Αφιερώματα

Ελληνική Επανάσταση – 6 και 7 Ιουλίου 1821

εικόνα άρθρου: Ελληνική Επανάσταση – 6 και 7 Ιουλίου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής
αποκλειστικά για katanixi.gr

Ο Καρά Αλής ζητά βοήθεια από τον Ελέζογλου – Τουρκικά μεταγωγικά στα Μικρασιατικά παράλια – Ο στόλος πλέει προς την Σάμο – Συνεργασία Υψηλάντη Πετρόμπεη – Ήττα Ελλήνων στο Πέτα

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


6 Ιουλίου

Ο Καρά Αλής, μετά την αποτυχία του να καταλάβει την Σάμο με τις δικές του δυνάμεις, αναγκάστηκε να κάνει την ανάγκη φιλοτιμία και να στείλει πλοία στα Μικρασιατικά παράλια για να παραλάβουν τον στρατό του τοπάρχη της Εφέσου Ελέζογλου. Εννέα τουρκικά μεταγωγικά απεστάλησαν για να επιβιβάσουν 7 χιλιάδες στρατό από το Τσαγκλί και άλλους τόσους από το Κουσάντασι. Οι Σάμιοι αμέσως κατάλαβαν τον κίνδυνο που διατρέχουν από την μεταφορά τόσο μεγάλου όγκου στρατού. Ακόμα και με απώλειες ήταν τεράστιος για τις αμυντικές ικανότητες των υπερασπιστών του νησιού. Αμέσως έστειλαν γράμμα στα νησιά, Ύδρα Σπέτσες και Ψαρά ζητώντας επειγόντως βοήθεια. Όμως η βοήθεια που περιμένει η Σάμος είναι ακόμα μακριά. Οι μοίρες της Ύδρας και των Σπετσών μόλις κατάφεραν να συναντηθούν στον Καφηρέα. Πλέουν ολοταχώς προς το Ανατολικό Αιγαίο και κάθε ώρα καθυστέρησης μπορεί να είναι μοιραία.

7 Ιουλίου

Οι μοίρες της Ύδρας και των Σπετσών έφτασαν στα Ψαρά, αλλά ο στόλος τους νησιού δεν είναι ακόμα έτοιμος. Αποφασίστηκε να συνεχίσουν τον πλού προς τη Σάμο και να έρθει σε συνάντηση του ελληνικού στόλου και η μοίρα των Ψαρών.

Εντωμεταξύ ο στόλος του Καρά Αλή παραμένει στη θέση του έξω από τη Σάμο χωρίς να κανονιοβολεί. Κρατά τα πυρομαχικά τους για την εκτέλεση της αποβατικής ενέργειας. Στα μικρασιατικά παράλια έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για την επιβίβαση των στρατευμάτων.

Μετά την προσωρινή συμφωνία ανάμεσα στον Υψηλάντη και τους προκρίτους το κλίμα στις μεταξύ τους σχέσεις κάπως διορθώθηκε. Οι σχέσεις του Υψηλάντη με τον Πετρόμπεη, τον πρόεδρο της Γερουσίας, είναι πολύ καλές. Ο Υψηλάντης εκτιμούμε ιδιαίτερα τους Μανιάτες και την σκηνή του την έστησε κοντά σε αυτήν του Πετρόμπεη. Η παρουσία του Υψηλάντη επέδρασε ψυχολογικά και στους Τούρκους που μέχρι τότε δεν έστεργαν να προσκυνήσουν τους ραγιάδες.

Οι Τούρκοι της Άρτας επιτέθηκαν εναντίον των 200 Ελλήνων στο Πέτα, με αρχηγούς τον Τραγουδάρα και τον Φλώρο Γρίβα, και τους σκόρπισαν. Κατά την συμπλοκή φονεύθηκε μαζί με άλλους και ο Τραγουδάρας.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
– Προηγούμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”
– Επόμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”

Σχετικά άρθρα

Αφιερώματα

27 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 11 έως 14 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Συνέπειες μάχης της Γράνας – Συμπλοκές μεταξύ Ελλήνων στο Νεόκαστρο – Άφιξη Μαυροκορδάτου στα Τρίκορφα Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 11 Αυγούστου  Τριπολιτσά Ο χθεσινός...

Αφιερώματα

15 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 10 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Η μάχη της Γράνας Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 10 Αυγούστου Τριπολιτσά, Η μάχη της Γράνας Με την προώθηση των Ελλήνων στον Άγιο Σώστη η...

Αφιερώματα

14 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 6 έως 9 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Μάχη του Λινού – Αναχώρηση Μαυροκορδάτου για τα Καλάβρυτα, συνάντηση με Νέγρη και Καρατζά – Παράδοση Νεόκαστρου Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 06 Αυγούστου 1821...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.