Ελευθέριος Κοσμίδης

Εμφύλιος στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής 

εικόνα άρθρου: Εμφύλιος στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής 
του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη, Contributor Editor
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Βαρύτατες κατηγορίες και για Ελπιδοφόρο εκτοξεύονται πλέον ανοιχτά στον ομογενειακό τύπο…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Έμοιαζε με καζάνι που βράζει η ομογένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής εδώ και καιρό. Φαίνεται όμως πως η σιωπηρή περίοδος χάριτος έληξε για τον Αρχιεπίσκοπο και πλέον σηματοδοτούνται εξελίξεις

Από τη στιγμή που επιφανής επιστήμων, επιτυχημένος φαρμακοβιομήχανος και Άρχων της Μητρός Εκκλησίας , καταφέρεται ανοιχτά με βαρύτατους χαρακτηρισμούς εναντίον του Ελπιδοφόρου, μπορούμε με βεβαιότητα να μιλάμε πλέον για ρήξη και όχι για κρίση στις σχέσεις του επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας με την ομογένεια. 

Τα έργα και οι ημέρες Ελπιδοφόρου, από την ενθρόνισή του μέχρι σήμερα, λύπησαν, προκάλεσαν και σκανδάλισαν πολλούς. Από έντονη ανησυχία και επιφύλαξη στη στάση των Ελλήνων στην άλλη όχθη του Ατλαντικού φτάσαμε στην ολομέτωπη αντίδραση, την ανοιχτή κόντρα, όπως εκφράστηκε σε συνέντευξη που παραχωρήθηκε σε ιστορική ελληνική εφημερίδα της ομογένειας. 

Η είδηση

“Ενας από τους μεγάλους ευεργέτες της Εκκλησίας και της Ομογένειας της Αμερικής, ο επιστήμων, εφευρέτης και επιχειρηματίας Δρ Σπύρος Σπυρέας, έσπασε τη σιωπή του και με αποκλειστική του συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» διεκτραγωδεί την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, την πορεία και τις πράξεις του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου. 

Η φωνή του Δρα Σπυρέα, ιδρυτή και ιδιοκτήτη της μεγάλης Φαρμακοβιομηχανίας «Sigmapharm Laboratories», απηχεί τη συντριπτική πλειοψηφία των εύπορων Ελληνορθοδόξων φίλων και γνωστών του που ανήκουν στο λαϊκό Σώμα της Αρχιεπισκοπής, όπως ο ίδιος ομολογεί.

Επισημαίνεται πως πρόκειται για την πρώτη, ισχυρή και εμπεριστατωμένη κατάθεση προβληματισμού ενός εκ των πλέον επιτυχημένων και επίλεκτων μελών της Ομογένειας, με πολύχρονη διαδρομή στον Εκκλησιαστικό και Ομογενειακό βίο, θιασώτη των εθνικών θεμάτων της Ελλάδας, της Κύπρου και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Δρ Σπυρέας είναι Άρχων Ακτουάριος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μέλος της Ηγεσίας των 100, έχοντας καταβάλει το ολικό ποσό, και επίσης εκ των ιδρυτικών μελών του Κληροδοτήματος «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος», στο οποίο επίσης έχει καταβάλει το όλον της συμμετοχής.” 

