εικόνα άρθρου: Ένα εκκλησιαστικό διαζύγιο όπου… ίσως, έγινε η αγάπη μίσος
Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη

Ο ψευδεπίσκοπος Επιφάνιος Ντουμένκο πραγματοποίησε επίσκεψη στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και συλλειτούργησε με τον Πατριάρχη Θεόδωρο… 


Οι σχέσεις του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας με το Πατριαρχείο Μόσχας θυμίζουν ένα μεγάλο έρωτα που κατέληξε σε κακό διαζύγιο, με τους πρώην ερωτευμένους να φλέγονται από πάθος για εκδίκηση. 

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας είχε πολλούς λόγους να αισθάνεται αγάπη για την Ρωσία. Σπούδασε στην Οδησσό της πάλαι ποτέ ενωμένης Σοβιετικής Ένωσης και ως Πατριαρχικός Έξαρχος υπηρέτησε από το 1985 έως το 1990  στην ίδια πόλη. Το καλοκαίρι του 2018, όταν όλα προμήνυαν κακή εξέλιξη στο θέμα της Ουκρανίας, πήρε δημόσια θέση υπέρ του κανονικού Μητροπολίτη Ονουφρίου.

Η αλλαγή πλεύσης του Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Ακόμα και μετά την πραξικοπηματική χορήγηση αυτοκεφάλου από το Φανάρι κράτησε την ίδια στάση υπέρ του Ονουφρίου, μέχρι τον Νοέμβριο του 2019. Τότε αναγνώρισε τον Επιφάνιο Ντουμένκο ως Προκαθήμενο της “Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας”.

 Το γυαλί στις σχέσεις Μόσχας – Αλεξάνδρειας δεν ράγισε απλώς, έγινε χίλια κομμάτια. 

Έκτοτε οι δύο Εκκλησίες, σαν πληγωμένοι πρώην εραστές, κάνουν το παν για να εκδικηθούν. Η Μόσχα ίδρυσε Εξαρχία στην Αφρική, η Αλεξάνδρεια απάντησε με καθαίρεση του Επισκόπου Λεωνίδα που τοποθέτησε το Πατριαρχείο Μόσχας στην Εξαρχία. Τελευταίο επεισόδιο του δράματος η επίσκεψη του ψευδεπίσκοπου Επιφάνιου Ουκρανίας στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. 

Ο Πατριάρχης κ. Θεόδωρος έστρωσε κόκκινα χαλιά για να υποδεχθεί την νέα του εκκλησιαστική “αγάπη” ! … 

Φίλος των σχισματικών, εχθρός της παράδοσης της Εκκλησίας μας ο πατριάρχης Αλεξανδρείας

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας υπάρχει αναρτημένο το πρόγραμμα της επίσκεψης των Ουκρανών της ψευδοεκκλησίας, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό….

Εν συντομία αναφέρουμε ότι

– Τον Επιφάνιο Ντουμένκο συνόδευαν ο Μητρ. Βιννύτσης Συμεών (γνωστός στην χώρα μας από τις περιοδείες με τον έτερο αχειροτόνητο τον Ντραμπίνκο), ο μητρ. Μπίλα Τσέρκβα κ. Ευστράτιος και άλλοι «κληρικοί». Κατέφθασαν στον αερολιμένα του Καΐρου το απόγευμα της 3ης Μαρτίου.

– Στις 4 Μαρτίου εψάλη δέηση στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου και ακολούθησαν οι γνωστές προσφωνήσεις-αντιφωνήσεις και ανταλλαγές δώρων, μεταξύ του Πατριαρχικού επιτρόπου μητρ. Μέμφιδος και του Επιφανίου.  Επόμενος σταθμός ήταν η Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου, ξανά προσφωνήσεις με τον Ηγούμενο και τέλεση Τρισάγιου στους τάφους των Πατριαρχών Αλεξανδρείας.

Τέλος ο πατριάρχης κ. Θεόδωρος υποδέχθηκε την ουκρανική συνοδεία στην Πατριαρχική Μονή του Οσίου Σάββα Ηγιασμένου Αλεξανδρείας. Ακολούθησε η τέλεση Δοξολογίας και οι μεταξύ τους προσφωνήσεις -αντιφωνήσεις και τα κολακευτικά λογύδρια του ενός προς τον άλλο…

– Το αποκορύφωμα της εκτροπής και προδοσίας του κ. Θεοδώρου ήταν το Συλλείτουργο που έκανε με τον σχισματικό μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο την ημέρα της Κυριακής της Ορθοδοξίας, 5η Μαρτίου 2023 στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Καΐρου.

