά συνεχίστηκε με μεγαλύτερη ένταση. Ο Γιουσούφ διέταξε αλλεπάλληλες εφόδους του πεζικού και του ιππικού εναντίον του σώματος του Καρατζά, αλλά η σθεναρή άμυνα των Ελλήνων προκάλεσε πολλές απώλειες στις δυνάμεις του. Κατά το μεσημέρι αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να εγκαταλείψει το Γηροκομείο στους Έλληνες. Με τη νίκη τους αυτοί οι επαναστάτες όχι μόνο κράτησαν τη θέση τους αλλά πλέον μπορούν να προωθηθούν κοντά στην Πάτρα και να την πολιορκήσουν. Η νίκη είναι ο απόλυτος θρίαμβος για τον Παναγιώτη Καρατζά που απέκτησε μεγάλη φήμη ανάμεσα στους στρατιώτες. Η δημοφιλία του όμως κέντησε το αίσθημα της ζήλιας στις καρδιές των προκρίτων της Πάτρας και των Καλαβρύτων που έχουν κρατήσει για τον εαυτό τους την στρατιωτική ηγεσία.

Καλάβρυτα

Ο Μαυροκορδάτος απελπισμένος από την καθυστέρηση του Καρατζά, διέταξε την αναχώρηση της συνοδείας του από τα Καλάβρυτα με προορισμό τα Τρίκορφα προς συνάντηση του Υψηλάντη. Δεν πρόλαβαν να βγουν από την πόλη και του ανήγγειλαν ότι φτάνει ο Καρατζάς. Ο Μαυροκορδάτος έκανε μεταβολή για να προϋπαντήσει τον φίλο του αλλά αντί για ενός φαναριώτη βρήκε δύο. Μαζί με τον Καρατζά ήταν και ο Νέγρης. Η αναχώρηση για τα Τρίκορφα αναβλήθηκε και οι τρεις φαναριώτες επέστρεψαν στα Καλάβρυτα.

Νεόκαστρο

Ο Πονηρόπουλος έπεισε τον Τυπάλδο ότι πρέπει ο να μεταβεί ο ίδιος στην Καλαμάτα, ως αντιπρόσωπος του Υψηλάντη, για να βρει πλοία στα οποία θα μπαρκαριστούν οι Τούρκοι του Νεοκάστρου. Ο εύπιστος Τυπάλδος έπεσε στην παγίδα του πονηρού Πονηρόπουλου και μόλις αυτός αποχώρησε οι αρχηγοί της πολιορκίας και ο Πονηρόπουλος υπέγραψαν με τους Τούρκους την παράδοση της πόλης με την συμφωνία να μεταφερθούν στην Τύνιδα. Οι Τούρκοι κάπως αργά κατάλαβαν ότι έλειπε η υπογραφή του αντιπροσώπου του Υψηλάντη και δίστασαν.

08 Αυγούστου 1821

Νεόκαστρο

Ούτε σήμερα οι Τούρκοι δείχνουν διάθεση να παραδοθούν. Η θέα των 3 χιλιάδων οπλοφόρων έξω από το κάστρο τους προκαλεί τρόμο. Ο απεσταλμένος τους στο ελληνικό στρατόπεδο Κασδρά Αγάς μετά από μια λογομαχία φονεύθηκε από κάποιον Μέλλιο και ακολούθως σφάχτηκε όλη η συνοδεία του. Ταυτόχρονα μια δύναμη Τούρκων από την Μεθώνη κινήθηκε από τη στεριά με σκοπό να αποτρέψει την παράδοση του Νεόκαστρου. Οι Μεσσήνιοι οπλαρχηγοί ανέθεσαν στον μόλις 22 ετών αρχηγό των Μανιατών Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη, ανιψιό του Πετρόμπεη από τον αδερφό του Πιέρρο, να τους αναχαιτίσει. Οι Τούρκοι βλέποντας τους Έλληνες να έρχονται προς αντιμετώπισή τους πισωδρόμησαν και έσπευσαν να φυλαχτούν στα ισχυρά τείχη της Μεθώνης. Οι Έλληνες επιτέθηκαν αλλά στη μάχη ο γενναίος αρχηγός του ο Κωνσταντίνος Πιερράκος Μαυρομιχάλης σκοτώθηκε.

09 Αυγούστου 1821

Νεόκαστρο

Οι Τούρκοι άρχισαν να εξέρχονται από το κάστρο για να επιβιβασθούν στα πλοία θεωρώντας ότι ακόμα ισχύει η προ δύο ημερών συμφωνία. Αλλά το αίμα του Μαυρομιχάλη, αίμα μανιάτικο γενναίου στρατηγού, ήταν ακόμα νωπό. Οι Έλληνες στρατιώτες ξεκίνησαν επεισόδια για ασήμαντες αφορμές και έπειτα όρμησαν επάνω στους Τούρκους. Δεν υπήρξε κανένα έλεος ούτε σε παιδιά και γυναίκες. Εσφάγησαν όλοι. Δουλεία αιώνων πληρώθηκε με αίμα.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
– Προηγούμενη ανάρτηση της σειράς “Ημερολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821”
– Επόμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”
– “Ημερολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821”

Σχετικά άρθρα

Αφιερώματα

27 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 11 έως 14 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Συνέπειες μάχης της Γράνας – Συμπλοκές μεταξύ Ελλήνων στο Νεόκαστρο – Άφιξη Μαυροκορδάτου στα Τρίκορφα Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 11 Αυγούστου  Τριπολιτσά Ο χθεσινός...

Αφιερώματα

15 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 10 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Η μάχη της Γράνας Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 10 Αυγούστου Τριπολιτσά, Η μάχη της Γράνας Με την προώθηση των Ελλήνων στον Άγιο Σώστη η...

Ελληνική Επανάσταση – 1 έως 4 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Άφιξη Μαυροκορδάτου στην Πάτρα – Κάθοδος Μπευράν πασά – Επίθεση Παναγιώτη Καρατζά κατά Γηροκομείου – Ο Κωστάκης Καρατζάς και ο Θεόδωρος Νέγρης...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.