Στην Κατάνυξη έχουμε περιγράψει σε προηγούμενο άρθρο μας με τίτλο Φάκελος Αρχιεπισκοπή Αμερικής: Ζητείται αντίδοτο στην κατάσταση: “Έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν σχετικά με το παρασκήνιο στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Σε σχετικό δημοσίευμα στον ηλεκτρονικό τύπο διαβάζουμε: “Συγκεκριμένα, όπως δημοσίευσε ο «Εθνικός Κήρυκας» στην ηλεκτρονική του έκδοση από το εσπέρας του Σαββάτου 19 Μαΐου 2018 και στην έντυπη τη Δευτέρα 21 Μαΐου, ο κ. Ευστάθιος Βαλιώτης, ο οποίος ήταν ένας εκ των τιμηθέντων από τη Θεολογική Σχολή με επίτιμο Διδακτορικό δίπλωμα, έθεσε ανοιχτά δημοσίως θέμα αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Αμερικής (..). Είπε χαρακτηριστικά πως «είναι άμεση ανάγκη η Εκκλησία μας να γίνει αυτοκέφαλη ή το Πατριαρχείο μας να μεταφερθεί στην Αμερική». Είπε ακόμα πως «δεν γίνεται να διοικούμεθα από μία μικρή ομάδα ανθρώπων που βρίσκεται στην Τουρκία, χωρίς ποίμνιο και χωρίς σκοπό, μα ούτε και έργο, καθώς και με διαφορετική ατζέντα». Ενώ διερωτήθηκε «τι θα γίνει σε μία ελληνοτουρκική σύρραξη, ποίον θα βοηθήσει η Εκκλησία μας;». Στο τέλος της εκδήλωσης ο κ. Βαλιώτης δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» πως «το πρόβλημα της Εκκλησίας της Αμερικής είναι ένα, πως τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει δύο Αρχιεπισκόπους, ο ένας είναι εκλεγμένος άγαμος στη Νέας Υόρκη και ο άλλος είναι έγγαμος και μένει κάπου στο Λόγκ Άϊλαντ. Ό,τι προσπάθεια κάνει ο εκλεγμένος την τορπιλίζει ο διορισμένος», πλην όμως ο κ. Βαλιώτης αρνήθηκε να τον κατονομάσει.”

Τα μελανά σημεία της θητείας Ελπιδοφόρου που φαρμάκωσαν την ομογένεια

Σταχυολογήσαμε την ουσία των καταγγελιών ενός από τους μεγάλους ευεργέτες της Εκκλησίας και της Ομογένειας της Αμερικής, Δρ Σπύρου Σπυρέα: 

“Αγωνιώ και εκπλήσσομαι με τις πράξεις και τακτικές του κ. Ελπιδοφόρου που μαθαίνουμε τώρα τελευταία, οι οποίες είναι ανάρμοστες σε Χριστιανό Ιεράρχη. Δεν μπορώ να πιστέψω πως λαθέψαμε τόσοι άνθρωποι, που στην αρχή νομίζαμε ότι αυτός ο πολλά υποσχόμενος, αυτός ο καλλιεργημένος και ηλικιακά νέος Iεράρχης θα μπορούσε να γίνει το εφαλτήριο μιας καλύτερης εποχής για την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία μας στην Αμερική και για όλη την Ελληνοαμερικανική Ομογένεια. Τουναντίον, και με μεγάλο πόνο καρδιάς, τώρα αντιλαμβάνομαι ότι όλοι οι αισιόδοξοι από εμάς πλανιόμασταν «πλάνην οικτράν», νομίζοντας τότε ότι ο κ. Ελπιδοφόρος ήταν «όνομα και πράγμα». Δυστυχώς και ατυχώς, ούτε ήταν ούτε είναι!

Οι τελευταίες συνταρακτικές αποκαλύψεις,που δημοσιεύονται σχεδόν καθημερινά, καταδεικνύουν ότι ο κ. Ευάγγελος έχει πιθανότατα πέσει θύμα των παραπλανητικών τακτικών και μεθοδεύσεων του κ. Ελπιδοφόρου και των επιτελών του. Ως εκ τούτου θα τους συνιστούσα να σταματήσουν άμεσα τις λασπολογίες, εκφοβισμούς και συκοφαντίες και παραπληροφορήσεις τους όχι μόνον εναντίον του Ευαγγέλου αλλά και των φίλων του. «Ο νοών νοείτω»!