Στον λόγο του προς τον ψευδεπίσκοπο Ουκρανίας, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος είπε τα εξής: «…ηγαπημένε εν Χριστώ Αδελφέ και Συλλειτουργέ, Κύριε Επιφάνιε,…Με την Χάρη του Ενανθρωπισθέντος Χριστού κοινωνούμε σήμερα με Εσάς στον πάγκαλλο τούτο Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου… Στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τελεσιουργείται το αόρατο και ορατό ταυτοχρόνως οντολογικό γεγονός της ενότητος απάντων των Ορθοδόξων, της μεταξύ αυτών κοινωνίας και ενότητος[…]

[…] Παρά ταύτα, Μακαριώτατε, κατά τούτην την πανεπίσημον και ενωτική στιγμή της μεταξύ μας κοινωνίας, στο πλαίσιο της προς ημάς Ειρηνικής Επισκέψεώς Σας, κατά την οποία Σας υποδεχόμεθα ως ισότιμο και Κανονικό Προκαθήμενο Εκκλησίας μαρτυρικής και πολυπληθεστάτης, μετά την απολύτως ορθή Κανονικώς και δικαιωματικώς εκχώρηση της Αυτοκεφαλίας υπό του Πανίερου Οικουμενικού Θρόνου και του Σεπτού Προκαθημένου Αυτού, Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ.Βαρθολομαίου προς την καθ’  Υμάς Αγιωτάτη Μητρόπολη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας,  δεν κρύβουμε τον πόνο, […]

Φυσικά δεν παρέλειψε να εξηγήσει προς πάσα κατεύθυνση τους λόγους που τον οδήγησαν να υποδεχθεί την Ουκρανική συνοδεία στο Πατριαρχείο του: “Ουδεμία Συνοδική Απόφαση Πρεσβυγενούς Εκκλησίας δίδει το δικαίωμα σε άλλη Εκκλησία -και δη νεώτερη χρονικώς- να καταπατεί τους αμετακινήτους Ιερούς Κανόνες και να διαπράττει εισπήδηση στην ενόριο δικαιοδοσία της πρώτης….

Επ’ αυτών των ευαισθήτων εκκλησιολογικώς ζητημάτων θέτουμε όλες τις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες προ των ευθυνών τους, αναμένοντες την εκ μέρους τους άμεση καταδίκη προς αυτές τις αντικανονικές και όθνείες ενέργειες και τις ανήκουστες εκκλησιολογικοπολιτικές «θεωρίες» του Πατριαρχείου Μόσχας, οι οποίες την επαύριον πιθανότατα να κρούσουν και τις δικές τους θύρες με ευφάνταστες αιτιάσεις, αλλά δραματικές πανορθοδόξως συνέπειες.

Καταδικάζουμε λοιπόν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο σύνολες τις ανωτέρω περιγραφείσες αντικανονικές ενέργειες της Ρωσικής Εκκλησίας εναντίον του Πατριαρχείου μας”. 

Αυτό που δεν μας είπε ο πατριάρχης Αλεξανδρείας είναι, πόσους Ιερούς Κανόνες καταπάτησε αυτό το τριήμερο. Κανόνες που απαγορεύουν τη συμπροσευχή με αχειροτόνητους, με σχισματικούς και καθαιρεμένους. 

Η πληγή που άνοιξε στα σπλάχνα της Ορθοδοξίας μας το Ουκρανικό είναι μία αδιαμφισβήτητη αλήθεια όπως με απόλυτα σαφήνεια μας αναλύει ο Πρωτοπρεσβύτερος Ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ π. Θεόδωρος Ζήσης σε σχετικό άρθρο του, “Τόν κόσμο τῆς Ὀρθοδοξίας ἀπασχολεῖ ζωηρά τό Οὐκρανικό Ζήτημα, δηλαδή ἡ ἀντικανονική ἀπόδοση αὐτοκεφαλίας σέ σχισματικές ὁμάδες τῆς Οὐκρανίας, μέ ἀγνόηση τῆς κανονικῆς Ἐκκλησίας τῆς Οὐκρανίας, ἀπό τήν ὁποία ἀποσχίσθηκαν καί ἐτιμωρήθηκαν μέ καθαιρέσεις καί ἀφορισμούς. Τίς ἐπιβαλλόμενες ἀπό κάποια τοπική ἐκκλησία ποινές, σύμφωνα μέ τούς Ἱερούς Κανόνες, τίς ἀναγνωρίζουν ὅλες οἱ ἄλλες τοπικές ἐκκλησίες, καί καμμία ἐξ αὐτῶν δέν ἔχει τό κανονικό δικαίωμα νά ἐπέμβει σέ δικαστικές ἁρμοδιότητες ἄλλης αὐτοκέφαλης ἐκκλησίας. Αὐτό θεωρεῖται εἰσπήδηση στά ὅρια ξένης δικαιοδοσίας καί ἀποτελεῖ βαρύ κανονικό παράπτωμα… τό Οἰκουμενικό Πατριαρχεῖο ἐγνωσιμάχησε, ἄλλαξε γνώμη, προέβη σέ ἀντικανονική εἰσπήδηση στό ἔδαφος ξένης δικαιοδοσίας καί, τό χειρότερο, ἀποκατέστησε τούς σχισματικούς τῆς Οὐκρανίας, ἀγνοώντας τήν ἐκκλησιαστική ἀρχή ἡ ὁποία ἐπέβαλε τίς ποινές τῶν καθαιρέσεων καί τῶν ἀφορισμῶν, χωρίς μάλιστα δήλωση μετανοίας καί ἐπιστροφῆς τῶν σχισματικῶν στήν κανονική Ἐκκλησία, τήν ὑπό τόν μητροπολίτη Ὀνούφριο”.

