Μαρία Κοσμίδου

Ένα κορίτσι δεκατριών ετών μας δείχνει το δρόμο προς την ελευθερία

εικόνα άρθρου: Ένα κορίτσι δεκατριών ετών μας δείχνει το δρόμο προς την ελευθερία
Γράφει η Μαρία Κοσμίδου 
αρθρογραφεί για katanixi.gr

«Νιώθω ότι οι νέες γενιές, έχουμε ξεχάσει τους ήρωες του 1821. Ότι δεν τους τιμάμε όσο θα έπρεπε, αν σκεφτούμε πόσο σπουδαίο ήταν αυτό που εκείνοι μας χάρισαν»

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Η Μαρίτα Δατσέρη, μαθήτρια του 5ου Γυμνασίου Ηρακλείου, έλαβε το πρώτο βραβείο μεταξύ συμμετεχόντων της ηλικίας της στο 17ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Λογοτεχνίας, τον οποίο προκήρυξε η Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος.

Ο Διαγωνισμός έγινε στα πλαίσια του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Η 13χρονη μαθήτρια επέλεξε αυτό τον όμορφο τρόπο για να αντιμετωπίσει την καραντίνα. Όπως εξήγησε η ίδια, η γνώση και το γράψιμο κατάφεραν να την κάνουν να νιώσει ελεύθερη ακόμη και κατά την εφαρμογή των αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Η Μαρίτα, όπως και όλα τα παιδιά τη σχολική χρονιά που πέρασε, αναγκάστηκαν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους μέσω μιας οθόνης. Της αξίζουν συγχαρητήρια που αντί να περνά και τον ελεύθερο χρόνο της μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή, επέλεξε να ταξιδέψει, να ξεφύγει, γράφοντας ένα διήγημα.
Με την παρότρυνση δύο καθηγητριών της, συμμετείχε στο διαγωνισμό και εμπνεύστηκε από μια εργασία που είχε ήδη εκπονήσει για το μάθημα των Νέων Ελληνικών, αλλά και από τα πορτραίτα των ηρώων της επανάστασης στο διάδρομο του σχολείου της: «Στο διήγημά μου τα πορτραίτα των ηρώων του 1821 ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μου. Είναι ζωντανοί, στέκονται μπροστά μου και συνομιλούν μαζί μου. Περιγράφω όσα μου λένε. Με παραπέμπουν ο ένας στον άλλον και από τα απομεινάρια της μάχης στο Σούλι βρίσκομαι στη θάλασσα και τον Κανάρη και αμέσως μετά δίπλα στον Κολοκοτρώνη και την Μαντώ Μαυρογένους που κοιτάζει τον Υψηλάντη. Περιγράφω όσα βλέπω και ακούω δίπλα τους. Δίπλα στους ήρωες του 1821 που πολέμησαν για το ιδανικό της ελευθερίας, χωρίς να υπολογίσουν το κόστος», δήλωσε η 13χρονη μαθήτρια, που ολοκληρώνοντας το ταξίδι του διηγήματος, σχεδόν αφοπλιστικά ανέφερε ότι βλέποντας σήμερα πώς είναι οι συνθήκες, οι ήρωες του 1821 μάλλον δεν θα ήταν πολύ ευχαριστημένοι: «Νιώθω ότι οι νέες γενιές, τους έχουμε ξεχάσει. Ότι δεν τους τιμάμε όσο θα έπρεπε, αν σκεφτούμε πόσο σπουδαίο ήταν αυτό που εκείνοι μας χάρισαν».

Ως επίλογο, θα θέλαμε να συγχαρούμε την οικογένεια της Μαρίτας αλλά και τις καθηγήτριες που στήριξαν την προσπάθεια της μικρής μαθήτριας. Και να ευχηθούμε, τα πορτραίτα των ηρώων του 1821 να κοσμούν τις αίθουσες όλων των σχολείων της Πατρίδας μας, να τιμούνται οι αγώνες και οι θυσίες τους ώστε να εμπνέουν τα ελληνόπουλα για να αντιστέκονται σε κάθε προσπάθεια εθνομηδενισμού.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

Ποιος φοβάται;

Γράφει η Μαρία Κοσμίδου. …οι παραβατικοί λαθρομετανάστες από τις μουσουλμανικές χώρες έχουν ειδική μεταχείριση από το νόμο σε σχέση με άλλους «εγκληματίες»

Μη σκοτώσεις το παιδί σου!

της Μαρίας Κοσμίδου. Στο σούπερ μάρκετ άκουσα μια συζήτηση για μια κοπέλα που έμεινε έγκυος και οι φίλες της ήταν υπέρ της έκτρωσης… Έγραψα αυτά που θα ήθελα να της πω και σε όλα τα κορίτσια που είναι στη θέση της

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Ανάμνηση και ανακαινισμός της Ενδημούσας Συνόδου

Γράφει η Μαρία Κοσμίδου. Μία τέτοια Ενδημούσα Σύνοδος, είχε συνεδριάσει και πριν την ψευδοσύνοδο του Κολυμπαρίου οπότε εύλογα αναρωτιόμαστε τι συζήτησαν και ποιες αποφάσεις ελήφθησαν αυτή τη φορά;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.