Αφιερώματα
Ελληνική Επανάσταση – 4 Ιουλίου 1821
11 Απρ 2021
Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής
αποκλειστικά για katanixi.gr
Απόπειρα απόβασης του Τουρκικού στόλου στην Σάμο – Προετοιμασία ελληνικού στόλου – Μάχη στο Γάλλο – Εκστρατεία του Λατίφ πασά εναντίον των Σφακιών – Σε δεινή θέση οι Τούρκοι στην Μονεμβασιά…
Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
4 Ιουλίου
Ο Τουρκικός στόλος άρχισε από την χαραυγή να κανονιοβολεί τις θέσεις των Ελλήνων στην παραλία. Οι άνδρες του Λογοθέτη υποχώρησαν και ο Καρά Αλής, νομίζοντας ότι διαλύθηκαν, διέταξε να αρχίσει η απόβαση. Μέσα στις λέμβους μπήκαν 400 στρατιώτες με αρχηγό έναν φοβερό Τουρκοκρητικό. Ο Λογοθέτης έδωσε εντολή να μην βαρέσουν τα κανόνια μέχρι να δώσει ο ίδιος το σύνθημα. Όταν οι λέμβοι έφτασαν σε απόσταση, που η επιτυχία των βολών ήταν σίγουρη, ο Λυκούργος έδωσε το σύνθημα. Πράγματι, οι μπάλες των κανονιών χτύπησαν τον στόχο τους με αποτέλεσμα όσοι Τούρκοι δεν πνίγηκαν να γυρίσουν στα καράβια. Η απόβαση ματαιώθηκε για σήμερα, αλλά ο κανονιοβολισμός κατά την χώρας συνεχίστηκε μέχρι το απόγευμα.
Ενώ η Σάμος διατρέχει τον έσχατο κίνδυνο, τα πλοία των ναυτικών νησιών δεν έχουν ακόμα αποπλεύσει. Αιτία η επιμονή των ναυτών να εξασφαλιστεί η κανονική καταβολή του μισθού τους. Τα νησιά δεν είναι τόπος αγροτικής και γεωργικής παραγωγής, όπως στην ηπειρωτική Ελλάδα. Όταν ο μωραΐτης ή ο ρουμελιώτης έλειπε στον πόλεμο, η γυναίκα και τα παιδία συνέχιζαν την αγροτικές εργασίες και είχαν τουλάχιστον να φάνε. Ο ναύτης, αν δεν πληρωνόταν στην ώρα του, η οικογένεια πεινούσε. Ακόμα και στα Ψαρά που ήταν δίπλα στα Στενά, τα πληρώματα είναι δυσκίνητα. Ο Βενιαμίν ο Λέσβιος με έναν πύρινο παραινετικό λόγο προκάλεσε τις ευαίσθητες χορδές των ψαριανών που ετοιμάστηκαν άμεσα για την εκστρατεία.
Η μάχη στο Γάλλο συνεχίστηκε και σήμερα αμφίρροπη, πεισματώδης, χωρίς να φαίνεται να κάμπτονται ούτε οι Τούρκοι ούτε οι Έλληνες
Κατά το μεσημέρι οι Τούρκοι των Χανιών με επικεφαλής το Λατίφ πασά εξήλθαν από το κάστρο με όλη την πολεμική τους δύναμη, ίσαμε 5000 καλά οπλισμένους στρατιώτες. Την νύχτα κατασκήνωσαν στην Αγιά. Αντικειμενικός σκοπός της εκστρατείας είναι φυσικά τα Σφακιά, η καρδιά της επανάστασης στο νησί.
Τούρκοι της Μονεμβασιάς που προσπάθησαν να διαφύγουν στην Κρήτη πιάστηκαν από ελληνικά πληρώματα. Αυτοί έδωσαν πληροφορίες για την οικτρή κατάσταση του φρουρίου και κυρίως ότι τελειώνει το νερό και ότι οι Τούρκοι υδρεύονται με μεγάλες προφυλάξεις από μία πηγή έξω από το φρούριο. Ο Καντακουζηνός, που ηγείται της πολιορκίας, δεν άφησε αυτήν την πληροφορία να πάει χαμένη και άρχισε να σκέφτεται μια επιχείρηση που θα μπορούσε να φέρει ακόμα πιο κοντά την ώρα της παράδοσης.
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra
Δείτε σχετικά:
– Προηγούμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”
– Επόμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”