Από την πλευρά του ο Επιφάνιος Ντουμένκο στην αντιφώνησή του προς τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, έπλεξε εγκώμιο, ενώ παράλληλα έλεγξε αυτούς που διασπούν την ενότητα της Ορθοδοξίας! Ο αχειροτόνητος, σχισματικός ψευδεπίσκοπος Επιφάνιος μίλησε για τήρηση των Ιερών Κανόνων! Το ζήσαμε και αυτό!

[…]«για την τήρηση των Ιερών Κανόνων και για την προσήλωση στην αληθινή πίστη όπως διατυπώνεται στη Θεία Αποκάλυψη και όπως εξηγείται στα δόγματα των Αγίων Πατέρων των Επτά Οικουμενικών Συνόδων». Σήμερα, σε αυτή τη Θεία Λειτουργία, στην Θεία Ευχαριστία, στην κοινή προσευχή και ενότητα μέσω της κοινωνίας του Σώματος και του Αίματος του Χριστού, έχουμε γίνει μια ζωντανή ενσάρκωση της ενότητας της Εκκλησίας. Της ενότητας εναντίον της οποίας εγείρονται κατά καιρούς οι δυνάμεις του κακού, οι αιρέσεις και οι διαιρέσεις – αλλά την οποία δεν μπορούν να καταστρέψουν, διότι την έχει εγκαθιδρύσει ο ίδιος ο Θεός. Ευχαριστούμε από καρδιάς τη Μακαριότητά σας και τους αδελφούς Ιεράρχες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής για τη σταθερή προσήλωσή σας στην Ορθόδοξη πίστη και την κανονική τάξη, για τη θυσιαστική αγάπη και φροντίδα σας προς την Εκκλησία της Ουκρανίας – προς τους νεότερους αδελφούς και αδελφές σας εν Κυρίω.

Το πρωί της 6ης Μαρτίου αποχαιρέτησε ο σχισματικός Επιφάνιος τον φίλο του π. Αλεξανδρείας, μέσα σε πνεύμα χαράς και ικανοποίησης…

Ας ακούσουμε οι πιστοί τί μας παραγγέλνει ο Απόστολος των Εθνών Παύλος και ας απομακρυνθούμε το συντομότερον από κοντά τους “Παρακαλῶ δὲ ὑμᾶς, ἀδελφοί, σκοπεῖν τοὺς τὰς διχοστασίας καὶ τὰ σκάνδαλα παρὰ τὴν διδαχὴν ἣν ὑμεῖς ἐμάθετε ποιοῦντας, καὶ ἐκκλίνατε ἀπ᾿ αὐτῶν· οἱ γὰρ τοιοῦτοι τῷ Κυρίῳ ἡμῶν ᾿Ιησοῦ Χριστῷ οὐ δουλεύουσιν, ἀλλὰ τῇ ἑαυτῶν κοιλίᾳ, καὶ διὰ τῆς χρηστολογίας καὶ εὐλογίας ἐξαπατῶσι τὰς καρδίας τῶν ἀκάκων” (Ρωμ. 16,17)

Και σε μετάφραση “Σας παρακαλώ αδελφοί να προσέχετε εκείνους, που δημιουργούν τις διαιρέσεις και τα σκάνδαλα αντιθέτως προς τη διδασκαλία, που εσείς μάθατε, και να τους αποφεύγετε. Τέτοιοι άνθρωποι βεβαίως δεν υπηρετούν τον Κύριο μας Ιησού Χριστό, αλλά την κοιλιά τους, και με την καλολογία και ωραιολογία εξαπατούν τις ψυχές των απονηρεύτων”.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
Σύναξις Ορθοδόξων Κληρικών και Μοναχών, Πατριάρχου Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β΄ Οικουμενιστικά Λεχθέντα και πραχθέντα
ΟΛΟΚΛΗΡΗ H ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ: «Το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο και η νέα Εκκλησιολογία του Φαναρίου»
Έρευνα: Οι αιρέσεις του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου και τα εγκαίνια του νέου Διαθρησκειακού Κέντρου στο Κάιρο

Σχετικά άρθρα

Ο σχισματικός Ψευδομητροπολίτης Επιφάνιος στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικ. Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ

Η Σύναξη των Προκαθημένων στο Σαμπεζύ (2016) αποκαλύπτει το προσωπείο του Πατριάρχη Κων/Πόλεως και των συν αυτώ Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Στο Οικουμενιστικό Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ μετέβη ο...

Μητροπολίτης Μπάτσκας: Καρκινώματα της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία οι σχισματικές δομές και η Ουνία

«... το χειρότερο είναι η σιωπή ή στην καλύτερη περίπτωση ο άναρθρος τραυλισμός του χριστιανικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένου και σημαντικού τμήματος του ορθοδόξου κόσμου»

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.