Επικαιρότητα

Εμπειρικό σεμινάριο αγαπητικής οικογενειακής σχέσης (Β΄ Μέρος)

εικόνα άρθρου: Εμπειρικό σεμινάριο αγαπητικής οικογενειακής σχέσης (Β΄ Μέρος)
Αρθρογράφοι: Μαρία Κοσμίδου, Μακεδονοπούλου Σοφία
αποκλειστικά για την katanixi.gr

Ορθόδοξες απαντήσεις και λύσεις στα θέματα του γάμου και της οικογένειας, μέσα από τα λόγια του π. Νικολάου Μανώλη…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Όπως προλογίσαμε στο πρώτο μέρος αυτής της μόνιμης στήλης, η αναφορά μας είναι η ομιλία του π.Νικολάου Μανώλη “Εμπειρικό σεμινάριο αγαπητικής οικογενειακής σχέσης”.

Η διδασκαλία του μακαριστού π. Νικολάου επικαιροποιεί την διδασκαλία των Αγίων Πατέρων περί έρωτος. Με αφορμή την ως άνω ομιλία, αξίζει να δούμε πώς ο θείος έρωτας οφείλει να διαπνέει τις οικογενειακές σχέσεις. Η ύπαρξη του μέσα στην οικογένεια είναι τεκμήριο ορθοδοξίας!

Είναι ειδική χάρη να υπάρχει ζωντανός ο έρωτας στο ζευγάρι. Είναι το ζητούμενο, το ποθούμενο μέσα στον γάμο, να αγαπάει με ζήλο, με έρωτα, ο ένας σύζυγος τον άλλον, κι ο κάθε ένας ξεχωριστά το σπίτι τους και τα παιδιά τους. Αυτό είναι δώρο από τον Θεό!

Οι ευχές του μυστηρίου του γάμου πρέπει μέσα στο σπίτι μας να ανανεώνονται, διδάσκει ο αγγελόμορφος γέροντάς μας! Να κάνουμε προσπάθεια να διατηρείται ένα κλίμα ερωτικό και αγαπητικό μέσα στο σπίτι! Άλλωστε το καλύτερο ποίημα που έχει γράψει άνθρωπος για τον Θεό είναι ερωτικό! Το ποίημα του σοφού Σολομώντος ” Άσμα Ασμάτων “! Το περιφρονημένο αυτό ποίημα συγκαταλέγεται μέσα στην Αγία Γραφή και θα έπρεπε να αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους χριστιανούς! Αντ’ αυτού ο κακώς εννοούμενος πουριτανισμός και μια δαιμονική ντροπή, κυρίως των ιερέων αλλά και των πιστών, δεν επιτρέπει να διδάσκεται το πνεύμα του ποιήματος αυτού στο ποίμνιο. Στο ποίημα αυτό μιλάει ο σοφός Σολομών για τη σχέση του με τον Θεό, χρησιμοποιώντας ερωτικές εκφράσεις, σπουδαίες!

…“τίς αὕτη ἡ ἀναβαίνουσα λελευκαθισμένη,
ἐπιστηριζομένη ἐπὶ τὸν ἀδελφιδὸν αὐτῆς;
ὑπὸ μῆλον ἐξήγειρά σε·
ἐκεῖ ὠδίνησέν σε ἡ μήτηρ σου,
ἐκεῖ ὠδίνησέν σε ἡ τεκοῦσά σου.
θές με ὡς σφραγῖδα ἐπὶ τὴν καρδίαν σου,
ὡς σφραγῖδα ἐπὶ τὸν βραχίονά σου·
ὅτι κραταιὰ ὡς θάνατος ἀγάπη,
σκληρὸς ὡς ᾅδης ζῆλος·
περίπτερα αὐτῆς περίπτερα πυρός, φλόγες αὐτῆς·
ὕδωρ πολὺ οὐ δυνήσεται σβέσαι τὴν ἀγάπην,
καὶ ποταμοὶ οὐ συγκλύσουσιν αὐτήν.”

Μετάφραση:

“Ποια είναι τούτη που ανεβαίνει λευκανθισμένη
ακουμπώντας στον αγαπημένο της;
Κάτω απ᾽ τη μηλιά σε ξύπνησα
εκεί που η μάνα σου σε γέννησε,
εκεί που πόνεσε και σε γέννησε.
Βάλε με σφραγίδα στην καρδιά σου,
ωσάν σφραγίδα στο μπράτσο σου·
είναι δυνατή η αγάπη σαν το θάνατο
και σκληρός ο πόθος σαν τον άδη·
οι σπίθες της είναι σπίθες της φωτιάς,
φλόγα του Θεού.
Νερά ποτάμια δεν μπορούν
να σβήσουν την αγάπη.(1) “

Η κατεύθυνση που μας δίνει ο π.Νικόλαος προκειμένου να ευτυχήσουμε με ορθόδοξο τρόπο στους γάμους μας και στα σπίτια μας είναι να αφήσουμε τα κόμπλεξ, τον κακό μας χαρακτήρα, το κλείσιμο στον εαυτό που μας διακρίνει και να αγαπήσουμε με πάθος τους ανθρώπους μας, τους ανθρώπους του σπιτιού μας! Αν αγαπήσουμε με πάθος τους ανθρώπους μας, θα αγαπήσουμε και τον Θεό. Η αγάπη θέλει πάθος! Αν η αγάπη είναι συμβατική και δεν υπάρχει πάθος, είμαστε συμβατικοί χριστιανοί και είμαστε για λύπηση!

Ευχαριστούμε τον Θεό για την ουράνια αυτή διδασκαλία που ολοκληρώνει τον άνθρωπο, κάνει το σπίτι Εκκλησία και την Εκκλησία σπίτι! Καταξιώνει την σύνολη ζωή του ανθρώπου και την κάνει ένα γάργαρο τραγούδι ορθοδοξίας! Ο άνθρωπος με τον τρόπο αυτό όντως ζει από δω τον Παράδεισο!

Πώς όμως μπορούμε να αγαπάμε με τέτοιον τρόπο και να βιώνουμε τέτοια ευτυχία, όταν μέσα στον ζυγό του γάμου χρειάζεται πολύ συχνά να θυσιαζόμαστε; Η απάντηση στο επόμενο άρθρο μας.

( συνεχίζεται…)

  1. Ἆσμα Ἀσμάτων

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Εισαγωγή στο εμπειρικό σεμινάριο αγαπητικής οικογενειακής σχέσης (Α΄ Μέρος)

Σχετικά άρθρα

Ο Πύρινος Άγιος – Ηλίας ο Θεσβίτης (του Φ. Κόντογλου) [ΒΙΝΤΕΟ 2015]

Ὁμιλία τοῦ μακαριστοῦ π. Νικολάου Μανώλη. "Προφῆτα καὶ προόπτα τῶν μεγαλουργιῶν τοῦ Θεοῦ, Ἠλία μεγαλώνυμε, ὁ τῷ φθέγματί σου στήσας τὰ ὑδατόῤῥυτα νέφη, πρέσβευε ὑπὲρ ἡμῶν, πρὸς τὸν μόνον φιλάνθρωπον" (Κοντάκιον)

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.