 1. 8 Οκτωβρίου του 2020 κατάφερε να καταργήσει αδικαιολόγητα και αντικανονικά το Καταστατικό της Αρχιεπισκοπής και να μετατραπεί αυθημερόν σε έναν άνευ λογοδοσίας μονοκράτορα της εδώ Εκκλησίας μας, 
 2. Κατάφερε επίσης να εκτοπίσει αδίκως τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελο.
 3. Ο κ. Ελπιδοφόρος πήγε στις 20 Σεπτεμβρίου του 2021 στα εγκαίνια του Τουρκικού Οίκου στη Νέα Υόρκη(..) 
 4. Συγκεκριμένα, δε νοείται Χριστιανός Ιεράρχης, και δη Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, να αποκρύπτει την πλήρη αλήθεια από έναν άλλον αδελφό του Χριστιανό Ιεράρχη άλλης Εκκλησίας, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γλυφάδας της Εκκλησίας της Ελλάδος, κ. Αντώνιο, για να πάρει την άδειά του να εισέλθει στη γεωγραφική δικαιοδοσία της Μητροπόλεώς του και να βαπτίσει δύο παιδάκια, στην εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης στη Βουλιαγμένη, χωρίς να του αποκαλύψει τα πλήρη στοιχεία μιας τέτοιας βάπτισης. 
 5. Ο κ. Ελπιδοφόρος λέγει ψέματα αυτοσκοπού(..) Ιεράρχες, μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου Αμερικής, παραπονέθηκαν πολύ ηχηρά και τον κατηγόρησαν ευθέως και εντόνως μαζί με τους επιτελείς του ότι παραποιούν και υπογράφουν τα πρακτικά των συναντήσεων της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου Αμερικής, χωρίς τη γνώση και αποδοχή των μελών της Συνόδου, για να μπορεί έτσι να παραπλανήσει ανεξέλεγκτος ο κ. Ελπιδοφόρος με τη σειρά του τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την Ιερά Σύνοδο του Φαναρίου”. 

Ερωτηματικά φωτιά και οι ευθύνες του Πατριάρχη 

Ο Δρ Σπύρος Σπυρέας είναι κόλαφος κατά του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου και διατυπώνει με σαφήνεια, ζυγίζοντας τα λόγια του, τα αμείλικτα ερωτηματικά που ζητούν απαντήσεις από τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη: :

 • Πώς μπορεί ένας Χριστιανός Ιεράρχης να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο μαζί με τους επιτελείς του; 
 • Πώς μπορεί ένας Χριστιανός Ιεράρχης να είναι βουτηγμένος στην παραπλάνηση και στο ψέμα αυτοσκοπού; 
 • Πού πάμε; 
 • Πού μας οδηγεί αυτός ο άνθρωπος; 
 • Μήπως έχει παραπλανήσει ακόμα και τον Πατριάρχη του Γένους; 
 • Πόσες αδικίες έχει δημιουργήσει; 
 • Πώς θα του εμπιστευτούμε το μέλλον της Ομογένειας; 
 • Μήπως θα αποπροσανατολίσει την Ελληνορθόδοξη Ομογένειά μας; 

Ένας Θεός ξέρει! Είναι πραγματικά να σαστίζει κανείς! Και γι’ αυτό το λόγο αντιδρώ σήμερα με αυτή μου τη συνέντευξη, η οποία είναι ουσιαστικά μια κατάθεση ψυχής και πόνου από την πλευρά μου, γιατί αγωνιώ πολύ για το μέλλον της Ομογένειας και της Εκκλησίας μας.

Το Φανάρι έχει στα χέρια του την καυτή πατάτα Ελπιδοφόρου, ενώ ανοιχτά η ομογένεια ζητά την απομάκρυνσή του.  

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Ο Αμερικής αποθρασύνθηκε ή τα απόνερα μιας σαπουνόπερας με πρωταγωνιστή τον Ελπιδοφόρο 
Φάκελος Αρχιεπισκοπή Αμερικής: Ζητείται αντίδοτο
Αναγόρευση Αρχιεπισκόπου Αμερικής ως επίτιμου Διδάκτορα ΔΠΘ

Σχετικά άρθρα

Οι οικουμενιστές κινούνται από δαιμονική αγάπη [mp3 2019]

Κήρυγμα τοῦ μακαριστοῦ π. Νικολάου Μανώλη. Γιά τούς οἰκουμενιστές, ὑπέρτατος κανόνας, πάνω ἀπό τίς ἀποφάσεις τῶν Οἰκουμενικῶν Συνόδων, εἶναι τό διαστρεβλωμένο καί κατασυκοφαντημένο “ἵνα πάντες ἕν ὦσι”

Η Αλβανία ψηφίζει νόμο για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, γυρνώντας την πλάτη στις θρησκείες

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη. Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα προωθεί στη Βουλή της γείτονος όρος ψήφιση, μέσω της Υπουργού παιδείας, χωρίς τη συμμετοχή στη διαβούλευση εκπροσώπων των πέντε επίσημων θρησκειών της χώρας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.